14 rubina i 300 bisera: Pogledajte kako je stvarno izgledala kruna cara Dušana (FOTO)

0
153

Istorijski muzej Srbije pokrenuo je projekat izrade replika kruna iz prednemanjićkog, nemanjićkog i ponemanjićkog perioda, u okviru kojeg je filigranista Goran Ristović Pokimica iz Kraljeva napravio repliku krune cara Dušana na osnovu izgleda krune na fresci u manastiru Lesnovo.

Аутор: Непознат – From this page, this image.image., Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5531992

Ta kruna će biti deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije zajedno sa drugim krunama srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, koje su već izrađene, poput krune kraljice Jelene Anžujske Anđeo i krune carice Jelene, ili koje će tek biti napravljene (kruna kralja Milutina, kruna kralja Tvrtka I Kotromanića, kruna despota Stefana Lazarevića), piše portal Opanak.

Kruna cara Dušana teška je oko 1,7 kilogram i sastavljena je od 14 uzgajanih rubina, 14 uzgajanih safira, 16 duguljastih ribuna, 16 lapis lazulija, 12 ametista i 304 slatkovodna bisera.

Orginialna kruna bila je napravljena od zlata, dok se za repliku koristilo pozlaćeno srebro.

Koliko je složen poduhvat pravljenja replike svedoči i to da je pravljena skoro šest meseci, koristeći se sa čak 13 tehnika iz srednjevekovnog doba.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime