Analiza neverbalne komunikacije Bratislava Gašića

0
978

2015-04-09_033416Ministar Gašić je u televizijskoj emisiji Upitnik na RTS-u, od samog početka do kraja, znači svih 60 minuta, neprekidno bio u istom položaju tela koji se u neverbalnoj komunikaciji naziva otvorenim, relaksirajućim. Stav – ja ništa ne krijem, nisam nervozan, slobodno pitajte, tu sam da odgovorim na sva pitanja. Gotovo raskoračni stav nogu u sedećem položaju oslikava potrebu Ministra Gašića da se podupre.

Skupljene ruke u položaju „spuštenog zvonika“ takođe doprinose samopouzdanju govornika i dodatno ga osnažuju. Taj položaj karakteriše samouverene ljude. Ovako držanje ruku često se viđa kod dominantnih osoba koje su u situaciji da slušaju i odgovaraju na pitanja. Ovaj položaj često se koristi kao barijera od sagovornika, ali i kada bi trebalo ograničiti i smiriti pokrete tela. Ponekad nervozno tupkanje levog o desni palac Ministra Gašića nagoveštava nervozu koja je prirodna s obzirom na temu emisije. Samo nekoliko puta je izašao iz ovog polažaja, najčešće kada bi uzimao dokumenta. Tada bi desna ruka bila u obliku pesnice ili u obliku štapa kojim preti političkom oponentu. Nekoliko puta tokom emisije briše dlanove o nogavice pantalona.

Vešto izbegava odgovore na direktna pitanja. Glas blag, gotovo bolećiv, malo prozukao, rečenicu često završava spuštanjem tonaliteta, takoreći pevušenjem. Pokazuje visoki stepen empatije u razgovoru i ne prekida pitanja Olivere Jovićević, urednice. Veoma kontroliše brzinu govora, uglovi obrva skupljeni u obliku obrnotog slova „V“ što je karakteristično za ljude koji očekuju neprijatnost.

Izraz lica potpuno sinhronizovan sa glasom. U narodu se naziva bolećiv, saosećajan, tugaljiv. Zanimljiv „govor tela“ Ministar Gašić je prikazao kada je govorio o apsolutnom poverenju u tužilaštvo. Glava je „odmahivala“ u smeru levo-desno što je nesvesni pokret kada se sa nečim ne slažemo ili kada se nešto ili neko negira.

Da Vas podsetimo:  Najstrašnija odmazda: Beograd u svojim rukama ima dokaz genocidne namere prema srpskom narodu

Upoređujući ovaj sa prethodnim intervjuima, primećuje se spuštena energija, što se može pripisati dobrom pripremom za emisiju, ili (u odnosu na njegove godine i telesnu konstrukciju) Bensendinom od tri miligrama. Ili jednim i drugim.

Pažljivom slušaocu nije promakao detalj sa početka i kraja emisije kada je govorio o tome ko je insistirao da bude objavljen kompletan izveštaj o udesu helikoptera.

Izraz „teleprontovao“ je benigniji od „shodno“, makar zbog toga što je ovaj drugi koristio kada je pominjao zakone, procedure, NATO, vojsku, ministarstvo i sve ostale istitucije za koje je i sam rekao da je laik.

videnovic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime