Bez obzira na redovne vežbe i zdravu ishranu, ravan stomak nikada nećete imati ako jedete pogrešnu hranu.
Vodeća nutricionistkinja u Londonu, Rajanon Lamber, tvrdi da neku hranu doslovno treba izbegavati ukoliko želimo pločice na stomaku. I dok vas možda neće iznenaditi da se na toj listi nalazi brza hrana i gazirana pića, neke namirnice nikada ne biste stavili u tu kategoriju, piše Dejli Mejl.
Hrana bogata vlaknima izaziva nadimanje, pa se zato našla na ovoj listi. Međutim, svetle mahunarke sadrže manje vlakana pa stoga i manje izazivaju nadimanja.
Mlečni proizvodi
Izvrstan su izvor proteina i kalcijuma, ali prema podacima Nacionalne medicinske biblioteke u SAD, čak 65% svetske populacije nema enzim laktazu koji je nužan za razgradnju laktoze. Ako se nalazite u toj kategoriji, problemi sa želucem i probavom mogli bi biti česti.
Jabuke
Osim što su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, fermentiraju u debelom crevu što uzrokuje naduvanost stomaka. Kuvana ili pečena jabuka se mnogo lakše vari .
So
Veže za vodu u telu i tako pomaže održavanju ravnoteže telesnih tečnosti, ali konzumacijom prerađenih namirnica ili presoljavanjem hrane, telo će početi da zadržava vodu.
Luk
Premda se inače ne jede u velikim količinama, takođe je jedan od glavnih uzročnika nadimanja.
Lamber savetuje da se jede sva hrana uravnoteženo, ali treba paziti na tri stvari želite li umanjiti naduvanost stomaka:
Izbegavajte prejedanje
Konzumirajte probiotike
Proverite jeste li alergični na neku hranu
N.N.
www.dnevno.rs