Sprema li se zaplet da Priština raspiše referendum

2
1079
© AFP 2018 / ARMEND NIMANI

Kosovski političari pribojavaju se da će Tači pristati na stanje „zamrznutog konflikta“. Takozvani predsednik Kosova želi da čuje glas naroda i da na taj način izbegne eventualnu krivicu ako Kosovo ipak bude moralo da pravi kompromis sa Beogradom .

Kosovsko rukovodstvo očigledno nije sigurno da će im sve ići glatko i na ruku što se tiče potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom. Iz poruka Tačija dâ se zaključiti da imaju, između ostalog, i opciju „B“ — referendum.

Doduše, predsednik samoproglašene „države“ nije upotrebio baš ovu reč, ali ona proizilazi iz njegove izjave da će „ukoliko na putu potpisivanja sporazuma dođe do prepreka i sve ostane u statusu ’zamrznutog konflikta‘ Kosovo morati da potraži odgovor od građana — šta dalje“.

Podsećanja radi, ovo nije prvi put da se na Kosovu pominje referendum kao najviši oblik demokratske volje građana jedne, u ovom slučaju, nazovidržave.

Pre Tačija, o ovome je pričao opozicionar Aljbin Kurti, koji je predlagao da se narod na referendumu izjasni o tome da li sa Beogradom uopšte treba pregovarati. Bilo je reči i o referendumu o tome da li bi Kosovo trebalo da se ujedini sa Albanijom…

Sva ta potezanja ovog oblika demokratskog izražavanja dolazila su u momentima kada je međunarodna zajednica nešto zahtevala i od Prištine.

Šta se sad „valja“ iza scene? U svakom slučaju, još nije poznato šta bi Tači mogao da smisli kao referendumsko pitanje ukoliko bi došlo do zastoja oko potpisivanja famoznog papira sa Beogradom. Politkolog sa Kosova Nedžmedin Spahiu eventualni referendum o nastavku pregovora ocenjuje kao potpuno besmislen.

„Ako se nešto zna, na to ne treba tražiti odgovor. Pregovori sa Beogradom su životna stvar — nacionalni interes Kosova. Tako da nema šta da se raspravlja o tome da li bi pregovori trebalo da se nastave ili ne. E sad, kako će se nastaviti i kakvi kompromisi mogu da se učine je otvoreno pitanje, a ne nešto drugo“, objašnjava naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Nemački gigant uvodi radnu nedelju od četiri dana

Političke stranke na Kosovu, u vlasti i u opoziciji, i dalje smatraju da Tači nije dobar izbor za nekoga ko bi trebalo da stavi paraf na, kako kažu, „sudbinu“ Kosova. Njihov stav o bilo kakvom „glasu naroda“ u ovom momentu je negativan, jer smatraju da je za tako nešto sada kasno. Prednjače opozicioni lideri koji tvrde da u ovom trenutku Kosovu trebaju novi izbori, a ne referendum, jer nemaju legalno izabranu vladu.

Brankica Ristić

rs.sputniknews.com/analize

2 KOMENTARA

 1. Kosovo i Metohija nisu u punom kapacitetu drzava jer ih ne priznaje vise od dve trecine covecanstva, zato ni referendum trenutno nema zakonski osnov.
  Referendum su mogli traziti 1991 ili 1999 kao autonomna pokrajina Srbije u sastavu SRJ.
  Trenutno je pod protektoratom UN gde je iznad Ustava i drzave i pokrajine Rezolucija 1244. Znaci da bi i referendum bio nezakonit i bez pravne valjanosti.
  Njima je najbolje da pola miliona albanaca koji su dosli ilegalno i pljackaju po pokrajini sve sto stignu, vrate nazad a oni lepo prihvate komotnu autonomiju jer nikad nece postati drzava. Ne mogu oni da se ujedine sa Albanijom jer nisu drzava samo sanjaju, prete i eto moraju necim nahraniti svoje nacionaliste.
  Dolazi vreme drugacijeg sveta, jos ce mnogi siptari traziti Srpski pasos i drzavljanstvo poput ovih mladih poslednjih meseci.

 2. Kosovski Albanci ne misle NISTA. Oni nisu niti izborili pravo da nesto misle i jos manje da mogu da kazu sta misle! MISLE AMERIKANCI sta je dobro ciniti za Amerikance . Sve sto izjavljuju i kako se odnose Siptari, jeste ono sto im Amerikanci “savjetuju” !!! Odstupanja nema !!
  Stoga postojeci pregovori Beograda i Pristine ustvari i ne postoje !! U toku su pregovori Beograda i Bondstila gdje Bonstil progovara kroz usta Tacija!!! Da bi se uspostavila ravnoteza, morala bi se ukljuciti i RUSIJA .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime