Srbi iz Švedske pisali premijeru Lefvenu i njegovim ministrima

0
140

Piše Princip dana 5. novembra 2015.

Srpske nevladine organizacije u Švedskoj uputile su apel švedskom premijeru Stefanu Lefvenu i ministrima da Švedska ne glasa za prijem samoproglašenog „Kosova“ u članstvo Uneska jer bi to značilo nestanak srpskog kulturnog nasljeđa, koje bi bilo uništeno.

„To znači da bi srpske svetinje, groblja, crkve i hramovi u budućnosti štitila vlast kosovskih Albanaca koja nije mogla, a donekle ni željela, da zaštiti Srbe i njihovu kulturnu baštinu, čak ni u prisustvu Kfor-a. Grobovi srpskih roditelja, djece i drugih rođaka uništavaju se, a Albanci konstantno sprečavaju Srbe da posjete grobove svojih najdražih“, naglašava se u pismu nevladinih organizacija „Hjuman vojs“ i Savez srpske omladine u Švedskoj.

U pismu se navodi da je, uprkos ovakvoj svakidašnjici, Švedska podržala da se u UN glasa o prijemu samoproglašenog „Kosova“ u Unesko, tijelo UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

„Mladi Srbi apeluju na vas da se angažujete da Švedska ne glasa za prijem samoproglašenog „Kosova“ u članstvo Uneska. Da ne glasa za nestanak srpskog kulturnog nasleđa, koje bi bilo uništeno (kao što je `Islamska država` uradila sa Palmirom u Siriji) i prijemom samoproglašenog „Kosova“ u Unesko postalo `kosovsko`, a postepeno se tranformisalo samo u albansko“, poručuju srpske nevladine organizacije u Švedskoj.

Oni ističu da su dokumentacija koju su poslali švedskom premijeru i ministrima u poštanskoj pošiljci, štampane brošure, stotine fotografija i video-zapisa samo su mikroskopski dio beskrajnih dokaza o tome što se na Kosovu i Metohiji događalo dugi niz godina, tragična realnost i istina koju mnogi ne žele da vide.

„Ali među nama, švedskim Srbima, postoji ipak mala nada da Švedska prije glasanja u UN o prijemu tzv. „Kosova“ u članstvo Unesko može da promijeni svoj stav i da će, ipak, glasati sa ljudskom i državnom odrovornošću“, poručuju iz nevladinih organizacija „Hjuman vojs“ i Saveza srpske omladine u Švedskoj.

Da Vas podsetimo:  SVETA GORA STRAHUJE OD „NATO PATRIJARŠIJE“: Rastu pritisci!

U pismu se dodaje da Švedska dugi niz godina daje milijarde za samoproglašeno „Kosovo“, a da je znatan dio tog novca bio namijenjen stvaranju uslova za zajednički život svih naroda. Primarno za njihovu sigurnost i poštovanje ljudskih prava, sa fokusom na Srbe koje proganjaju, prebijaju, kamenuju, ponižavaju, a nije rijetkost ni da ih napadaju noževima i ubijaju, navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik organizacije „Hjuman vojs“ Nikola Janić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime