Ako je neko kuma gradonačelnice, sve može

2
1025

O2015-03-05_042717dlukom ministra prosvete Srđana Verbića, u smederevskoj gimnaziji uvedena je prinudna uprava. Dugogodišnji direktor Milutin Vučković razrešen je dužnosti, kao i ceo školski odbor, a za vd direktora postavljena izvesna Radmila Trajković, profesorka koja još uvek nema licencu za rad i koja je u kumovskim odnosima sa gradonačelnicom Smedereva dr Jasnom Avramović.

Sve to je epilog višemesečnih upornih i kontinuiranih varnica između lokalnih i republičkih vlasti sa jedne strane, i sa druge strane, nastavničkog kolektiva jedne od najuspešnijih gimnazija u Srbiji koja ima tradiciju dugu 144 godine.
– Sve je počelo raspisivanjem konkursa 1. septembra prošle godine kada je gradonačelnica uputila dopis pomoćniku ministra prosvete Ljubiši Antonijeviću da mi ne da saglasnost jer je škola izgubila spor započet još 2003. po kome sam ja oštetio budžet. Ja sam ipak reizabran, odbor je dao saglasnost, kao i ministar Verbić. Međutim, posle toga kreće kampanja protiv mene i u gimnaziju dolazi republička inspekcija kako bih ja bio razrešen, i evo, posle nekoliko meseci su u tome uspeli. Uvedene su vanredne mere – kaže za Dnevno.rs Milutin Vučković, sada već bivši direktor smederevske gimnazije.

Podršku Vučkoviću dao je ceo nastavnički kolektiv, a i dobar deo đaka ove školske ustanove. Oni od prošle nedelje konstantno organizuju proteste kako bi javnosti skrenuli pažnju na svoj problem.

Juče je u Smederevu održan veliki protest nastavnika, bivših i sadašnjih đaka na kojem je hitno traženo preispitivanje odluke ministarstva. Na društvenim mrežama se organizovao i veliki broj bivših đaka ove škole, pa je u toku potpisivanje peticije kojom se pruža podrška Gimnaziji i direktoru Vučkoviću.

Više od toga što je na njegovo mesto postavljena koleginica bez licence, bivši direktor kaže da boli činjenica što ispred nje postoji bar 60 stručnijih i kvalifikovanijih kolega.

– Ona ne ispunjava zakonske uslove ni za nastavnika! Obavljala je funkciju nastavnika bez licence, ali to ne znači da može da bude direktor. Čak i da ispunjava sve uslove, u školi postoji 60 nastavnika sa licencom. To je potcenjivanje ljudi i potcenjivanje kolektiva – ističe Milutin Vučković.

Da Vas podsetimo:  Vređanje Crkve i vernika – Klađenje za vreme molitve

Jednog hvale, drugog razrešuju dužnosti

Zanimljivo je da je među razlozima za smenu Milutina Vučkovića u rešenju Ministarstva navedeno i to što je, pored obavljanja funkcije direktora, „držao nastavu“.

– Ja te časove držim besplatno. Uštedeo sam na taj način budžetu više od 8 miliona dinara – tvrdi direktor Vučković i dodaje da je baš iz razloga što svi znaju kakav je on direktor, predavač i čovek i dobio toliku podršku smederevske javnosti.

Da slučaj bude još neobičniji, u obrazloženju Svetosavske nagrade koju je ove godine dobio direktor Muzičke škole iz Požarevca kao argument u prilog velikog doprinosa ovog čoveka obrazovanju, navedeno je i to što „nije sedeo samo u kancelariji već je držao i časove“.

Sa druge strane, novopostavljena v.d. direktorka smederevske gimnazije uzvraća stavom da joj za mesto vršioca dužnosti licenca nije ni potrebna!
– Radim od 2008. godine ovde. Stručni ispit se polaže iz dva dela. Prvi deo sam položila, a obaveza i odgovornost direktora je da vodi računa o tome da se nastavnik prijavljuje za sistem licenciranja. Dakle, ja prvi deo imam, a za drugi je ostalo da me pozove ministarstvo. Zašto me nije zvalo, ja to ne znam – priznaje za Dnevno.rs Radmila Trajković i dodaje da će zbog sebe insistirati da se to što pre razreši, ali i da za funkciju v.d. direktora „licenca nije uslov“.
Zar je greh imati kumove?!

Druga „sporna stavka“ iz biografije nove direktorke Gimnazije je i činjenica da je ona u kumovskim odnosima sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović.

– Ona je meni po nekim osnovama kuma. Nije me ni krstila ni venčala nego je njen brat mom mužu kum, krstio ga je i venčao nas. Ja neću da poričem da sam iz ovog grada i da mi je Jasna kuma! Ali, zašto se to toliko potencira?! Zar je greh imati kumove?! Ja sam u ovoj školi zahvaljujući sebi – po konkursu sam, sve zvanično i legalno, dobila radno mesto. Sve je čisto! – tvrdi v.d. direktorka i dodaje da je niko nije pitao gde joj je kuma kada joj je bio smanjen fond časova i kada je bila izložena „konstantnom mobingu“ od strane direktora Vučkovića.

Da Vas podsetimo:  Predsednikovo podnošenje prijave protiv samog sebe - ozbiljan krivični igrokaz

Rada Trajković ističe da je smederevska gimnazija izuzetno zatvoren kolektiv i da je ona samo prva „koja je progovorila“.

– Bilo je jedno nastavničko veće na kome sam ja izrazila nezadovoljstvo povodom smanjenja mog fonda časova. Taj moj stav i sloboda su doveli do burne reakcije. Ja sam pretrpela mobing na koji sam tada ćutala jer sam bila u šoku. Posle toga više niko nije mogao da mi se javi, bila sam izopštena i sama protiv svih – kaže profesorka Trajković, a podatak da se protiv njenog izbora izjasnilo 57 od 63 člana kolektiva objašnjava strahom koji neke njene kolege imaju i zbog koga ne smeju da je javno podrže.
Na pitanje da li se ovih dana čula sa kumom/gradonačelnicom, v.d. direktorka je izjavila samo da su je zvali da joj pruže podršku „svi poznanici i ceo komšiluk“.

Nastava je u najstarijoj srednjoškolskoj ustanovi u Smederevu u petak bila potpuno obustavljena. Od ponedeljka su časovi skraćeni na 30 minuta, a štrajkački odbor nastavnika je u stalnom zasedanju.

– Čekamo poziv od ministra koji je najavio da će u četvrtak primiti našu delegaciju. Očekujemo dosta od tog razgovora. Nosimo sa sobom zahteve: ukidanje odluke o razrešenju direktora, o imenovanju privremenog školskog odbora i uvođenju vanrednih mera. Ovde nastojimo da racionalizujemo stanje u kolektivu koliko je to moguće. Ono je već danas poboljšano jer su đaci došli u školu, a sutra ćemo imati izjašnjavanje o tome da se časovi vrate na 45 minuta. Smatramo da je to znak naše dobre volje da se sve smiri, a istovremeno ćemo organizovati dodatne mere protesta – šetnje, okupljanja, tribine i slično – otkriva za Dnevno.rs profesor Nebojša Jovanović, član štrajkačkog odbora u kome se nalaze svi profesori nezadovoljni novonastalim stanjem.

Da Vas podsetimo:  ZAHTEV ZA HITNO POSTUPANJE

Vršiteljka dužnosti direktora podseća svoje kolege da je štrajk koji sprovode nelegalan. Oni uzvraćaju da od zahteva neće odustati i dodaju da će, ukoliko i protiv jednog od njih bude pokrenut disciplinski postupak zbog učešća u protestu, tražiti da se postupak pokrene protiv svih.

Hronologija događaja u Gimnaziji Smederevo

– Raspisan je konkurs za izbor direktora 1. septembra. Od dva kandidata, tadašnji školski odbor izabrao je Milutina Vučkovića, profesora koji je na čelu smederevske gimnazije već 24 godine.

– U Gimnaziju dolazi gradska inspekcija koja nalazi nepravilnosti u radu „pri konstituisanju Školskog odbora“ i traži razrešenje direktora.

– U Gimanziju dolazi Republička inspekcija. Razrešenje koje je tada usledilo doneseno je na osnovu izveštaja te inspekcije.

– Prema nalogu Republičke prosvetne inspekcije, direktora škole treba da razreši školski odbor. Školski odbor odbija da razreši direktora jer smatra da nema zakonskog osnova za to.

– S obzirom na to da Školski odbor nije postupio po nalogu prosvetnih inspektora, 25. februara usledilo je raspuštanje tog tela, razrešenje dosadašnjeg direktora i uvođenje privremene uprave u Gimnaziju.

Dnevno / Kolaž: Dnevno.rs

2 KOMENTARA

  1. Шта треба овој жени да жели место директора у колективу где је нико не подноси? Шта ће она добити за то што ће остати упамћена генерацијама као неко ко је дошао на силу на место директора Гимназије (што се није догађало ни 1945.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime