„Azra dva noža“ izručena BiH

1
1432

57-godišnja Azra Bašić, osumnjičena za ratne zločine nad Srbima u Derventi 1992. godine, izručena je juče Tužilaštvu BiH iz SAD.

azraBašićeva, koja je juče izručena na aerodromu u Sarajevu, optužena je da je od aprila do juna 1992. godine na području Dervente ubila jednog civila i učestvovala u mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti zarobljenih u Domu JNA u Derventi.

Ona je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki nakon čega su je zajednički locirali pravosuđe BiH i vlasti SAD. Uhapšena je i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

S obzirom na to da je na osnovu zahtjeva pravosuđa BiH za Azrom Bašić raspisana potjernica, vlasti SAD provele su postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Azra Bašić u Derventi je tokom rata boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke i u to vrijeme je bila hrvatska državljanka. Iako je utvrđeno da je Bašićeva bila pripadnica 111.riječke brigade HV-a, Ministarstvo obrane Hrvatske je odbacivalo optužbe iz BiH da je zločine počinila kao pripadnica Hrvatske vojske.

Nadimak „Azra dva noža“ dali su joj srpski logoraši, koji su 1992.godine bili zatvoreni u Domu JNA u samom centru Dervente, a koji je HVO-u služio kao logor za Srbe.

Nož je, kako su svjedočili, uvijek držala u čizmi. Istim je, pred očima ostalih logoraša, likvidirala Blagoju Đuraša, a, prema svjedočenju srpskih zatvorenika, krv sa njene čizme polizao je pas, koji je stalno pratio. Ostale logoraše brutalno je premlaćivala, zbog čega su mnogi ostali teški invalidi.

Tužilaštvo BiH zahvalilo se vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju Bašićeve.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da bi pravosuđe BiH, osim Azre Bašić, trebalo da optuži i procesuira najmanje još 200 lica

Da Vas podsetimo:  Bolno, ali istinito! Srbija već dugo nije jedinstvena…

TV RTRS

1 KOMENTAR

  1. E pa trebali bi, ali nisu ni ovu bedu priveli sto je trebalo, nego sto je bila pripadnica hrvatske vojske, pa mogu da je koriste u preganjanjima sa Hrvatskom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime