Beogradske vlasti kriju ugovor o jelki od 83.000 evra

0
2061
Foto: pistaljka

Beogradski Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih sitacija, koordinaciju i komunikaciju sa građanima krije dokumenta o javnoj nabavci novogodišnje jelke od 83.000 evra i odbija da odgovori da li je ugovor o njenoj kupovini raskinut kako je pre skoro dva meseca najavio gradonačelnik Siniša Mali.

Iako zakon propisuje da se u slučaju odustajanja od javne nabavke u roku od tri dana na Portalu javnih nabavki mora objaviti obaveštenje o tome, takvog obaveštenja u slučaju jelke – nema, kao što nema ni obaveštenja o zaključenom ugovoru. Tako se ne zna da li je ugovor uopšte potpisan i da li je, ako je potpisan, naknadno raskinut. Gradski čelnici istovremeno odbijaju svaku komunikaciju na ovu temu sa novinarima Pištaljke.

Pištaljka je ranije pisala da je jelka postavljena pre kraja tendera i o tome obavestila Više javno tužilaštvo u Beogradu i dostavila mu dokaze o brojnim nezakonitostima u vezi sa kupovinom novogodišnje rasvete i jelke. Iz VJT dobili smo informaciju da navode iz tekstova proverava Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminala MUP-a Srbije jer su na osnovu naših informacija formirali poseban predmet.

VJT navodi da ono ne istražuje slučaj jelke jer nije u njihovoj nadležnosti. „Predmet koji se odnosi na nabavku novogodišnje jelke ustupljen je na nadležnost Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom tužilaštvu“, piše u dopisu VJT. Kao razlog za prebacivanje na niže tužilaštvo viši javni tužilac Nataša Krivokapić navodi iznos sporne javne nabavke.

U Drugom osnovnom tužilaštvu detaljnije su objasnili da im je VJT dostavilo predmet 9. januara jer „konkretna javna nabavka ne prelazi iznos 150.000.000 dinara“. U dopisu javnog tužioca Nebojše Popovića piše da se „jelkom“ sada bavi zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu Ana Đuričić. Predmet se vodi po krivičnoj prijavi predstavnika inicijative „Ne davimo Beograd“ Dobrice Veselinovića koja je usledila posle Pištaljkinog otkrića da je na početku Knez Mihailove ulice postavljena jedna od najskupljih plastičnih jelki na svetu – i to pre okončanja tendera.

Po dokumentima koja su dostupna javnosti na Portalu javnih nabavki i dalje piše da je ugovor za nabavku jelke dodeljen firmi „Kip lajt“ (Keep light) kojoj bi za taj posao trebalo da bude isplaćeno 9.972.000 dinara sa PDV-om. Gradonačelnik Siniša Mali je po objavljivanju članka o nameštenom tenderu za jelku izjavio da će ugovor biti raskinut jer je jelka preskupa. Istog dana je firma „Kip lajt“ saopštila da je jelka poklonjena građanima.

Da Vas podsetimo:  Slučajnost ili "organizovani napor": Šta je iza uredničkih komentara zapadnih medija o Vučiću

Gradonačelnik Mali, kao ni krajem prošle godine kada je Pištaljkina priča o nabavci plastične jelke od 83.000 evra obišla svet, ni u novoj godini nije hteo da odgovori na naša pitanja ko će snositi odgovornost za nameštanje tendera za „Kip lajt“ i za postavljanje jelke pre okončanja tendera. I gradski sekretar Darko Glavaš pravi se nem na ista ova pitanja Pištaljke.

Službenik Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih sitacija, koordinaciju i komunikaciju sa građanima Igor Ćeranić, koji je bio zadužen za sprovođenje tendera za kupovinu jelke, rekao nam je da nije „ovlašćen za davanje odgovora“. „Moje zaduženje je da odgovaram na pitanja samo dok su javne nabavke u toku. Proverite da li u zakonu piše da odluka o obustavi javne nabavke mora biti objavljena i na Portalu“, rekao je Ćeranić.

Zakon nalaže da je naručilac „dužan da odluku o obustavi postupka javne nabavke pismeno obrazloži, posebno navodeći razloge obustave postupka i uputstvo o pravnom sredstvu i da je objavi na Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici u roku od tri dana od donošenja odluke.

„Kip lajt“, jedini učesnik i pobednik na tenderu za jelku, za Novu godinu zaradio je međutim mnogo više od 83.000 evra. Gradska uprava potrošila je skoro 1,9 milion evra za kićenje grada i organizaciju dočeka 2018. godine, od čega je najveći deo – 1,6 miliona evra uplaćen firmi „Kip lajt“. Na dan kada je gradonačelnik obećao raskid ugovor o nabavci plastične jelke „Kip lajtu“ je plaćeno još 200.000 evra za gumena svetleća creva, takozvane lančanice. Ta firma je prošle godine za ukrašavanje ulica i trgova sa 1.280 novogodišnjih ukrasa i 1.500 nosača tih ukrasa zaradila 1,4 miliona evra (169.945.000 dinara) od Javnog komunalnog preduzeća „Javno osvetljenje”.

Iz gradske kase dobro su zaradili i muzičari kojima je isplaćeno 200.000 evra, kao i dobavljači ozvučenja, zaštitnih ograda i pokretnih toaleta sa 66.000 evra za zakup, dok je za vatromet u ponoć izdvojeno 15.000 evra.

Trošak dočeka podelili su gradski Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima, gradska ustanova kulture „Centar beogradskih festivala“ (CEBEF) i gradsko preduzeće „Javno osvetljenje“.

Grad je iznajmio ozvučenje i bine za 33.600 evra od firme „Sky solutions“. Njen vlasnik je Milenko Škarić, istovremeno vlasnik firme kojoj je posle koncerta Robija Vilijamsa u Beogradu, kako su 2015. godine pisali mediji, iz gradske kase isplaćeno 300.000 evra da pokrije gubitke. Ova firma je učestvovala u organizaciji i obezbeđivanju dočeka sportista ispred gradske skupštine, festivala Egzit, Bir fest, Srbija ekspo 2015. godine u Milanu, i koncerata Željka Joksimovića, Severine, Masima Savića… Pištaljka je ranije pisala da Milenko Škarić poseduje stan u kompleksu „Oaza“, gde se nalazi i stan u kom je živeo i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Da Vas podsetimo:  Genetski podaci u Srbiji se šalju mejlom, bez ikakve elektronske zaštite

Škarićeva firma posao je dobila na tenderu za okvirni sporazum o dvogodišnjem zakupu na kojem je grad istovremeno odlučio i da tribine, zaštitne ograde, ulazne kapije i šatore u narednom periodu iznajmljuje od firme „Rent event“, a da će firma „Toi toi“, koja je u većinskom vlasništvu nemačke kompanije „ADCO international“, obezbeđivati mobilne toalete za gradske dogaćaje. Gradski sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš doneo je odluku o zaključenju okvirnog sporazuma sa ove tri firme vrednog 25 miliona dinara (210.000 evra).

Samo za novogodišnju noć „Toi toi“ je zaradio 1.951.200 dinara, a „Rent event“ 1.931.562 dinara (svaki približno po 16.000 evra).

Uslove tendera koji su se odnosili na zakup bine i ozvučenja osporavala je konkurentska firma „Light&Music d.o.o.“, tvrdeći da su uslovi postavljeni tako da može pobediti samo „Sky Music Corporation“, takođe Škarićeva firma.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zauzela je stav da je tender zakonit uprkos argumentu firme „Light&Music d.o.o.“ da se „…iz javno dostupnih podataka sa internet prezentacije kompanije www.sky-corporation.rs može utvrditi da su tehničke specifikacije zahtevane opreme iz konkursne dokumentacije prepisane“.

U odluci o odbijanju zahteva za zaštitu prava navode: „Okolnost što potencijalni ponuđač u svom proizvodnom asortimanu eventualno poseduje deo opreme koja čini predmet zakupa, ne znači da je isti favorizovan da podnese ponudu u odnosu na ostale potencijalne ponuđače, posebno ako se ima u vidu da je predmet javne nabavke zakup dobara, te potencijalni ponuđači imaju mogućnost da pored samostalnog podnošenja ponude u predmetnom postupku javne nabavke podnesu ponudu i sa podizvođačem, odnosno kao zajedničku ponudu“.

Gradski sekretarijat je bio široke ruke i za vatromet. Iako je procenjena vrednost za nabavku pirotehničkih usluga bila 1,5 milion dinara, čelnici Beograda platili su za novogodišnji vatromet 288.000 dinara više, odnosno ukupno 15.000 evra, firmi „Pyro-team“.

Da Vas podsetimo:  Makronovi "rafali" i Srbija - koliko je Francuska pouzdan partner u oblasti vojne industrije?

Muzičari koji su nastupili u prednovogodišnjoj i novogodišnjoj noći takođe su izabrani na tenderu. Doduše, u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za javnu nabavku usluga iz oblasti kulture, koji je pokrenuo Centar beogradskih festivala (CEBEF).

Kod CEBEF-a je najskuplji novogodišnji nastup ugovorio folk pevač Aca Lukas – 50.000 evra i to za oko dva sata pevanja. Prethodno, Lukas je održao besplatne koncerte za građane Negotina i Mionice, neposredno pre održavanja lokalnih izbora u tim gradovima.

Osim njega, gradske vlasti su isplatile grupu „Riblja čorba“ sa 42.700 evra, Željko Samardžić je dobio 24.000 evra, grupa „Van Gog“ 16.700 evra, „Ortodoks kelts“ i „Ničim izazvan“ zaradili su 7.500 evra, dok su nastup benda „Zana“ građani platili 7.000 evra.

Ovih sedam izvođača Beograđane su koštali oko 150.000 evra.Svima je plaćeno u dinarima samo Lukasu u evrima jer, kako se navodi u obaveštenju o zaključenom ugovoru, „umetnika zastupa pravno lice registrovano u SR Nemačkoj“.

Pored ovih, Beograđani su sa 50.000 evra platili još 22 izvođača koja su nastupala na trgovima pre novogodišnje noći. U toj grupi najviše novca dato je udruženju „Edu-lend“ za izvođenje programa „Padaju zvezde, ispunjavaju snove, trk na ulicu, Deda Mraz zove“ – 13.600 evra. Glavna delatnost ovog udruženja, prema podacima Agencije za privredne registre, su edukacija, razvijanje i negovanje zdravih životnih stilova i zaštita životne sredine.

Na čelu „Edu-lenda“ nalazi se Jasmina Franolić, istovremeno zaposlena i kao menadžer u Savremenoj gimnaziji u Beogradu, čiji je osnivač firma „Link grup“ (Link group), koja zajedno sa firmom „Komtrejd“ (Comtrade) vodi Visoku školu za informacione tehnologije. „Komtrejd“ je jedan od glavnih snabdevača državnih institucija softverima i računarskom opremom.

Pored ekološkog udruženja, novac Beograđana dobili su muzičari Sanja Ilić i Balkanika – 5.500 evra, Ana Stanić 5.000 evra, zatim rege bend „IRIE FM“ 3.500 evra, te grupa „Kanda, Kodža i Nebojša“ 3.000 evra.

CEBEF je gradska ustanova kulture koja realizuje BEMUS, FEST i BELEF, SOFEST i Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Vršilac dužnosti direktora je Nataša Ilić, a u Upravnom odboru su Gordana Goncić (predsednik), Ivan Ilić, Jordan Cvetanović, Dejan Stošić, Marko Vukomanović, Gradimir Dimitrijević i Vojislav Milin.

Snežana Đurić i Biljana Živančević

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime