SVE SE MOŽE…: Vlada otpisala dug od devet miliona evra, firmi koja je gradila fontanu! … KAD SE HOĆE!

1
2465

Kako Info žurnal saznaje Vlada Srbije je 10. marta ove godine dala beskamatnu pozajmicu Javnom preduzeću „Jugoimport-SDPR“ od 1.165.086.606 dinara ili bezmalo 9,4 miliona evra, a već 4. maja odlučila da ovo potraživanje konvertuje u kapital tog javnog preduzeća u kojem je ionako bila jedini vlasnik.

aaaRešenjem Agencije za privredne registre od 16. maja 2017. u nadležni registar upisan je „Zaključak Vlade Republike Srbije 05 Broj: 023-3931/2017 od 04. maja 2017. godine da je Vlada saglasna da se potraživanje Republike Srbije od Javnog preduzeća „Jugoimport-SDPR“ po osnovu kratkoročne beskamatne pozajmice, u iznosu od 1.165.086.606 dinara, odobrene Zaključkom Vlade 05 Broj: 420-2167/2017 od 10. marta 2017. godine, konvertuje u kapital tog javnog preduzeća“.

Ako se zna da je jedini vlasnik „Jugoimporta-SDPR“ Republika Srbija, motiv za ovakvu odluku Vlade da prvo beskamatno pozajmi, a potom faktički otpiše pozajmicu konvertovanjem u kapital koji je već 100% u njenom vlasništvu, nije za sada poznat.

Pištaljka je tražila pomenute zaključke Vlade na njenom sajtu i u Službenom glasniku, ali ih nije našla, što može da ukazuje na to da pomenuti zaključci imaju oznaku tajnosti. Pištaljka je podnela zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije da nam dostavi ova dva zaključka, ali do objavljivanja teksta nije nam odgovoreno.

Screenshot_24
Registar privrednih subjekata

„Jugoimport“ već godinama osim osnovne delatnosti – trgovine naoružanjem i vojnom opremom – ima dinamičan razvoj i u drugim oblastima. Naime, prema podacima dostupnim javnosti na APR-u, početkom godine ovo javno preduzeće je zahvaljujući odluci Vlade Srbije, postalo većinski vlasnik pančevačkog preduzeća za proizvodnju aviona i avio opreme „UTVA-Avioindustrija d.o.o. Pančevo“. Za sada nije poznato da li se gore pomenuta pozajmica Vlade od oko 10 miliona evra odnosila na rešavanje situacije u „Utvi“. Pančevačka fabrika je teško oštećena u NATO bombardovanju 1999. i godinama se nosila sa problemima u likvidnosti uprkos izvoznom projektu lakog aviona „lasta“ koji je isporučivan Iraku.

Da Vas podsetimo:  Pinkova emisija u kojoj je Vučić izašao iz frižidera kršenje zakona, REM ćuti

Pored „Utve“, „Jugoimport“ je putem svog zavisnog društva – „Borbeni složeni sistemi d.o.o. Beograd“ investitor fabrike steljačke municije u Uzićima kod Požege. Tu fabriku gradi drugo potpuno zavisno društvo „Jugoimporta“ – „PMC inženjering d.o.o. Beograd“. PMC je poznat i po tome što gradi „muzičku fontanu“ i renovira trg Slavija u Beogradu u konzorcijumu sa crnogorskom firmom „Saniteko grup“. PMC je angažovan i na projektu „Beograd na vodi“.

Jugoimport je vlasnik sledećih preduzeća:

Screenshot_251) Atera plus d.o.o. predeće za spoljnju i unutrašnju trgovinu iz Beograda koji u svom sastavu ima proizvodni pogon „Jutra“ u Koštunićima u blizini Čačka , poznat po proizvodnji rakije, kao i hotel Atera Business Suites u Knez Mihailovoj u Beogradu;
NAJČITANIJE SADA:
OGROMAN GUBITAK
ČIST PROMAŠAJ! ”Beograd na vodi” u gubitku 11 miliona evra
OGROMNI PROBLEMI ZBOG KOSOVA
ISTRAŽUJEMO Krađe iz budžeta na Kosovu bez posledica

2) PMC Inženjering d.o.o. Beograd, projektovanje i izvođenje građevinskih radova u zemlji i inostranstvu. Naslednik Jugoimportovog građevinskog portfolija koji – kako se navodi na sajtu – uključuje centar „Simo Milošević“ u Igalu, stadion JNA, sportske centre „Banjica“ i „25. maj“, blokove u Novom Beogradu, centralnu banku u Frankfurtu, kulu Geneks, zgradu SIV-a i mnoge druge;

3) Borbeni složeni sistemi d.o.o. Beograd, koji se bavi proizvodnjom naoružanja i municije. Od svojih proizvoda ističu samohodnu haubicu NORA 155mm i prototip borbenog vozila Lazar 2;

4) Kipal eksport d.o.o. Beograd, bavi se unutrašnjom i spoljnom trgovinom;

5) Kovački centar d.o.o. Valjevo, Jugoimport je većinski vlasnik sa 51% kapitala, manjinski partner je Krušik iz Valjeva. Na zvaničnom sajtu preduzeća ističe se da je ,,Kovački centar“ prva fabrika koja je posle 20 godina izgrađena u srpskoj industriji. Proizvodni program obuhvata kovanje, presovanje, štancovanje, valjanje metala i sl.

Da Vas podsetimo:  Bruka Srbije!Čačanska legenda na udaru izvršitelja, uzeli joj bukvalno sve

Ova firma je osnovana 1993. odlukom upravnog odbora „Jugoimporta“ da bi se bavila građevinskim projektima koji su do tada rađeni u okviru matičnog preduzeća. U portfoliju PMC-a su Poslovni centar „Ušće“, Stambeno-poslovni centar „Stepa Stepanović“, Naselje „Dr Ivan Ribar“ na Novom Beogradu, Vojni poligon u Nikincima i drugi.

fontana-slavija„Jugoimport“ je nedavno dobio od Vlade Srbije i drugu vrednu imovinu. Na sajtu APR-a se može naći odluka od 25. oktobra 2016. kojom se konstatuje da je zaključkom Vlade cela nepokretna imovina kasarne „Jakub Kuburović“ u Zemunu uneta kao nenovčani ulog Republike Srbije u to javno preduzeće.

Zahvaljujući Vladi Srbije „Jugoimport“ je još jednom povećao kapital nenovčanim ulogom 10. maja 2016. godine kada su pokretna imovina Koncerna „Petar Drapšin“ a.d. Mladenovac – „Fabrika odlivaka“, pokretna imovina Zaštitne radionice „Drapšin“ istog koncerna unete kao nenovčani ulog Republike Srbije u Jugoimport. Pre toga, „Jugoimport“ je 21. oktobra 2015. povećao kapital uz pomoć zaključka Vlade, kada je nepokretna imovina „Petra Drapšina“ i pokretna imovina Fabrike otkovaka ovog koncerna uneta kao nenovčani ulog Republike Srbije. Osim toga Upravni odbor Jugoimporta je 13. novembra 2012. doneo odluku o povećanju kapitala unosom pokretne i nepokretne imovine sa teretom „Goše – fabrike drumskih vozila d.o.o. Smederevska Palanka“. Istom odlukom u „Jugoimport“ je uneta pokretna i nepokretna imovina Industrije motora Rakovica.

„Jugoimport-SDPR“, putem svog zavisnog preduzeća „Složeni borbeni sistemi“ ima i kompleks u Velikoj Plani koji se bavi proizvodnjom naoružanja i lovačke, sportske i sačmarske municije.

Ovo javno preduzeće je nedavno učestvovalo i u javnoj nabavci luksuznog vozila od firme „Porše SCG d.o.o. Beograd“ (Porsche SCG d.o.o. Beograd). Dana 29.12.2016. Jugoimport je u otvorenom postupku javne nabavke doneo odluku o dodeli ugovora pomenutom preduzeću za „nabavku vozila više klase po principu staro za novo“. Vrednost ugovora po javnoj nabavci bio je 6.500.000,00 dinara bez PDV-a. Pored luksuznog vozila, Jugoimport je istog datuma obavio javnu nabavku osam novih vozila od Auto kuće – Kole d.o.o. Beograd-Zemun. Ukupna vrednost javne nabavke bila je 12.666.666,67 dinara bez PDV-a. Obe odluke potpisao je v.d. direktora Jugoslav Petković.

Da Vas podsetimo:  Nekadašnja imovina Saveza komunista donosi milione SPS-u

www.infozurnal.net

1 KOMENTAR

  1. Vlada ne sme da donira industriju zbog poslovne politike EU, tako da onda oni daju pozajmice koje ne traze nazad.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime