Blerov Institut raspisao konkurs za savetnika Vlade Srbije

1
1216

Bivši britanski premijer želi da angažuje višeg savetnika u Beogradu, koji će da „blisko sarađuje i savetuje“ najviše zvaničnike o pitanjima upravljanja (vlade).

Institut Tonija Blera za globalne promene (TBI) traži višeg savetnika za komunikacije, koji će Vladi Srbije pružati strateške savete za komunikaciju i podršku u odnosima sa javnošću. Institut je, pod naslovom „Zpravljanje“ i na lokaciji „Beograd“, otvorio konkurs za „iskusnog savetnika za menadžment koji ima značajno iskustvo u reformi javnog sektora, a koji je radio na razvoju ekonomskih politika“.

Konkurs je objavljen na sajtu Instituta.

Savetnik će pružati strateške savete o komunikacijama i podršku zvaničnicima u Vladi, kao i podršku za razvoj politike, upravljanje projektima i spoljnim poslovima različitim klijentima – „obično vladinim agencijama ili ministrima/šefovima države“.

Savetnik će takođe sprovoditi brze analize i međunarodne benčmarkinge koji će „ući u celokupnu vladinu strategiju reforme specifičnih političkih oblasti“.

On ili ona će takođe držati prezentacije i sastanke, upoznaće ključne donosioce odluka u vladi, uključujući ministre, više zvaničnike i zvaničnike multilateralnih i bilateralnih organizacija – „koji su relevantni za rad TBI-a u regionu“.

„Institut ima kontinuiran projekat u Srbiji, koji pomaže u pružanju javnih usluga. Ovo čini deo šireg neprofitnog rada Instituta koji podržava vlade širom sveta, a obezbeđen je bez ikakvih troškova na račun Vlade Srbije,“ naveo je Institut u pisanom odgovoru za BIRN.

Ovo nije prvi put da je Bler povezan sa konsultantskim radom za Vladu Srbije.

Kao što je BIRN ranije pisao, bivši lider Laburističke partije i premijer Velike Britanije je Srbiju dodao na listu zemalja za čije je savetovanje plaćen u 2015. godini.

Kako je otkrilo zajedničko istraživanje BIRN-a i britanskog Guardian-a, tada je tadašnji premijer Srbije, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić sklopio ugovor sa Blerovom konsultantskom firmom o uspostavljanju „jedinice za isporuku“, a što su, prema sprskim zvaničnim izvorima, platili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Da Vas podsetimo:  Na proveri 600 diploma zaposlenih u Gradskoj upravi

Blerove operacije na Balkanu obuhvatale su i Albaniju do 2016. godine, kada je Blerova kancelarija potvrdila za BIRN da je njegovo poslovanje sa Albanijom završeno.

Blerovo ime ponovo je postalo centar pažnje na Balkanu septembra 2018. godine, kada je bivši srpski ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, izneo tvrdnje da Bler u ime Srbije pregovara o Kosovu.

„Po hodnicima UN čovek može da sazna interesantne stvari, pogotovo ako poznaje većinu prisutnih. Na primer, to da Toni Bler sa mandatom vlasti u Beogradu razgovara sa međunarodnim zvaničnicima o precrtavanju granica Srbije i članstvu Kosova u UN,“ napisao je Jeremić na Twitter-u.

Predsednik Vučić je nekoliko dana kasnije demantovao ove navode i istakao da je jedino on, u ime Srbije, pregovarao o pitanju Kosova.

„(Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram… Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ rekao je Vučić 1. oktobra za televiziju Pink.

TBI je takođe, dva dana kasnije, demantovao Jeremićeve tvrdnje, ističući za KoSSev portal da projekti koji su povezani sa upravljanjem nemaju nikakve veze sa pitanjem Kosova.

Predsednik Narodne Stranke, Vuk Jeremić oglasio se na svom Tviter profilu danas, objavivši konkurse koje je raspisao Blerov institut, gde je upitao predsednika Vučića „Da li i dalje tvrdiš da Toni Bler ne radi za tvoju vlast?“.

BIRN je Vladi Srbije uputio pitanja o konkursu za posao, vrsti ugovora sa TBI-om i kada je on potpisan, ali nije dobio odgovore do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili o Srbima iz Sredačke župe

Izvor: Balkan Insight
(Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

1 KOMENTAR

  1. Institut zločinca Blera, po rečima hronopremijerke i njenog vođe, mnogo (ne)sebično pomaže vladajućoj garnituri i to besplatno. Da nije smešno bilo bi zabavno, nema besplatan ručak. Gde može najveći naš (ne)prijatelj da radi za nas bez para, jedino ako iskijava grehove iz 1999. godine, kada je bio najveći glasnogovornik za zločinačko bombardovanje Srbije, kada su pobili par hiljada nevinih i napravili štetu, neki kažu, od sto milijarde dolara. Umesto taj zločinac da odleži 20 godina zatvora, na koliko je osuđen, on postaje najveći prijatelj, pomagač i savetnik vodećih ljudi. On možda njih nije bombardovao (mada su neki od njih bili najbolji ministri tadašnje Vlade), već Miloševića. Zlo da bude veće, Bler je istovremeno savetnik i Ediju Rami. Jedne savetuje uspešno do podne, a druge od podneva. Kakva savetovanja, takvo i ponašanje, slično?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime