Bojkot 1

0
1240

Kad ono beše bojkot navijača “Partizana”, za derbi sa “Zvezdom” 2006. godine, ja na zapadu sa kumom Batom zvezdašem u crno-belom džemperu, a ispod majica sa prepoznatljivim grbom. A posle majice…ma nećemo o tome sad, naš grobarski sindrom, tad smo bili inkognito. U poluvremenu naleti na mene bivši velteraš Zvezde Šole sa dva sina, dva goluba. Srdačan pozdrav i kratak razgovor. Vidim da deca imaju Partizanova obeležja, pa im priđem i ispod svoje jakne pokažem boje džempera, oni meni takođe uzvrate sa dresovima, našim, crno-belim, sve u nekom skrivanju da nas ne vide ‘neprijatelji’ i u šali. Na to ja zadignem džemper i pokažem voljeni grb. Elem, u poluvremenu poče priča. Video se Šole, kako kaže, skoro baš, sa tipom iz Borova sa kojim je boksovao kad se odlučivalo ko će u drugu ligu, Crvena zvezda ili oni daleke ’88. ili ’89. godine. Jedan poznati i iskusni bivši bokser Vojvodine i ovako je bilo.

Šole mlad  i srčan, Zvezda bi trebalo da dobije jer je domaćin a i savez bi baš voleo uz to  naš je drugar…Ma ima tu kolko hoćeš razloga al’ malo prostora jer ipak su ovo kratke priče. Čak je i popularni disk džokej Čupko bio spiker za tu priliku da ‘podgreje’ atmosferu! Nemavši rešenja, uzavrela krv, mladost i želja, napeta atmosfera a i nemoć zbog jačine protivnika i Šole pokuša da udari glavom.

Promaši… Obojica boksera stanu, zatečena i pogledaju ka meni. Da podsetim: za nesportski pokušaj ozleđivanja protivnika ide trenutna diskvalifikacija. Pauza. Odmahnem rukom kao da se ništa nije desilo,

A skoro i da nije pa pustim borbu dalje, primajući odgovornost da dobijem jedinicu, usporim svoje napredovanje i tako dalje, da ne zamaram. Do kraja jači i mlađi beogradski bokser preokrene borbu i zasluženo dobije na bodove i Zvezda uđe u Drugu ligu. Posle meča, a i danas razgovaram ja sa svojom savešću, da li je trebao da pobedi bokser zbog greške protivnika ili bolji, jači, spremniji? Da li je onaj  pobedio ako je ovaj pogrešio i promašio glavom, i šta je to on kog đavola p o b e d  i o ?

Danas mi je ipak drago što sam tako postupio, što nisam robovao nedorečenim pravilima, što sam ih bojkotovao. Jedinicu srećom nisam dobio.

-Tata vam je bio veliki bokser, 

kažem na rastanku deci razočaranoj zbog poraza “Partizana.”

Nenad Simić – Tajka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime