Brnabić: Ono s čim će se suočiti nova Vlada nismo videli od Drugog svetskog rata

2
160

Nova Vlada će svakako biti Vlada za krizna vremena, izjavila je mandatarka Ana Brnabić i ocenila da „nažalost stalno funkcionišemo u krizama“, ali da ono sa čime će se suočiti nova Vlada nismo videli od Drugog svetskog rata – energetsku krizu, početak trećeg svetskog rata „na proksi način“, inflaciju i borbu za hranu.

Foto: Printscreen/N1

Nova energetska politika je osnovni priioritet, rekla je Brnabić za TV Hepi i ocenila da je energetika „pitanje nacionalne bezbednosti“.

„Ako hoćemo da sačuvamo samostalnost u odlučivanju, da odlučuje naš narod a ne da odlučuju stranci koristeći poluge moći, moramo da menjamo energetsku politiku“, rekla je Brnabić.

„Moramo da radimo kako bi Srbija postala energetski nezavisnija i bezbednija, a te stvari se menjaju iz dana u dan“, rekla je mandatarka i navela primer Hrvatske i naftovoda JANAF.

„Pozitivna strana je da smo na energetskoj politici radili od 2015. godine – tada je Aleksandar Vučić kao premijer uvideo da je jedan od ključnih projekata gasna konekcija sa Bugarskom. Evropska unija je to prihvatila kao jedan od ključnih projekata, ali zbog kompleksnih procedura EU tek sedam godina kasnije smo počeli da gradimo gasni interkonektor“, rekla je Brnabić.

Region mora da radi zajedno, da bude povezan i stabilan

Najavila je da će sledeće godine biti završena termoelektrana Kostolac B3, kao i da smo „počeli da gradimo novu hiroelektranu Buk Bijela“.

„Čitav region bi morao bolje da sarađuje u energetici, imamo ogromne kapacitete koje bi mogli da iskoristimo za energetsku bezbednost, i pokušavaćemo da to uradimo, zajedno sa predsednikom Vučićem… jer region mora da radi zajedno, da bude povezan i stabilan“, rekla je Brnabić.

Opisujući kako se situacija u energetici menja „iz dana u dan“, rekla je da, da se nije desilo ono što se desilo sa naftovodom JANAF, naftovod ka Mađarskoj ne bi bio u ekspozeu koji priprema, a to je sada „strateški projekat koji će početi da se radi u najkraćem vremenskom periodu“.

Da Vas podsetimo:  Hoće li Srbin opet u vojnike?
Printscreen TV Pink
Biće iznenađenja u novoj vladi

Na pitanje da li će Vlada biti formirana do 1. novembra Brnabić je odgovorila potvrdno, i rekla da „ste videli da su se Vučić i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić sreli u neformalnijoj atmosferi“ i da su postigli strateški dogovor.

Kada je reč o budućim ministrima, rekla je da „moraju ljudi da budu hrabri, da se ne plaše pritisaka i da imaju u vidu da smo mi tu da radimo u interesu naše zemlje, a ne da se dodvoravamo jednima ili drugima“.

„Moraju biti srpski ministri – a mi smo uspevali i to je neverovatno kako smo uspeli da nastavimo privredni rast i rast plata i penzija uprkos svim krizama, a da to istovremeno ni u jednom trenutku nije ugrozilo našu fiskalanu stabilnost“, rekla je Brnabić.

Prosečna plata 1.000 evra do 2030.

Navela je da je javni dug i dalje ispod 60 odsto BDP, kao i da smo „imali suficit u budžetu svake godine do pandemije, a onda smo uložili osam milijardi evra u pomoć privredi i građanima, i tek tada smo ušli u deficit koji sada moramo polako da smanjujemo“.

„Sada ćemo imati novu energetsku politiku, moraćemo da uložimo 12 milijardi evra u nove energetske objekte ali i nastaviti da ulažemo u sve druge projekte, privredu, da privlačimo investicije i da sve to radimo na održiv način“, ocenila je mandatarka.

„To je težak zadatak za novu Vladu ali mislim da to možemo i vidim prostor za to, a cilj je da 2030. godine prosečna plata bude 1.000 evra a penzija 500 evra. Moramo da nađemo snage i prostora da nastavimo da rastemo, bez obzira na sve krize“, rekla je Brnabić.

2 KOMENTARA

  1. KAKVA VLADA, LAŽOVNA!

    Brnabić misli da je buduća vlada biće u težon situaciji od one nakon Drugog svetskog rata. Šta li ona misli, kada ona i ne misli. Sve misli, odlučuje i radi jedan čovek, a ministri i ostali aplaudiraju i veličaju postupke prvog čoveka izigravaju njegovog poltrona, a konkurencija je ogromna. Imajući to u vidu nama ne treba vlada sa 25 ministarstava, već vlada bez ministarstva i onako sve poslove obavlja prvi čovek, koji nikome ne podnosi račune, jer je on i predsednik i premijer i ministar svih ministarstava i sudija i kadija, a ostali su slike svoje persone i ništa više i ništa manje.

  2. Vlada umesto vlade

    Nova vlada imaće četiri ministarstava više nego do sada, kakva nebuloza i glupost. I do sada vlada sa 21 resora, šta je radila? Ništa, sve je radio jedan čovek, ministri i ostalih zapošljenih, a bilo ih previše, aplaudirali su i klimali glavom svom vođi i fascinirali posmatrače svojim stajlingom, glasnim podržavanjem besedu glasnogovornika-šefa i stalno i energično. Šta li će sada da rade još četiri ministarstva. Verovatno sve kao i do sada? Budući ministri Zorana i Vulin počeli su sa svađama pre izbora, a šta će raditi kada budu zaseli u svojim željenim foteljama. Ministarka Zorana i do sada se posvađala sa svima, osim sa Vučićem, ne sme. Posvađala se sa Dačićem, Brnabićkom, joksimovićkom itd. To znači da i od ove vlade nema ništa, ali zato moraće da radi samo ΛV

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime