Brucoši u Kosovskoj Mitrovici oslobođeni školarina…

0
864
Rektorat u K. Mitrovici / Foto: printscreen (KoSSev)

Na deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici juče je počela nova školska godina, a ono što je za tu visokoškolsku ustanovu karakteristično, ove godine svi brucoši, a više ih je od 1.100, studiraće o trošku države Srbije.

Godina otvorenog upisa

Tako je odlučilo Ministarstvo prosvete Srbije koje je ovu akademsku godinu proglasilo za godinu otvorenog upisa, odnosno da će svi koji su stekli pravo na upis biti na budžetu.

Na tom univerzitetu su zadovoljni brojem upisanih studenata jer, kako tvrde, više ih je za oko deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, prema izjavi tadašnjeg rektora univerziteta, Radeta Grbića, za Radio Kosovska Mitrovica, prošle godine je ovaj Univerzitet upisao 1.180 brucoša, što znači da se broj upisanih studenata nije uvećao uprkos posebnim merama podsticanja kakvo je oslobađanje od plaćanja školarine.

Beograd učestalo najavljuje ulaganja u Univerzitet

Prištinski univerzitet, odnosno najave ulaganja u njegovu infrastrukturu česte su teme tokom zvaničnih poseta srpskih državnih zvaničnika, ali do sada nije otpočet nijedan od najavljenih projekata. Tako je Grbić početkom prošle studentske godine saopštio da su odobrena tri kapitalna projekta – izgradnja nove zgrade Univerziteta, izgradnja Instituta za sudsku medicinu i izgradnja IT centra pri Fakultetu tehničkih nauka.

Međutim, osam meseci kasnije, za Vidovdan ove godine, prilikom onoga što je najavljeno kao otvaranje novog vodovoda na Severu Kosova, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, iznova je najavio ulaganja u novu zgradu prištinskog univerziteta. Najnoviji rok početka sprovođenja ovog projekta je Vidovdan sledeće godine.

Zgradu univerziteta prethodno se obavezala da finansira Kancelarija Evropske unije na Kosovu, ali su sredstva od 7.8 miliona evra predviđena za ovaj, kao i projekat izgradnje Kulturnog centra, otkazana.

Da Vas podsetimo:  Šmit udara posljednje eksere u kovčeg državne zajednice uz zapadne aplauze

Razlog otkazivanja pomoći, kako su tada iz ove misije naveli, bio je taj što „lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima“.

Univerzitet u Prištini izmešten je u Kosovsku Mitrovicu 2001. Pre toga je, nakon napuštanja prostorija u Prištini, bio privremeno smešten u više gradova centralne Srbije.

Izvor: Beta/KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime