Smrt Beograda u nekoliko slika i uz pomoć buldožera

1
1668

Svaki dan stižu nove slike rušenja Beograda. Koliko god da ste postali imuni na destrukciju u svakoj pori društva, koliko god su nas navikli da više nijedna akcija ni reč nemaju težinu, i da niko ni za šta ne odgovara, nemoguće je ostati ravnodušan. Nama, koji smo ovde rođeni nije svejedno.

Demolirate istoriju, sećanja, mirise, drveće, ulice, demolirate uspomene i lepa patriotska osećanja. Jer ako je patriotizam ljubav prema zemlji u kojoj si rođen, ove stepenice s Kališa iz 1928. koje ste danas srušili su simbolična poruka da te zemlje više nema. Pa šta onda da volim?

Kažu – tako je moralo jer su mermerne stepenice propale, raspadale su se. Jedan Vuk na Fejsu piše: „Zvao sam izvođača radova i dobio sam informaciju da je mermer propao i da se raspada te da je morao kao takav da ide u šut, a da dolazi nov mermer. Ja sam po struci slikar, ali sam završio i konzervaciju i meni ovo deluje kao da nije moralo da se sve lomi i vadi i uvek sam pre za sačuvaj šta možeš konzervatorsko pravilo. Ugradnja novih elementa se vrši kada za to ima osnova ili je iz primenjenih razloga neophodno staviti nov materijal.

Sve u svemu da se ja pitam a ne pitam se pošto nisam na poziciji i nisam dovoljno stručan, bar ne u restauraciji eksterijera, ne bih ovako vadio ovaj pločnik, a ako već mora da ide, pažljivo bih vadio i koristio postojeći materijal za sanacije sličnog tipa gde postoji približan materijal, a u najgorem slučaju ovaj mermer bih donirao Fakultetu likovnih umetnosti da od njega rade biste.“

Foto: printscreen ( Facebook / Noizz )

Ali zašto kad može prosto da se razlupa, poseče do korena? Nećemo valjda živeti od starih zgrada, drveća koje tu negde stoji od 1900, stepenica koje su podignute 1928, od sećanja? Živećemo od betona, gondola, tržnih centara, sajber zgrada.

Ivana Stojanov
Izvor: Noizz.rs

1 KOMENTAR

  1. Srce mi se cepa kada vidim sta rade od mog rodnog grada, od mog centra gde sam rodjena od Kalemegdana na kome sam odrasla. Najgore je sto sam u svemu tome nemocna da bilo sta uradim ili promenim. Samo se nadam da ce doci dan kada ce ova sadasnja garnitura vlasti, kojima nista nije sveto a ponajmanje nasa istorija izaci pred lice pravde i da ce biti „debelo“ kaznjeni.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime