Čerupa nas ko kako stigne…

0
925

Niš-slobodna-slika www.gradjanin.rsNajzad su objavili, u Srbiji ima 3,5 miliona brojila. Sada je matematika vrlo prosta, 3.500.000 brojila x 150 dinara x 0,97 (3% provizije EPS-a) x 12 meseci = 6,111 milijardi dinara!

Tu treba dodati i 4 milijarde dinara iz budžeta Srbije za Javne servise. Ukupno 10,111 milijardi dinara po osnovu zakona o Javnim servisima, iz cele Srbije, odlazi u Beograd i Novi Sad!

Kako ne biti razvijen kada ti neko svake godine da 10 milijardi? Kako ne biti siromašan ako svake godine moraš, po pitanju samo jednog zakona, nekome da daš oko 500 miliona dinara? Kakve su šanse Niša?

Zašto Jugoistočna Srbija nije imala pravo na regionalni javni servis? Zbog para. Razne interesne grupe su tu videle svoju šansu samo Niš nije imao nikoga da ga zastupa. I dok su se kunulu u vernost svome gradu i dva-tri puta u Skupštini Grada izglasali podršku niškoj TV, na sednici Skupštine Srbije, kada se o tome odlučivalo, svi poslanici vlasti iz Niša su glasali za zakon o medijima. Glasali su suprotno onome što su govorili, glasali su protivu svoga grada, glasali su protivu svojih sugrađana, glasali su protivu budućnosti svoje dece. Lični interes pa sve ostalo.

Nemojmo se lagati, Niš više ne postoji kao grad. Samo kao mesto za uzimanje. Elektrodistribucija Srbije je transformisana u EPS Srbije sa sedištem u Beogradu i EPS distribucija Novi Sad. Niš? Šteta još veća od medijskih zakona. Privredna komora je promenjena, sada imamo Privrednu komoru Srbije u Beogradu i Privrednu komoru Vojvodine u Novom Sadu. U Nišu imamo članarinu. Naravno, ona je obavezna.

Tako Niš osiromašen, ili prosto rečeno očerupan, više nije nikom interesantan. Ni njegovim građanima. Sa Juga Srbije godišnje nestane grad veličine Aleksinca. Da sramota bude veća, iz budžeta Srbije veća zahvatanja od Niša imaju Jagodina, Leskovac, Kragujevac… Ko nema?

Da Vas podsetimo:  Prioriteti

Niš više nema ni svoju trgovinu, sve su ugašene. Kako je i imati ako je prosečna plata nišlije 20% manja nego u Republici, nešto preko 30.000 dinara? Kada odbijete cene grejanja, medijane i ostale troškove, šta vam ostaje? Šta možete kupiti za te pare? Samo hranu, da dočekate sledeći prvi. Neki ni to. Koja trgovina se može razviti iz tih para? Ni jedna. Zato imamo predstavništva iz „velikih gradova“, onih kojima godišnje moramo dati desetine milijardi. Time i naša potrošnja nije naša, njihova je.

Slede nam otpuštanja u administraciji, privreda je već davno otpuštena. Još manje primanja u Nišu. Ostaju nam poslovi motača kablova. Velika „strana investicija“. Kada sve saberete, 1.000 radnika po 25.000 dinara za 12 meseci ima ukupno 300 miliona dinara. Strašno mnogo, još jedno pet puta toliko pa da namirimo sve što moramo dati nerazvijenom Beogradu i Novom Sadu.

Na kraju nam slede nova poskupljenja struje i svega živog pod firmom „svugde u Evropi“. Naravno da nećete imati za sve to ali bez brige, tu su sudski izvršitelji. Naći će načina da vam naplate. To što ćete ostati bez imovine koga briga?

Moramo spoznati istinu, trenutno nemamo budućnosti. Na čelu grada su oni koji tu nikako ne bi smeli da budu. Prvo se moramo izboriti sa njima. Trenutna vlast u Nišu je izrazito neprijateljski nastrojena prema interesima grada i njegovih građana. Potpuno su uništili budžet Grada Niša nenamenskim i nezakonitim trošenjima. Ostali su im samo krediti, krediti, krediti…

Javna preduzeća jedva opstaju, a neka i ne. Propadanje je počelo i pitanje je kako će se sve završiti. Setite se samo Inkubator centra. Pompezna najava vrhunskog stručnjaka koji je došao iz inostranstva. Novi programi, nove ideje… Onda je počelo nezakonito zapošljavanje u Inkubator centru, plaćanje više puta istog računa…i na kraju likvidacija i pokretanje postupka protiv direktorke Inkubator centra za falsifikovanje diplome.

Da Vas podsetimo:  Četvrina mladih u Srbiji u riziku od siromaštva

I nikom ništa?

DRI je još 2013-te ukazao na nepravilnosti u radu Gorice. Nije im smetalo. Nezavisni eksterni revizor je još tada najavio da preduzeće ne može opstati. Ni to im nije smetalo. Troškovi su se samo gomilali i sada došli na naplatu. Sva preduzeća su morala da daju pare Gorici, da prime radnike i opet nije dovoljno! Koliko to treba para da Gorica opstane? Koliko su to para potrošili uludo i gde su te pare?

Sada nam drže predavanja, profesori nemaju prava na zakonite jubilarne nagrade, radnici Gorice i Medijane ne bi trebalo da tuže svoja preduzeća za svoje plate, nije fer. Ali jeste fer nezakonito sebi podeliti funkcionerski dodatak, jeste fer pare trošiti na nezakonito zapošljavanje….

Ako ostanemo nemi i ne budemo tražili njihovu krivičnu odgovornost i povraćaj nanete štete nezakonitim delima, svaki sledeći će raditi isto. I još više. Moramo prvo srediti svoj grad da bi smo od države Srbije tražili ravnopravan tretman. Da li stvarno očekujete da se ništa ne promeni i da nam bude bolje? Država će se sama setiti i reći „nema smisla, evo Nišu malo“?

Zahtevi UPSS-a nisu besmisleni, bez obzira što idu izbori. Sa krivičnim prijavama i odštetnim zahtevima koje će podneti vrlo je važno da ovi odu kao ljudi koji su upropastili grad, da se zna i njihova odgovornost i njihovo delo. Možda je taj protest u četvrtak još jedna naša šansa, ako nije kasno. Uspravimo se prvo mi da bi mogli uspraviti svoj grad.

Pitam sve profesore našeg Univerziteta, ako Niš bude grad motača kablova, koliko još vremena treba da naš Univerzitet ne bude nacionalni? Koliko vremena još treba da izgubimo i vaša radna mesta? Tada planirate da se pobunite? Sa kim?

Da Vas podsetimo:  Tri pobednika i tri gubitnika izbora u Srbiji

Milosav-Jukić-160x160

Milosav Jukić

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime