D. Radović: Pismo Ministarstvu privrede

1
1118

za Katarinu Obradović Jovanović

katarinaB92 je danas objavio sledeću vest:

„Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata istraživanja kompanije Ernst i Jang rekla da se u Vladi Srbije razmatraju mogućnosti kako da se privreda rastereti nameta i pozvala preduzetnike da dostave predloge mera koje bi mogle da im olakšaju poslovanje“.

(Kao dokazani borac protiv kriminala i korupcije, a u cilju boljeg sutra svima nama, obraćam se Ministarstvu privrede sledećim pismom, poslato mejlom).

Poštovana,

Na Vaš poziv dostavljam predloge mera za poboljšanje uslova privredjivanja u Srbiji:

1. Reforma Poreske uprave Srbije – radi se za pet dana, od ponedeljka do petka postavljanjem 5 rukovodioca koji su na tržištu od 1990.g. pa do danas prošli kroz sve poreske reforme, osetili svo neznanje raznih stručnjaka sa platnog spiska države koji su krojili razne zakone, kao i namete. Reforma ove službe je bitna jer bez nje ne može biti boljih efekata od niti jedne poreske reforme, preko potrebne, za opstanak privrednika.

2. Preventivne kontrole svih privrednika u trajanju od tri meseca – prelazni period – vršiti na sledeći način
a. kontrolisati sve izdavaoce fiskalnih računa u trajanju od samo deset minuta: proveriti radnike zatečene na radu, uporedjivati pazar zatečen u kasi sa fiskalnim presekom i ugovor o zakupu.,
b. sve veleprodaje i vršioce raznih usluga, po posebnom programu za svaku branšu.
Za sve otkrivene nepravilnosti upozoriti vlasnike i direktore da delatnost moraju obavljati u skaldu sa važećim zakonima.

3. Za vreme trajanja preventivnh kontrola država mora sva poreska opterećenja sniziti: opterećenja rada za trećinu, može i progresivno (tabela sa predlozimak postoji), porez na dobit sniziti na 10%, porez na zakup sniziti na 10% (preračunata stopa na 7,5%), porez na imovinu sniziti (postoji predlog), porez na dividendu sniziti na 10%.
Sve predloge usvojiti, u praksi sprovesti prvi radni dan po isteku perioda od tri meseca obavljanja preventinih kontrola.

4. Za vreme trajanja preventivnih kontrola posebno napraviti „UDARE“ NA :

a. Carinu – carinski službenici omoguće šverc 4 mlrd. evra robe bez plaćanja PDV-a, utaja je 600 miliona evra na godišnjem nivou (šverc u korist zaštićenih biznismena, uz pokriće pojedinih političara i kriminalizovanog dela birokratije).

b. Domaće proizvodjače akcizne robe koji plasiraju milijardu evra na crno tržište pri čemu nastaju utaje od 400 miliona evra akciza i PDV-a (trećina piva na crno, polovina vina, 80% žestokih alkoholnih pića, 40% kafe, 183 mil. litara goriva, 300 miliona vrednosti cigareta)

c. Mlinarske firme (270 registrovanih) koje plasiraju skoro 500 hiljada tona brašna na crno, 19500 šlepera godišnje niko ne primeti u prevozu brašna od mlinara do pekara.

d. „Panamske“ papire – perače koji svake godine iz Srbije iznesu 4 do 5 mlrd. US$, sve transakcije ima NBS, zna se po imenu fizičkog lica ili firme ko je izneo novac van zemlje.

e. Najveću akciju treba uraditi na sprečavanju kradje struje, čista siva ekonomija: plasirana roba bez izdavanja fakture i naplate, utaje poreza i akciza oštećuju budžet (poreski prihodi), kao i EPS za ogromnu dobit koja bi značajna bila za budzet (neporeski prihodi) – po poslednjim podacima u EPS-ovom biltenu za 2015.g. čak četvrtina isporučene struje nije fakturisana, da je prodata u EU budžet bi bio puniji za 1,3 mlrd. evra.

f. Kontrole uraditi u branšama identifikovanim kao „leglo“ utajivača: a. turizam i ugostiteljstvo (300 miliona evra utaje), b. građevinarstvo (55% na crno), c. autobuski prevoz putnika (50% na crno, 100 miliona evra utaje), d. kladionice i kockarnice (100 miiona evra utaje, 80% na crno), e. estrada (90 miliona evra utaje, 90% na crno), d. grobarsko-komunalna siva ekonomija (100 miliona evra obrt, 80% na crno), e. i još dvadesetak branši – sve kontrole raditi po posebnom programu za svaku branšu.

g. Ukinuti paušalno oporezivanje za sve obveznike koji u jednom mesecu u gotovini izvrše isplatu preko 100 hiljada dinara, tako bi se u velikoj meri sprečilo izdavanje fiktivnih faktura i pranje novca od strane „paušalaca“.

h. „Proterati“ sve zaposlene na platnom spisku države koji budu otkriveni u bilo kakvoj utaji poreza, ne možete biti na platnom spisku države koju potkradate: a. imate lokal koji izdajete, ne platite porez na zakup, trenutno dobijate otkaz, bez otpremnine. b. profesor ste na medicinskom fakultetu, direktor klinike u KBC, dodatno radite u privatnoj ordinaciji – imate pravo ako plaćate dodatni porez na prihode, ukoliko ne platite, utajite porez, trenutno dobijate otkaz na svim radnim mestima.

Iz svega predloženog, najvažniji je udar na Carini: sprečavanjem šverca na uvozu nastao bi manjak robe na tržištu sa jedne strane, kao i ostatak likvidnog novca u visini od četiri milijarde evra. Nedostatak robe aktivirao bi domaće proizvođače, pojačana proizvodnja bi povećala tražnju za radnicima, uz smanjenje opterećenja zarada ogroman broj dosadašnjih radnika na crno (700 hiljada) bio bi preveden u legalan rad, zarade bi se povećavale. I točak privrede bi se pokrenuo.

Bitna mera koja bi dodatno pokrenula privredu bila bi uvođenje ZABRANE PRODAJE SIROVINE IZ SRBIJE!!!

To bi značilo da živa šljiva ne bi mogla biti izvezena, ali može kao sušena, džem ili rakija. Isto bi važilo i za svako drugo voće, povrće, pšenicu, kukuruz, rude….

Za početak sasvim dovoljno predloga, ukoliko Ministarstvo ima iskrenu želju da pomogne privrednicima sve navedene mere bile bi u tom smeru.

Da Vas podsetimo:  STEFAN SIMIĆ: S KIM SI, TAKAV SI

Napomena: Pismo će biti objavljeno.

Dragan Radović

Dragan Radović

1 KOMENTAR

  1. Argumentovano i sazeto za dobronamerne i postene sasvim dovoljno! Problem je sto oni sve ovo znaju i od 2012. godine nista ne preduzimaju. Lopovsko/birokratska azdaja nece tako lako da se odrekne pljacke Srbije. Trebalo bi u ovom planu i nekih vojno/policijskih dodataka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime