Da li je Vučić platio dva miliona dolara Klinton fondaciji za sastanak sa Obamom?

0
4291

klinton-vucic1Na nekim domaćim i regionalnim sajtovima objavljena je vest da je Vlada Srbije fondaciji Bila i Hilari Klinton platila dva miliona dolara sa sastanak sa Barakom Obamom.

Sajtovi se pozivali na izjavu Rodžera Stouna, lobiste i savetnika Donalda Trampa, koju je dao u emisiji novinara Aleksa Džouns “Info Wars”.

– Jedan od razloga pokretanja postupka protiv Hilari Klinton je činjenica da je Srbija uplatila dva miliona dolara za rukovanje njihovog predsednika sa Barakom Obamom i da je taj novac poslat Fondaciji Klinton, rekao je Stone.

Prvo, emisiju “Info Wars” vodi šizofreni konzervativni novinar Aleks Džouns. Otvoreno je podržavao Trampa u toku predizborne kampanje.

Njegova emisija ispunjena je vanzemaljcima, Iluminatima, kontrolom uma preko medija i sličnim teorijama zavere.

Međutim, nije problem njegova emisija, već domaći mediji koji su pogreško preveli njegove reči. On nije rekao da je Vlada Srbije Klinton fondaciji uplatila dva miliona dolara za sastanak sa Obamom, već da je Klinton fondacija NAVODNO TRAŽILA dva milion dolara za taj sastanak.

“One of the reasons why the FBI reopened the case was because of an allegation that the nation of Serbia was shaken down for two million dollars in order to get a meeting for their president with Barack Obama.”

Inače, FBI je kasnije saopštio da su mejlovi koji su pronađeni na laptopu Antonija Vinera bili samo kopija imejlova koji su ranije objavljeni i da ništa novo nije proneđno.

Domaći sajtovi su pogrešno preveli kolokvijalnu frazu “shaken down” (prošlo vreme od glagolske fraze ‘to shake down’). Ne postoji direktan ekvivalent za tu frazu na srpskom, osim glagola “tražiti” ili “uceniti”.

Da Vas podsetimo:  Jugosloveni: naziv za bezdušne Srbe 21. veka

Dakle, prema Stounovim rečima, FBI je ponovo pokrenuo istragu jer su postojali navodi da je Klinton fondacija tražila dva milion dolara od Vlade Srbije za sastanak Vučića sa Obamom.

Budući da se Obama nikada nije sastao sa Vučićem, možemo doći do zaključka da Vučić nije uplatio dva milion evra Klinton fondaciji.

Drugo, cifra od dva miliona dolara za jedan obični sastanak je preterana, budući da je Bil Klinton svoje govore naplaćivao oko 250.000 dolara.

Treće, malo je verovatno da je FBI ponovo pokrenuo istragu oko Klintonovih mejlova baš zbog Vlade Srbije i Vučića.

Možemo Vučića kritikovati zbog brojnih stvari, ali je krajnje nelogično da je Klintonovima platio dva miliona dolara za sastanak sa odlazećim predsednikom Obamom koji se nikada nije dogodio.

Možda je Vučić platio za učešće na skupu Klinton fondacije, ali za to ne postoje konkretni dokazi.

Takođe je potrebno uzeti u obzir da je Trampov izborni štab ponovnu istragu FBI podigao na najviši nivou u toku predizborne kampanje, da bi na kraju ućutali kada je direktor FBI saopštio da ništa novo nije pronađeno.

Inače, direktor FBI Džejms Komi je republikanac.

Izborni štab Hilari Klinton optužio je FBI i direktora Džejmsa Komija za poraz na izborima.

www.teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime