Da li se u Srbiji umire samo od korone?

0
1104
Foto: pixabay.com

Mom ocu je dijagnostikovan tumor glave pankraesa, koji mu je uklonjen u aprilu prošle godine. Skener u Zemunskoj bolnici je trebalo da potvrdi da je potpuno izlečen, međutim, zbog epidemije koronavirusa, bolnica u martu prelazi u kovid bolnicu, skener biva odložen za 11. avgust, a moj otac u međuvremenu dobija koronavirus – ovim rečima čitateljka Diretkno.rs, Rajka Bilčar, započinje tešku priču o nemaru zdravstvenog sistema i nemogućnosti da spase svoga oca koji se bori sa zloćudnim tumorom više od godinu dana.

Borbu sa tumorom glave pankreasa Predrag (55) je vodio više od godinu dana, sve dok mu ga hirurzi nisu uklonili u aprilu 2019. Mučan proces hemoterapije završio je 24. februara ove godine, ali nijedan lekar mu još uvek nije potvrdio da li je potpuno izlečen.

Lekarski izveštaj FOTO: Privatna arhiva
Lekarski izveštaj FOTO: Privatna arhiva

– Skener, koji mu je zakazan da radi u Zemunskoj bolnici 23. aprila, trebalo je da potvrdi da li je potpuno izlečen ili ne. Zbog epidemije koronavirusa, u martu Zemunska bolnica prelazi u kovid sistem. Nakon toga, ipak uspeva da zakaže u bolnici na Bežanijskoj kosi skener za 2. jul. Međutim, krajem juna, i ova bolnica prelazi u kovid sistem. Jedino što smo uspeli, to je da zakažemo skener na Stomatološkom fakultetu za 11. avgust – započinje priču za Direktno.rs Predraževa ćerka.

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

Međutim, njima ne preostaje više vremena, jer je njen otac 17. jula dobio simptome koronavirusa.

Zemunska bolnica FOTO: Printscreen Google Maps
Zemunska bolnica FOTO: Printscreen Google Maps

– Tri dana nakon toga, 20. jula, dobija rezultate testa koji pokazuju da je pozitivan na koronavirus. Sutradan, 21. jula, u kovid ambulanti su ga snimali i ustanovili da ima neke senke na plućima, ali nisu sigurni šta je. Potom su ga uputili kod pulmologa na Bežanijsku kosu, gde je u tom stanju čekao četiri sata. Na osnovu tog snimka iz kovid ambulante, doktor koji ga je pregledao zaključio je da ima metastazu, ali mu to nije napisao u izveštaju, nego je samo prepisao ono što su već napisali u kovid ambulanti. Međutim, u ovoj bolnici odbijaju da mu urade skener sa obrazloženjem da nema temperaturu i upalu pluća – kazala je Bilčar.

Rezultat na kovid FOTO: Privatna arhiva
Rezultat na kovid FOTO: Privatna arhiva

Njena porodica je od tog trenutka u agoniji, jer kako kaže, ne znam da li imamo vremena za 11. avgust, sva vrata su nam zatvorena i plašimo se da li će nam i tada ista zatvoriti.

Da Vas podsetimo:  Šoping preči od života - redovi ispred radnji po Srbiji su poslednja stvar koja nam je potrebna danas

– Ne znamo šta je na plućima, ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju, da li se tumor vratio i u kom obliku, da li je metastazirao, koliko vremena mu je ostalo, kako je korona sve ovo pospešila, kome da se obratimo i koga da molimo za pomoć?! Pa se pitam, da li se u ovoj državi umire samo od korone – pita se čitateljka Direktno.rs i nemoćna ćerka čoveka koji vodi dve teške bitke i čiji život visi o koncu.

Ovo je samo jedna priča o našem zdravstvu, teškoj situaciji, i lošem stanju u državi.

Lj. S.
Izvor: direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime