Da li smo zdraviji ili bolešljiviji u odnosu na građane Evrope

0
950
Foto: pixabay.com

Podaci pokazuju da hronične nezarazne bolesti, moždani udar i koronarna bolest srca, dijabetes i maligna oboljenja su glavni uzroci smrti kod građana Srbije. Poražavajuće je i saznanje da je naš narod sve stariji, a u odnosu na druge evropske nacije ima kraći životni vek. Zdravlje stanovnika Srbije je sve lošije a sve je manje lekara kod nas koji bi mogli da nas leče. Svake šeste godina u Srbij se radi  istraživanje zdravlja stanovništva Srbije. To je  nacionalni projekat koji se sprovodi u skladu sa međunarodnim standardima.

Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Ministarstvom zdravlja, sprovešće do 30. decembra Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. Glavni cilj istraživanja zdravlja je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka, oko 6000 slučajno izabranih domaćinstava, dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od 5 do 14 godina. 

Dobijeni podaci poslužiće za planiranje zdravstvene zaštite, za procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapređenje javnog zdravlja u Srbiji”, kaže Gordana Bjelobrk, šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Gradjani će sami razgovarati sa anketarima o svom zdravlju a ono što možemo očekivati kao rezultat je verovatno da naš narod najčešće boluje od depresije. Ovo će biti mogučnost da se sazna kako se stvarno građani osećaju, šta je njihova najčešće zamerka zdravstvenom sistemu Srbije, da li odlaze kod lekara i zašto nisu u mogučnosti da ponekad potraže podršku zdravstvenih radnika.

Prikupljanje podataka na terenu vršiće profesionalni timovi anketara. Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja, visina, telesna masa, i merenje krvnog pritiska anketiranih lica. Građani će, na osnovu izvršenih merenja, od zdravstvenog radnika – člana tima anketara, besplatno dobiti osnovne informacije o svom zdravlju. 

Da Vas podsetimo:  Sve prolazi, samo vašar u Rumi opstaje

S obzirom na to da je dužina života pokazatelj zdravlja i kvaliteta življenja, nameće se pitanje u čemu greši naš čovek i da li to može da se ispravi. Treba sačekati rezulate istraživanje pa da vidimo gde smo sa zdravljem ali i sa zdravstvenim sistemo u odnosu na ostale građane Evropske unije.

Za Korene
Ivana Jovanović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime