Status srpskog naroda u Crnoj Gori

0
857

srpska-ligaBeograd, 18.10.2016 – Uz nadu da će se pobeda opozicije na prekjučerašnjim parlamentarnim izborima pretočiti i u formiranje prelazne antidiktatorske vlade koja bi pripremila održavanje stvarnih slobodnih izbora u Crnoj Gori, Srpska liga (SL) poručuje da će se i ubuduće truditi da, pobolјšanjem bilateralnih odnosa i jačim diplomatskim naporima, podstakne vlast u Podgorici – bilo ko da je čini – da konačno prizna i reguliše prava tamošnjih Srba, u skladu sa važećim evropskim standardima.

Istorijska činjenica je da je srpsko nacionalno opredelјenje u Crnoj Gori do 1945. bilo većinsko, a da je revolucionarna komunistička vlast proklamovala doktrinu o crnogorskoj naciji – ističe Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.
Od tada i sve do proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine – primećuju u SL – u šest donesenih ustava, srpski narod se pominje jedino u ustavu iz 1974. godine, mada ni u njemu nije definisan njegov ustavno-pravni status. Srbi se u važećem Ustavu Crne Gore (donetom 2007. godine) pominju u preambuli kao jedan od pripadnika naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori.

Da aktuelna vlast u Srbiji ne čini skoro ništa u cilјu pobolјšanja statusa pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i svim ostalim zemlјama u regionu, govori čenjenica da je trenutno važeći Zakon o ministarstvima Republike Srbije usvojen još pre dve i po godine, a da Vlada Srbije još nije izabrala direktora Uprave za dijasporu i Srbe u regionu pri Ministarstvu inostranih poslova. Ni Savet za Srbe u regionu se već tri godine ne sastaje, iako bi trebalo da se sastaje svaka tri meseca i da mu predsedava predsednik Srbije.

Srpska liga

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime