Deset zapovesti srpskoj opoziciji

0
911

skupstina-srbije-620x330Na samom startu da se razumemo: Ne pišem radikalima, jer oni nisu opozicija. Ko veruje u sukob između Vojvode od Lisovića i Velikog Vođe je politički nepismen ili pripada toj stranci (dobro ste primetili: nisam napisao strankama, već stranci. Jer – sve je to jedna vreća). Ne pišem ni socijalistima: Iako među njima imam čak dobrih prijatelja i veoma pozitivnih, obrazovanih ljudi, ja jednostavno ne verujem u njihovo zalaganje za socijalno odgovornu i pravednu državu. Ne dok njihovi pojedini funkcioneri zarađuju milione guleći kožu s leđa običnog čoveka (više na Vikipediji pod Dušan Bajatović).

Ovo je moja poruka opoziciji koja je uspela da preživi. I opoziciji koja se uspešno porodila.

-Dame i gospodo budući poslanici, nemojte, nikako nemojte zaboraviti da smo vas mi izglasali, a ne oni koji podržavaju Znate-Već-Koga ili Vojvodu od Lisovića. Shodno tome, vodite računa kako zarađujete hleb vaš nasušni.
-Dame i gospodo budući poslanici, nemojte, ali baš nikako nemojte da se zajebete (o, da: namerno sam prost), pa da ulećete u šeme, kombinacije, varijante i podvarijante. Mi, koji smo vas izabrali, sledeći put ćemo vas kazniti. Čak i ako preletite u neko drugo jato.
-Dame i gospodo budući poslanici, bolje bi vam bilo da od prvog radnog dana novog saziva Skupštine budete stalno na svom poslu. Svakodnevno. Vidljivo. Transparentno. Aktivno. Jer, samo ako vas vidim uvek kada uključim prenos Skupštine kako raspravljate, predlažete, protivite se, glasate, moći ću da kažem da zaslužujete svoju platu.
-Dame i gospodo budući poslanici, bolje bi vam bilo da niko (i ponavljam: niko) od vas ne koristi usluge zvane „najbolji automobil je službeni automobil“. Bez obzira na to da li je u pitanju automobil vaše stranke ili automobil koji vam dodeljuje država Srbija. Vi morate biti opozicija. Vi morate biti uz svoje birače. Ako baš morate, vozite se svojim automobilom. Inače, toplo vam preporučujem da sednete u autobus, pa krenete na zasedanje Skupštine (ako putujete iz unutrašnjosti). I da potom koristite gradski prevoz po Beogradu. Da osetite čari boljeg života u potpunosti.
-Dame i gospodo budući poslanici, preporučujem vam da se nikako ne hranite u skupštinskom restoranu. Samo ćete bespotrebno navući bes običnih ljudi koji žele da se uvere da ste drugačiji od onih koji su do juče sedeli u Skupštini Srbije.
-Dame i gospodo budući poslanici, zaboravite na luksuzna letovanja zimi i zimovanja leti; Zaboravite na letovanja i zimovanja uopšte. Vaše je da radite. Ako baš morate da letujete i zimujete, činite to sa svojom porodicom, tamo gde idu vaše komšije. One siromašne. A ne one bogate.
-Dame i gospodo budući poslanici (jednog dela) opozicije, iskreno vam preporučujem da razmislite da li ćete nastaviti sa pogubnim delovanjem po vaše stranke: Dobar deo vas je u tome postao ekspert. Možda je bolje, pre nego što postanete poslanici, da sami sa sobom i strankom raskrstite i odete da se bavite građevinom, ili nekim drugim unosnim biznisom, a ne da živite na državnim jaslama, na grbači ovog naroda.
-Dame i gospodo budući poslanici (jednog dela) opozicije, iskreno vam preporučujem da pokrenete talas promena u sopstvenim redovima. Ako to ne uradite, na sledećim izborima nećete biti ni opozicija koja sedi u skupštinskim klupama, a kamoli vlast.
-Dame i gospodo budući poslanici opozicije, dokazujte svakog dana da ste drugačiji od partokratske oligarhije. Pokrećite svoje inicijative. Delite dobro sa svojim narodom. Pomažite. I nemojte da govorite kako se to ne može kada niste u vlasti. Može. Mnogo puta je narod sam to dokazao.
-Dame i gospodo budući poslanici, nikad, ali baš nikad, nijednog trenutka nemojte da zaboravite da ste smenjivi, zamenjivi, da ste potrošna roba. Vi ste naši predstavnici, a ne naši gospodari.

Da Vas podsetimo:  Pismo slovenskog „varvarina“

E, sad može da se radi. Do sledećih izbora. I nemojte da se iznenadite ako neki već za godinu i po dana budu kažnjeni. Surovo. A političaru nema gore kazne nego da ga izbaciš iz političkog života. Jasno?

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime