Direktor morao da zaposli sina „jer mladi odlaze“

0
1565

Agencija za borbu protiv korupcije čekala je sedam meseci da zatraži smenu direktora Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru Mileta Bugarina sve dok nije istekao mandat upravnog odbora tog instituta, tako da Bugarina – koji je uhvaćen u sukobu interesa – sada nema ko da smeni.

Pištaljka je ranije objavila da je Bugarin u institutu zaposlio svog sina, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv njega i krajem marta utvrdila da je prekršio zakon.

Preporuku za razrešenje agencija je, međutim, uputila upravnom odboru Instituta za rudarstvo i metalurgiju tek 7. novembra. U međuvremenu, krajem oktobra, istekao je mandat upravnog odbora.

Članica upravnog odbora Ana Kostov je za Pištaljku izjavila da oni nisu razmatrali inicijativu agencije za smenu direktora jer zbog isteka mandata nemaju ovlašćenja da donose odluke. „Mi smo sada u nekom tehničkom stanju, pretpostavljam da će novi upravni odbor biti postavljen po donošenju novog zakona o nauci i istraživanjima. Ni na drugim institutima gde su istekli mandati upravnim odborima, nisu postavljeni novi“, rekla je Kostov.

U postupku pred Agencijom za borbu protiv korupcije Mile Bugarin je izjavio da se zapošljavanje rodbine u institutu pokazalo kao pozitivno i da je njegov sin za godinu dana rada „omogućio da institut ostvari značajan profit“. Bugarin je naveo da je „oduvek, a naročito sada, kada je izražena migracija školovanih kadrova ka Beogradu ili inostranstvu, u institutu postojao problem u vezi sa nedostatkom stručnih kadrova“ te da su većinski u preduzećima u Boru zaposlena lica koja su neki način u srodstvu. On je rekao da se primanjem rodbine povećava privrženost zaposlenih preduzeću i postiže bolji odnos prema radu i učinku.

Da Vas podsetimo:  OD MAKROA DO „UGLEDNOG“ KNJIŽEVNIKA

U Ministarstvu prosvete, koje je upravnom odboru u avgustu dalo saglasnost da Bugarina ponovo imenuje za direktora, navode da im u momentu davanja saglasnosti a ni do 6. decembra – kada je Pištaljka uputila pitanje o tome – „nije dostavljena inicijativa niti akt Agencije za borbu protiv korupcije o sukobu interesa i nepotizmu“.

Oni tvrde da će, kada im agencija dostavi taj akt, „odmah pokrenuti proceduru kod Upravnog odbora Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor za razrešenje dr Mileta Bugarina“.

Bugarin je prihode Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio tek dve godine i sedam meseci pošto je došao na čelo instituta. Doskorašnji predsednik upravnog odbora borskog instituta Rade Jelenković nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije prihode koje je ostvarivao u institutu. Funkciju predsednika upravnog odbora obavljao je od novembra 2014. godine.

Mileta Bugarina pokušali smo da pitamo da li će zbog utvrđenog sukoba interesa podneti ostavku, ali nismo mogli da ga dobijemo jer je bio „na sastanku“. „A da li biste vi podneli ostavku?“, upitala je njegova sekretarica, rekavši da takvo pitanje ne može da mu prenese.

N. G.
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime