Đorđević: Istina o izbacivanju Rio Tinta i lešinarima poput Save, Ćute ili Ne davimo Beograd

1
144

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević je u svojoj objavi na Tviteru izneo istinu i činjenice o tome ko je izbacio Rio Tinto iz Jadra i Rađevine, hronološki objasnio kako se odvijala borba, i ukazao na one koji su, zarad političkih poena, lešinarili na temi iskopavanja litijuma

Đorđevićevu objavu prenosimo u celosti

Malo informacija o poništavanju projekta “Jadar” (čitaj: izbacivanja Rio Tinta iz Jadra i Rađevine) – za one koji ne znaju da nauče, za one koji znaju da se podsete, kao i zašto se svađam s onima koji lešinare na ovu temu, poput dr Save Manojlovića-Nestorovića, Ćute ili Ne davimo Beograd.

U septembru 2021. udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu zajedno s još dve organizacije (jednom međunarodnom), uz podršku KORS-a, Oslobođenja i drugih organizacija, podnelo je žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije u Strazburu protiv Srbije zbog ugrožavanja staništa vrsta sa njene liste.

Sekretarijat je Vladi Srbije dao rok do kraja januara 2022. godine da odgovori na žalbu, usled čega 20. januara Vlada ukida Prostorni plan i poništava projekat “Jadar”, da bi 28. januara odgovor koji to potvrđuje dostavila i u Strazbur.

Na naš novi podnesak od 1. aprila da je zemljište i dalje građevinsko, država reaguje i 7. aprila zemljište u katastru menja u poljoprivredno i šumsko.

Drugim rečima, Rio Tinto je sprečen pravnom borbom ovih udruženja, a ne kampovanjem dr Save Manojlovića-Nestorovića ili Ćutinim urlanjem.

Za razliku od njih, ni ja, ni pokret Oslobođenje nismo zloupotrebili borbu ljudi u Loznici i okolini zarad sopstvenih političkih poena, nikada nismo na njihovoj muci profitirali, proglašavali lažne pobede posle telefonskih razgovora s Vučićem i njegovim izaslanicima i gasili bunt naroda.

I u tome je razlika: mi stojimo uz ljude koji vode borbu za svoje živote, pomažemo im na sve moguće načine, trudeći se da im ni na koji način ne smetamo. Ovi drugi su, nažalost, zloupotrebom medija skrenuli pažnju s istinskih heroja čija pravna borba treba da bude primer čitavoj Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Ništa od rušenja, divlji objekat na Pančićevom vrhu spreman čeka novu sezonu

Evo, razmislite: da li ste išta od ovoga mogli da pročitate u bilo kom mediju, iako im je svima uredno dostavljen detaljan izveštaj? Niste?

E pa, što’no kažu, braćo, to nije do nas, pitajte njih što nisu pustili.

I vidite onda šta ćete s tim. I ŠTA ĆEMO SAD?

Mi smo ponosni na ono što smo uradili i nastavićemo dalje dok se i poslednja ideja o iskopavanju litijuma bilo gde u Srbiji ne izbije iz glava onih koji o tome odlučuju i koji po nalogu svojih sponzora pokušavaju to da proguraju.

A za one koji hoće i pismene dokaze svega što iznesoh u ovom nizu, evo link, pa čitajte dopise Ministarstava ekologije i rudarstva i energetike, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i odluku Vlade Srbije o ukidanju projekta “Jadar”.

https://politicki.rs/

 

1 KOMENTAR

  1. Bravo….Sto se tice Cute i ostalih bukaca. Takvih ce uvek biti. Situacija je razresena usled uspesno ogoljene informacije o buducim promenama tla i razmerama eksploatacije rude. Naravno ne treba zaboraviti bahato obracanje i ponasanje ministarke Zorane Mihajlovic, Ane Brnabic i ostalih nadobudnih neznalica (citaj politicara). Doduse svi navedeni toliko lazi prevale preko usta da jedna ili dve kolosalne lazi nista ne menja koliko ima napunjenih kola lazi. Zanimljivo je dalazi dolaze dolaze od istih ljudi. I……njima nista. STRASNO.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime