Doktorka Saša Ljuština: Svete mi se i mobinguju zato što sam potpisnica pisma

0
822
dr Saša Ljuština /Foto: printscreen

POČELE OSVETE I PRITISCI VLASTI  PREMA  LEKARIMA POTPISNICIMA  PETICIJE „UJEDINJENI PROTIV KOVIDA“

  • Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, ističe: „Lekare potpisnike niko ne sme da dira, nismo plemensko društvo“!
  • Saša Ljuština: „Poslala sam poruku ministru Lončaru i pitala ga da se čujemo, ali nije mi odgovorio“!
  • Iako je pismo danas, do subote u podne, pismo potpisalo više od 2.415 lekara odmazda vlasti je počela.
  • Premijerka Brnabić ocenjuje da je pismo lekara napad na Vučića?!

Kada je pre četiri dana 320 lekara okupljenih oko neformalne grupe https://www.ujedinjeni-protiv-kovida.net/ potpisalo pismo upućeno Vladi da traži odgovornost i smenu Kriznog štaba, obaveštavajući javnost da je stanje u zdravstvu katastrofalno, ministar zdravlja Z. Lončar je osorno izjavio „da je to politički potez!

Dan kasnije, kada je peticiju potpisalo više od 700 lekara Lončar menja ploču pa izjavljuje: „Lekare potpisnike niko ne sme da dira, nismo plemensko društvoPoštujemo lekare čiji se potpisi nalaze u pismu i koliko smo razumeli, oni traže da poštujemo mere koje su preporučene, to je njihova vizija. Ne da ih niko neće dirati, nego niko ne sme da pomisli na to. Pa, nismo mi plemensko društvo – istakao je Lončar.

Doktorka izbačena iz sobe i prebačena na drugo odeljenje

Međutim, iako je pismo danas, do subote u podne pismo potpisalo više od 2.414 lekara odmazda vlasti je počela. Pritisak je na svojoj koži već osetila jedna od potpisnica, Saša Ljuština, doktorka sa GAK-a.

– Radim na GAK-u u Višegradskoj i upravo sam dobila naredbu od direktora da do 14 časova ispraznim svoju sobu i prebačena sam na drugo odeljenje i skinuta sa operativnog programa. Jasno je da se radi o svojevrsnom progonu – napisala je Ljuština. (1)

Da Vas podsetimo:  Građani zgroženi saopštenjem UNS: Vi ste sramota novinarstva

A onda je u nastavku i pojasnila svoju situaciju:

– Od kako je počela epidemija kovida na posao dolazim redovno, bez dana odsustva. Imam dva deteta mlađa od 12 godina, ali nisam iskoristila ni benficiju ponuđenu na početku epidemije da mogu da ne radim. Nisam otvarala bolovanje, za mene nije bilo povlačenja. Smatrala sam da je to moja obaveza kao lekara, osećala sam humanost i patriotizam. Posle svega toga, zbog iznošenja svog mišljenja kao osnovnog ljudskog prava u demokratskom društvu kakvo je naše, sada sam izložena mobingu i sa strahom dolazim na posao – poručila je doktorka sa GAK-a Saša Ljuština.

Iako iz vlasti tvrde da nema diktature, i da ovo nije Severna Koreja usred Evrope, gospodo, izvolite, ovo je slika i prilika vaše vladavine i “prava na svoje mišljenje”.

Tako se ova uzorna lekarka naša na udaru mera samo dva dana nakon što je potpisala otvoreno pismo lekara Vladi Srbije.  Primarijus doktor Saša Ljuština već 20 godina radi u GAK Kliničkog centra Srbije, baveći se uskospecifičnom uroginekološkom hirurgijom, prva se suočila se sa „disciplinskim merama“.

Prvo je skinuta sa operativnog programa a potom joj je naloženo i da izađe iz svoje kancelarije. Od kolega je dobila podršku ali ne i od vlasti iako je ministar Zlatibor Lončar kazao da niko ne sme da dira potpisnike peticije.

Zbog svega što joj se desilo dr Ljuština ističe da će dati otkaz jer se plaši da ostane da radi u takvom okruženju.

– Prvo me je sekretarica direktora u 7,20 toga jutra pozvala da mi kaže da ću ići na drugo odeljenje taj dan, što nije praksa. Kada sam je pitala za salu, rekla mi je da u salu ući neću. U 10 sati sam obaveštena od strane direktora preko načelnika da do 14 sati treba da ispraznim svoju sobu, koja je moja kancelarija. Danas je trebalo da operišem pacijentkinju. Operacija je odložena a ja sam pacijentkinji savetovala da nađe drugog lekara . (2)

Da Vas podsetimo:  "Šezdesetpeta županija" ili Mađarska do Vranja

Ona nema ni trunke dileme šta je podstaklo ovakav razvoj događaja.

Čeka se reagovanje i zaštita ministra Lončara

– Nakon svega toga bilo mi je jasno o čemu se radi i zašto se to dešava. Zbog potpisane peticije. Ne postoji nijedan drugi razlog jer veliki sam radnik i zaljubljenik u svoj posao. Od kako je počela epidemija kovida na posao dolazim redovno, bez dana odsustva. Imam dva deteta mlađa od 12 godina, ali nisam iskoristila ni beneficiju ponuđenu na početku epidemije da mogu da ne radim. Nisam otvarala bolovanje, za mene nije bilo povlačenja. Smatrala sam da je to moja obaveza kao lekara, osećala sam humanost i patriotizam – ističe Ljuština, dodajući da je u petak niko nije pritiskao.

Ona kaže da je dobila veliku podršku kolega i pacijenta, ali ne i podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je u četvrtak na konferenciji za medije kazao da niko lekare potpisnike otvorenog pisma ne sme da dira jer ne živimo u „plemenskom“ društvu.

– Poslala sam poruku ministru Lončaru i pitala ga da se čujemo, nije mi odgovorio – kaže dr Ljuština.

Kako objašnjava, neće tužiti direktora za mobing, jer je sve urađeno tako da ne postoji nikakav pisani trag svega što se dešavalo prethodnih dana. Ali će dati otkaz jer se plaši.

– Ne želim i iskreno ne smem tu da ostanem. I prva prilika kada mi se ukaže, otići ću u inostranstvo. Ne samo ja, nego mnoge moje kolege. I ko će onda da leči ljude u Srbiji, pita Ljuština.

Brnabić ocenjuje da je pismo napad na Vučića

I dok doktorka Ljuština pita ko će da leči ljude u Srbiji, premijerka Ana Brnabić kaže „da je peticija lekara, koju je Ljuština potpisala, zapravo napad na predsednika Aleksandra Vučića a ne na Krizni štab!?“.

Da Vas podsetimo:  Lažna evidencija i stvarni krivci

– Zahvaljujem se na peticiji lekara što se apeluje na građane da poštuju epidemiološke mere Kriznog štaba, a čiju smenu traže. To nisu napadi na njih, na lekare u Kriznom štabu, već na Vučića i sve nas, ocenila je Brnabić.

Doktorka Ljuština kaže da nije član niti simpatizer nijedne stranke, a da je peticiju potpisala kako bi struka a ne političari donosila odluke u vezi sa upravljanjem epidemijom.

– Ja nisam političar. Ja sam lekar. I moj direktor ne može meni da zameri što ja potpisujem peticiju koja takođe nema veze sa politikom, već je to bio zahtev da struka donosi odluku bez uticaja politike – kaže doktorka Saša Ljuština, dodajući da veliki broj kolega misli kao ona ali ne govore javno, jer se plaše da će proći kao ona.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Izvor (1): https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/290372/revansizam-doktorka-sa-gak-a-svete-mi-se-i-mobinguju-zato-sto-sam-potpisnica-pisma.html

Izvor( 2): https://www.danas.rs/drustvo/doktorka-iz-gak-kcs-ne-zelim-i-ne-smem-da-ostanem-na-poslu/


Izvor: Između sna i jave

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime