Da li to Dveri prihvataju „kosovsku realnost“?

12
1952
Saša Radulović i Boško Obradović / Foto: vidovdan

Iako nemam naviku da komentarišem dešavanja na političkoj margini ipak moram da se osvrnem na jednu konstataciju predsednika pokreta Dveri, Boška Obradovića.

Gospodin Obradović, u cilju da opravda (za veći deo patriotske javnosti neprihvatljivu i skandaloznu) koaliciju sa pokretom „Dosta je bilo“, izjavio je kako je „tačka spajanja ovih stranaka stav prema Kosovu i Metohiji.“

Pa hajde da pogledamo kakav to stav pokret „Dosta je bilo“ ima prema Kosovu i Metohiji?

U više navrata, prilikom svojih javnih obraćanja, gospodin Saša Radulović jasno je pokazao da su njegovi politički stavovi prema pitanju južne pokrajine zasnovani na poznatoj drugosrbijanskoj priči o Kosovu kao „teretu na plećima Srbije“ i tezi da je kosovska nezavisnost posledica „katastrofalne srpske politike devedesetih“. On je doduše načelno kritikovao pogubnu politiku briselskih „sporazuma“ koju sprovodi aktuelna vlast, ali nijednom nije zatražio njihovo poništavanje već, naprotiv, konstatovao da oni Srbiju sada, bili kakvi bili, ipak obavezuju.

Predsednik „Dosta je bilo“ u svom političkom pogledu prema KiM ne odstupa mnogo od pogleda onih zemalja koje su podržale Prištinu u etničkom čišćenju srpskog naroda i stvaranju „nezavisnog Kosova“ kao prve etape na putu formiranja genocidne „Velike Albanije“. I za njih i za njega „nezavisno Kosovo“ je činjenica, svršena stvar.

Iako se načelno zalaže za suštinsku autonomiju za Srbe na KiM, Saša Radulović vešto izbegava da kaže u kom formatu bi oni uživali tu autonomiju – da li u okviru jedine prihvatljive, ustavne kategorije AP KiM ili možda u okviru nezavisne „države Kosovo“. On temi KiM namerno pristupa parcijalno pa tako pitanje zaštite građanskih prava i imovine stavlja u prvi plan, dok ono ključno, pitanje statusa, marginalizuje i gura pod tepih, iako je jasno da adekvatne i održive zaštite prava srpskog naroda na KiM nema bez jasnog definisanja statuca te pokrajine. Drugim rečima, ostanak i opstanak Srba na KiM nije moguć sve dok država Srbija ne povrati svoj uticaj u južnu pokrajinu, putem obnove državnih institucija i svog suverenog i prema Rezoluciji 1244 zagarantovanog ustavno-pravnog poretka.

Da Vas podsetimo:  Albanska golgota najveća je podvala Srbima koja je do danas proslavljena kroz udžbenike.

Saša Radulović je takođe (koristeći prepoznatljivi rečnik „građanske“ Srbije) u više navrata isticao da je Kosmet prestao da bude deo pravno-političkog sistema države Srbije od „izgubljenog rata“, Kumanovskog sporazuma i „kapitulacije“ Srbije 1999. godine.

Saša Radulović do sada nije propustio priliku da pored „miloševićevske Srbije“ za „gubitak“ KiM optuži i „prevrtljivu međunarodnu igru Rusije“ koja je, kako on to želi da nam predstavi, uvek gledala svoje, a ne srpske interese i KiM koristila za njihovo postizanje. Kako bi potkrepio svoje tvrdnje on navodi i da se zvanična Moksva pozvala na secesiju KiM prilikom prisajedinjena Krima.

Kada bi lider „Dosta je bilo“ malo više zagrejao stolicu shvatio bi da Rusija u slučaju Krima nije ni u kom pogledu prekršila svoj principijelni stav o podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Naprotiv, Moskva je samo ukazala na dvoličnost zapadne politike i pogubnost koncepta dvostrukih aršina, a što se tiče njene podrške očuvanju KiM kao sastavnog dela srpske države ona je bila, jeste i ostaje neupitna.

Štaviše, ovakvom svojevpsnom demonizacijom Moskve i svrstavanjem Rusije u klub onih zapadnih država koje su podstakle i podržale separatističku agendu kosovskih Albanaca Radulović ne samo da se deklariše kao otvoreni rusofob već i kao pristalica politike koja vodi ka zahlađivanju odnosa sa zemljom koja je danas najvažniji strateški međunarodni saveznik Srbije i garant odbrane Kosova i Metohije.

Saša Radulović se takođe zalaže za ulazak Srbije u EU, a svima je jasno da taj put na svom kraju podrazumeva i pravno-formalno odricanje Srbije od njene južne pokrajine.

Kada se sve navedeno sabere sa pravom se postavljaju pitanja:

1.) Kako je moguća saradnja jedne (barem deklarativno) patriotske i evroskeptične partije kakve su Dveri sa otvoreno proevropskom i prozapadnom partijom kakav je pokret „Dosta je bilo“?

Da Vas podsetimo:  Bitka za hranu - selo protiv političkih elita

2.)Da li to znači da je sada i Boško Obradović spreman da prihvati secesiju Kosova i Metohije kao nešto neminovno, kao nešto što se moralo desiti?

3.)Da li je ovo dokaz da je sada pokret Dveri odlučio da svoje stavove usaglasi sa prozapadnim „Dosta je bilo“ i da od svoje (barem deklarativne) politike očuvanja teritorijalne celovitosti napravi potpuni zaokret ka politici što bržeg prihvatanja „kosovske realnosti“?

4.) Da li to znači da je dosadašnja priča rukovodećih kadrova Dveri o „Kosovu kao srcu Srbije“ bila samo predstava za narod i zamazivanje očiju sopstvenom članstvu i javnosti kako bi se sticali jeftini politički poeni među patriotskim biračkim telom?

Ovo je bez sumnje pravi politički teatar apsurda. I dokaz da se Dveri sve više i više udaljavaju od svoje početne državotvorne politike (mada se, sa obzirom na ova dešavanja, postavlja pitanje da li je ona uopšte ikada i postojala).

Mr Danijel Igrec

vidovdan.org

12 KOMENTARA

 1. ljubomir Petkovic 28. Januar 2018. at 23:33
  Hei
  Procitajte Irinej ukrao donaciju 200.000 us u Americi masi ljudi dali za pomoc sirotinji a ovi voze dzipove i Audi 8 zato se pravi lud ne verujem vise nista sta je u Srbiji svi su nas izdali za pare !

  http://www.novinar.de/2011/02/03/patrijarh-srpski-irinej-lovac-na-zene-i-novac.html

  Ovaj Irinej je izdajica Antanasije i Ammfilohije podrzavaju kralja i srpski narod na Kosovu !

  Odgovori
  Lune 30. Januar 2018. at 01:40

 2. Jao, dobri Srbo, neznam da li si proletarac ili povjetarac. Kaze Srbo: deponovao ostavku i svak ga moze smjeniti; kaze jos: narod referendumom odlucuje… Prijatan i mili Srbo!
  Pa kaze kako on zna- slucajno- kako su osnovana VRATA. SRBO, braco, mozda slucajno znas zasto se glavni „osnivac“VRATA i od Vrata predsjednicki kandidat- reci ces: razisli su se!- Glisic sada javlja iz Arandjelovca; mozda slucajno znas kako je, kao „osnivac“ i preds. Kandidat VRATA, dokopao se ogromne stancuge na Dorcolu na najprljaviji nacin, a onda izletio iz njega i „osvanuo“ u Arandjelovcu; da li, slycajno, znas zasto je izletio- na nos!- iz te stancuge? Neznas!? Zato, Mili Srbo, sto je imao posla sa k a n a d s k o m drzavljankom, a, usput, bas kada se zahuktavao kao predsednicki kandidat Vrata, ta kanadska drzavljanka u Kanadi bi proglasena biznismenom godine; a ta kanadjanka s r p k i nj a, Srbo…
  Eee, da je nekom Srbinu koji je drzavljanin Srbije to ucinio, nikada se, fukaru, nebi izbacilo iz stana; ali ova Srpkinja je drzavljanka Kanade! Uocavas razliku, Srbo!? I u tome je-toj razlici!- nasa nesreca, Srbo… To je, s l u c a j n o!, tvoj, Srbo, osnivac VRATA. JOS ti nije jasno?- pa svi su isti, Srbo, nistarije.

  • Gospodine-brate,mislio sam na Boška.što se tiče tog drugog,mislim da je isto kao i sa ostalim,nema tu velike razlike.Međutim,pisao sam o trenutnom vremenu,i sada to mislim trenutno za sada su ova dvojica jedini koji se nude na sceni kao solidna opcija,a sa druge strane su maloumni klimoglavci.Od nečega se mora početi.Na ovoj strani su njih dvojica,kakvi takvi,a na drugoj maloumni i ostala njihova ekipa,ili ti svi ostali protiv ove dvojice.Ovi klimoglavci maloumni me podsećaju na vreme prinudnog otkupa u srbiji po komunističkoj okupaciji,kada su se dokazivali komunistički omladinski poslušnici,što su takva zla činili da to nije imalo nigde više u svetu osim u komunističkim sistemima.Naj bolje je to opisao naš Dragiša Božić u svojoj knjizi crveni metak.u selu Baćevac nadomak beograda,gde idu krstonoše u povorci,a komunistički aktivisti koji su raskinuli sa bogom presreću kolonu krstonoša da bi ih razjurili na Svete Trojice,ubijaju LJuba Mihailovića,/tek se vratio sa sremskog fronta/,u njega puca Draga Milovanović iz Borka.Osoba koja ga je ubila ni danas nije odgovarala,ali je za to napredovala do lekara i kako piše božić,postao je lekar u beogradu.Takvi će nam punih usta danas braniti tita i taj zlikovački sistem .Takvi i njima slični će nam danas hvaliti sve ove koji će ih i dalje kriti,da se ne sazna,a bilo je toga u desetinama hiljada.Dovoljno je samo pročitati dve knjige Dragiše Božića i shvatiti koliko su zla naneli Srbiji i Srpskom narodu,komunistički okupatori,koji po svaku cenu skrivaju svoju zlikovačku istoriju,koja je gora od nacizma,zbog toga su postavili na vlast ove klimoglavce koji su isti kao njini roditelji 1945.Da se ne bi dogodilo da se iz Srbije iseli sav narod a da ostanu naj gori,treba pokušati nešta menjati pa makar i mali pomak.Promeniti nam neće niko sa strane osim na gore,pa stoga mislim da treba pokušati.Inače imamo mi mnogo pametnih i poštenih,ali ne odgovaraju bagri,pa nisu na sceni.

 3. Госн Игрец игра игрице. Што? У питању су Београдски избори и неумесно је стављати државотворност у локалне оквире па чак и питање Косова и Метохије. Пашалук треба бити освојен како би се нарушила Вучићева клацкалица смрти. Уколико коалиције, а вазда се по Србији вапи за уједињењем, нису прихватљиве онда паша има да влада доживотно, а Игрец може да игра за већу апанажу, јер паша је издашан.
  Колико се сећам председничких избора, Бошко (а да не испадне да га браним) је једини од политичара урадио оно што никада ниједан није до њега. ПОНУДИО ПИСАНУ ОСТАВКУ! Оставку је, уколико не оствари оно што је обећао у првих шест месеци могао да активира било ко у Србији. Сећате се? Не наравно, ми Срби памтимо три дана максимум. И то није било довољно да скупи гласове.
  А сада, у покушају да се освоји пашалук, опет мине, колци и балвани. Е, како радили тако нам Бог помогао! А судећи по патријарху ни ОН није на нашој страни!

 4. I jednog i drugog Vasington stvorio, te ih nije d v o j e, no su
  j e d n o. Najveca nevolja je sto je, visegodisnjom medijskom igrom, kod gradjana formirana svjest koja istinu crpi sa tvekrana; a o n i ili o v i na vlasti- ta , to su sve nj i h o v i- srpski n i k a k o, te ih nije d v o j e, no t r o j e, a svo t r o j e su j e d n o.

 5. @ Srbo, iz vasih komentara mogu da naslutim da niste neka mlada osoba bez zivotnog iskustva, vec, da ste covek u zrelim godinama. Kako je moguce, da neko, posle svih ovih godina haosa i dalje veruje da ce neka/bilo koja stranka uciniti ISTA dobro za Srbiju? Kako neko moze da bude toliko naivan a vec stotinu puta prevaren na isti nacin? U Srbiji (da ne racunam copavog) od kad postoji visepartijski sistem, NIKADA NI JEDNA JEDINA stranka nije bila na strani Srbije i nije bila oformljena za nase interese vec suprotno. SVAKA stranka je na ovaj ili onaj nacin morala da dobije zeleno svetlo nasih zapadnih gospodara kako bi mogla da se oformi i da radi iskljucivo i samo u njihovom interesu. Evo, ako mi ne verujete, pokusajte da osnujete svoju stranku ili makar grupu gradjana i videcete kako sistem „funkcionise“ da ne kazem melje. Neka mi neko navede samo jednu jedinu stvar koja je ucinjena za dobrobit Srbije od 1918 godine pa do dana danasnjeg od strane politicara? Dela gledajte ljudi, dela, a ne obecanja.

  • Brate Žarko,možda je moki dao odgovor.vidim da si normalan i da se razumeš u sve ovo danas,za razliku od bitangi i nepismenih sankilota.Nemaš ti tu nikakve greške i ja sumnjam u sve,ali je tačno da je poznavajući ga ponudio,da narod odmah traži njinu smenu,ako ne ispuni dato obećanje.imamo za to zadatu reč i da će narod imati sva prava pobune ako to pokuša da spreči.i ja se držim DEOMNIBUS DUBITANDUUM,izreke koju još niko nije demantovao.poznat je primer draškovića,kada je dobio beogradske izbore,ali on je uvek bio komunista i to je ostao po rođenju,nije njegov otac bio sveštenik već titov partizan.kasno se saznalo da je u vojvodini posle okupacije srbije od strane njega i njegovih crvenih okupatora na konju narod izgonio iz crkava.za razliku od njega,Boško nije taj.ne vidim neki problem u programu osim nekog većeg približavanja rusiji,što se to ne odnosi na sovjetsku rusiju,već na pravoslavnu rusiju.što se tiče ulaska u nato i evropu,tu se on neće pitati,a ni bilo ko osim nekog referenduma,na kojem će se naći narod da kaže šta misli.ali je jedini izjavio da će vratititi državi oteto i da će one koji su državu opljačkali pohapsiti.niko do sada to nije ni obećao,ako nije za šta da ih optužiš,osim za nastavak pljačke i propasti.znam ja da su komunisti rekli kada su okupirali srbiju,da NEĆE DATI VLAST PA DA POTOCIMA PO SRBIJI TEČE KRV,ali od nečega se mora poći.zbog toga je i počela ova hajka.Nije to ona prevara pljuvanja kao između ovih do sada koji su bili na vlasti,a smenjuju se po potrebi udbaških vladara iz senke,mislim na one koji su opljačkali ovu državu izneli pare na razna ostrva i ponovo uneli i sa tim parama pokupovali one firme koje su prethodno njini direktori uništili.e ti postavljaju njine stranke koje su oni napravili,a koje vode njini i niko više ne može da se pojavi.slučajno sam upoznat sa stvaranjem pokreta dveri,koji se pretvorio u stranku,a to nekome nije odgovaralo,znači potkrala se greška.Makar mislim da će moći da pokažu svetu da srbija nije ono što je silom došlo na vlast,već da ima čestitih ljudi,pa makar da se vidi da nas ne moraju ponovo bombardovati,već da vide problem u nasilnoj vlasti.Samo te pitam,zar neko normalan može glsati ove koji su do sada bili,gde se vidi da takva prevara u vidu državnog kriminala,da to prevazilazi sve do sada.zar trebaju beograđani da misle da je Beograd velegrad,a da u njemu cveta takav kriminal da to nema nigde osim nekih divljih plemena,gde se masovni odliv mladih srba zvanično naziva smanjenjem nezaposlenih.Pa makar neka ova dvojica pokušaju da to spreče,bar će mo po tome znati šta će biti posle tih izbora.

 6. da dodam,gledajući onu sinoćnu emisiju na rts,gde se to naziva nekim sučeljavanjem,gde je onaj šešeljev i vučićev klon nevaspitano i sa odvratnim upadicama prekidao onu dvojicu,tadićevog predstavnika i radulovićevog.to što obojica glume neke devojčice iz opozicije,ne čudi me za onog tadićevog,ali onaj pavlović je toliko tunjav i nesposoban,da bi da sam na mestu radulovića,odmah ga isterao pa neka ide gde god hoće.to me podseti na razgovor draže mihailovića i vučka ignjatovića,gde ignjatović zahteva od draže da se ta bitanga tito odmah ubije,a ovaj mu odgovara,ja sam dao oficirsku reč.ma kome si ti dao reč,jednoj bitangi,barabi,ubici,teroristi,zločincu koji je u prethodnom ratu kao austrougarski vojnik izvršio zločin u mačvi masovno ubijajući srpske žene i decu.e,kako je prošao draža sa vučkom ignjatoviće,tako će i radulović sa ovim tunjavcem.pametan i sposoban se služi lepim manirima sa isto takvim,a ne sa kojekakvim bitangama.

 7. a kako bi bilo da ti napišeš da su boško i radulović protiv svih onih danas na vlasti i onih predhodnih i da se ti nisi ranije oglašavao nego kao i ostali po zadatku pred izbore,nego lako vas je provaliti.hajde ti sledeći put naspiši da beograd ponovo glasa za vučića i njegovu koaliciju sa braćom karić,vulinom i ostalim.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime