DOSIJE SINAN MORINA: OSUMNjIČEN ZA UBISTVO 25 SRBA

0
412

Tužilaštvo za ratne zločine započelo je istragu protiv Sinana Morine (34) iz sela Opteruša kod Orahovca, koji se trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog doma „Zabela“ u Požarevcu, zbog sumnje da je jedan od izvršilaca ratnog zločina u selima Opteruša i Retimlje 1998. godine.

Morina je uhapšen 28. decembra 2006. u Herceg Novom (Crna Gora), odakle je odmah prebačen u Republiku Srbiju jer je protiv njega postojala optužnica za terorizam Okružnog tužilaštva u Prizrenu, koje je izmešteno u Požarevac.

Tužilac Okružnog suda u Prizrenu Dobrivoje Perić je „slučaj Morina“ početkom ove nedelje predao Tužilaštvu za ratne zločine.

– Sumnjamo da je Morina kao pripadnik „orahovačke grupe“ OVK umešan u likvidaciju 25 osoba srpske nacionalnosti. Ova formacija delovala je u operativnoj zoni „Paštrik“, a tela ubijenih su kasnije sakrivena u pećini Volujak kod Kline. Tela su identifikovana i predata porodicama – kazao je zamenik tužioca Dragoljub Stanković, koji se upravo vratio sa Kosova gde je započeo istragu „slučaja Morina“.

RATOVAO KOD DEČANA

Morina je, prema raspoloživim podacima, uhapšen u Crnoj Gori zbog pokušaja krađe automobila. Na njegovo hapšenje odmah je reagovala regionalna kancelarija Saveta za odbranu ljudskih prava i sloboda u Prizrenu, apelujući na crnogorske vlasti da „svim građanima Kosova omoguće nesmetan tranzit kroz Crnu Goru“.

Apel kosovskih humanitaraca crnogorskim vlastima ne čudi, jer je i Anton Lekaj, do sada jedini Albanac dostupan srpskom pravosuđu koji je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina nad nealbanskim civilima, takođe uhapšen na teritoriji Crne Gore, a potom predat MUP-u Srbije.

Prema navodima kosovskih štampanih medija, rodbina Sinana Morine odbacila je optužbe za terorizam, a njegov brat tvrdi da je u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji Sinan boravio u Nemačkoj, od kada navodno tamo i živi.

Da Vas podsetimo:  Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći

Ipak, Sinanovu rodbinu demantuje ista kosovska štampa, koja u arhivama iz vremena ratnog sukoba sadrži podatke da je Sinan (Hajredina) Morina bio aktivan borac OVK u sastavu 132. brigade „Mirte Zeneli“ kojom je komandovao Malik Ndrecen, na frontu između sela Požar i Ljumbarda u okolini Dečana.

NEMA ADVOKATA

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, kazao je da Morina, kome je određen pritvor u trajanju od 30 dana, još nema advokata.

– Ukoliko optužnica za ratne zločine bude podignuta, moguće je da će ga zastupati advokat Teki Bokši, koji je pred sudom u Republici Srbiji branio Antona Lekaja – rekao je Vekarić

U Fondu za humanitarno pravo kažu da nisu upućeni u „slučaj Morina“, kao i da niko od njihovih pravnih zastupnika nije angažovan na ovom slučaju.

PEĆINA VOLUJAK I JAMA KLEČKA

U pećini Volujak na Grebeničkoj planini, nekoliko kilometara južno od Kline, na putu između Prištine i Peći, pronađeni su posmrtni ostaci ubijenih osoba. Prema izveštaju forenzičara Evropske unije iz decembra 1999. godine, pećinu Volujak koristili su pripadnici OVK kao mesto na kome su držani i ubijani oteti građani.

Iako su srpske vlasti po potpisivanju Kumanovskog sporazuma apelovale na Unmik da istraži ovu masovnu grobnicu, ekshumacija je započela tek u aprilu 2005. godine.

Iz grobnice Volujak ekshumirana su tela 11 članova porodice Kostić i dvojica Nikolića iz sela Retimlje, osam Srba iz sela Opteruša i po jedna osoba srpske nacionalnosti iz Orahovca i Mališevske Banje. Preuzimanje tela

Njihovi posmrtni ostaci sahranjeni su na beogradskom groblju Orlovača. Pretpostavlja se da je sve njih kidnapovala OVK između 17. i 19. jula 1998. godine, a kasnije ubila i bacila sa litice visoke 25 metara u jamu. Tela ubijenih kiše su potom odnosile u dubinu i prekrivale muljem.

Da Vas podsetimo:  Priča o dva pilota, jedan čovek i drugi zločinac, prvi zaboravljen i drugi nagrađen

U neposrednoj blizini Volujka nalazi se i Klečka, jama u kojoj su još 1998. godine pronađen posmrtni ostaci likvidiranih Srba. Masovnu grobnicu u pećini kod sela Volujak 1998. godine pominjao je Juan Mazreku, nakon što je priznao zločine nad Srbima u Klečki. Ovo područje je bila zona odgovornosti Ramuša Haradinaja, tadašnjeg komandanta tkz. Oslobodilačke Vojske Kosova, čiji je centar bio u Jablanici.

Autor: Marko Albunović

Izvor: POLITIKA

Objavljeno: 19.01.2007.

http://www.zlocininadsrbima.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime