Drugi su pisali o Srebrenici… ne Srbi!

1
1930
Foto: pixabay.com

Niz krvavih sukoba, a ne masakr. Broj poginulih muslimana nije veći od broja Srba koje su pobile jedinice Nasera Orića, jedna je od ključnih tvrdnji ekspertske grupe…

Bivši zvaničnici Ujedinjenih nacija, eksperti i novinari iz nekoliko zemalja, okupljeni u Istraživačkoj grupi za Srebrenicu, objavili su svoje viđenje događaja u tom bosanskom gradu, u kojem se ističe da je broj žrtava preuveličan, a dosadašnje verzije vlada, nevladinih organizacija i medija – nepouzdane.

U izveštaju na oko 200 strana pod naslovom „Srebrenica i politika ratnih zločina”, objavljenom na Internetu, navodi se, između ostalog, da su SAD potkopavale mirovne dogovore u Bosni i Hercegovini, postignute posredstvom UN i Evrope, kojima je rat mogao da se okonča još 1992. ili 1993. godine. „Omogućavajući ilegalne isporuke naoružanja muslimanskim snagama, SAD su pomogle da se zone bezbednosti pretvore u poprište sukoba i `okidače` za intervenciju NATO”, ističe grupa, koja će celoviti izveštaj o ratnim događajima u Srebrenici objaviti za nekoliko dana.

Član istraživačkog tima, bivši novinar Bi-Bi-Sija Džonatan Ruper, koji je bio u Srebrenici kad su grad zauzele srpske snage, tvrdi da pretpostavka da su Srbi tamo ubili od 7.000 do 8.000 ljudi „nikada nije bila moguća”.

On je svoju tvrdnju zasnovao na podacima koje su o broju raseljenih Srebreničana u avgustu 1995. godine dali Svetska zdravstvena organizacija i bosanska vlada, a kasnije i Amnesti internešenel, vlada Holandije, pojedini mediji i muslimanski generali.

U saopštenju ove grupe istraživača za javnost, objavljenom 12. jula, navedeno je da je od 40.000 stanovnika Srebrenice pad te enklave preživelo najmanje 38.000. „Bilo je ubijeno oko 2.000 muslimana, koji su pobegli sa 28. divizijom, uglavnom u borbama. Ali, stotine su takođe ubile paravojne formacije i grupe plaćenika”, tvrdi se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Šta je to izborni inženjering ili zašto je Ana Brnabić i dalje jedini kandidat za premijera

SAD su u izveštaju direktno optužene da su ilegalnim isporukama oružja muslimanima minirale napore UN za demilitarizaciju zaštićenih enklava. Precizirano je, uz ostalo, da su Amerikanci to činili avionima S-130 „herkules”, koji su, noću, pristizali na tuzlanski aerodrom.

Operaciju je vodila, navodno, Odbrambena obaveštajna agencija SAD (DIA).

Grupa tvrdi i da su snage muslimana u Srebrenici, uprkos sporazumu o demilitarizaciji, bile dobro naoružane i da su imale naređenje da provociraju srpske snage. „Muslimanski general Sefer Halilović potvrdio je u svom svedočenju pred Haškim tribunalom da je bilo najmanje 5.500 pripadnika muslimanske 28. divizije u Srebrenici, kao i da je uredio isporuku najmanje osam helikopterskih tovara sofisticiranog naoružanja”, stoji u izveštaju grupe kojim se osporava ustaljena „priča” o Srebrenici.

Za uveliko prihvaćenu verziju o genocidu koji su izvršili Srbi najviše je, prema uverenju ove međunarodne grupe, zaslužna Madlen Olbrajt, bivši američki državni sekretar, za koju je navedeno i da je postavila najveći deo osoblja Haškog tribunala.

U izveštaj je uvršćena i izjava bivšeg koordinatora za civilna pitanja UN Filipa Korvina, koja glasi: „Ono što se dogodilo u Srebrenici nije bio izdvojeni veliki masakr muslimana od strane Srba, već niz krvavih napada i protivnapada tokom trogodišnjeg perioda, koji dostižu vrhunac u julu 1995. Štaviše, verovatnije je da broj poginulih muslimana nije veći od broja Srba koje su u Srebrenici i njenoj okolini, tokom tri prethodne godine, pobili Naser Orić i njegove bande grabljivaca”.

Na čelu istraživačke grupe je Ed Herman sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Tekst je objavljen 2005.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime