Dva puta otpuštena tokom trudnoće pa vraćena, posao i zarada i dalje neizvesni

0
1046
Marija sa suprugom / Foto: M.D./JV , printscreen

Sada majka trojice dečaka, koju je direktor tokom poslednje trudnoće dva puta otpuštao sa posla u vranjskom Javnom preduzeću Novi Dom, zahvaljujući odlukama suda vraćena je na posao, ali je godinu dana bila bez plate. Sada, sa 4. 000 dinara mesečno porodiljske naknade i dalje čeka isplatu zaostalih zarada, a direktor kaže da će ih po zakonu dobiti, dok je njeno radno mesto po isteku porodiljskog bolovanja pod znakom pitanja.

Nakon Osnovnog i Apelacionog i Vrhovni kasacioni sud potvrdio je istu odluku – Ilićeva je nezakonito otpuštena i ovo preduzeće mora da je vrati na posao i isplati joj zaostale zarade za više od godinu dana.

Ilićeva je na posao vraćena nakon medijskih izveštaja, pritiska javnosti i intervencije iz Vlade Srbije, ali za Južne vesti kaže da već 3 godine čeka isplatu zaostalih zarada.

Prvi otkaz dobila je 2017. godine, a izgledalo je da je problem rešen formalnim vraćanjem na posao posle drugog – 2018, ali Ilićeva kaže da je godinu dana bila bez zarade i iako je po presudama bila u radnom odnosu, zbog otpuštanja nije imala jednoipogodišnji staž po kome bi primala punu nadoknadu na porodiljskom bolovanju.

U međuvremenu smo živeli od suprugove plate, dečijeg dodatka i 4.052 dinara koliko dobijam na porodiljskom. Cela ova agonija traje 3 godine, a ja se nadam da ću, nakon što mi isplate zaostale zarade, preračunaju staž kako bih na porodiljskom dobijala svoju platu – kaže Ilićeva.

Na rešenje su ovoliko čekali jer se, kaže, direktor preduzeća žalio na sudske odluke. Poslednji put tražio je proveru i reviziju pred Vrhovnim kasacionim sudom, ali pošto su i oni presudili u njenu korist, kaže Ilićeva, nada se da ubuduće neće imati problema u ovom preduzeću.

Da Vas podsetimo:  Đorđe Vukadinović i Dragoslav Bokan: Koja su dva puta pred biračima u Srbiji

Mislim da sam posle drugog otkaza na posao pozvana po direktivi odozgo, iz predsedničkog Kabineta. Prilog o mom problemu je išao u nedelju, ja sam u ponedeljak pozvana da se “odmah po prijemu obaveštenja javim na rad” i ugovor mi je produžen do isteka porodiljskog bolovanja, februara 2021. godine. Direktor se žalio i na presudu da me posle drugog otkaza vrate na posao, iako me on sam zvao da se vratim – priča Marija.


Direktor: Preduzeće nije krivo što ona sada prima 4.000 dinara

Direktor JP Novi Dom Goran Petrović kaže da će Ilićevoj isplatiti zaostale zarade, ali i „videti” šta će biti sa njenim radnim mestom kada se vrati sa porodiljskog. Ipak, smatra da ni on ni preduzeće nisu krivi što Ilićeva prima samo 4.000 dinara kao nadokandu na porodiljskom.

Prima koliko joj zakon dozvoljava na porodiljskom bolovanju, to je njeno pravo, ona od države sada prima platu. Kada je donela dokaze da je u drugom stanju, mi smo je vratili na posao i uredno prijavili. Ona nije odmah imala dokaze, zato je postupak tako i krenuo. Ugovor joj važi dok se ne završi porodiljsko, pa ćemo da vidimo nadalje kako i šta ćemo. Da ona nije imala prekid kod nas, ostvarila bi pravo na punu platu – kaže Petrović.

Dodaje da je usled racionalizacije u preduzećima 2016. godine Novi dom vodio 15 sporova sa ljudima koji su bili u stalnom radnom odnosu i sve presude, osim Marijine koja je imala ugovor o radu, stigle su u korist preduzeća.

Ovde je problem nastao zato što smo kasno saznali da je trudnoća u pitanju. Stvarno se smanjio obim posla, a mi nismo preduzeće na budžetu, jesmo javno, ali samofinansirajuće i moramo racionalno da se ponašamo – tvrdi Petrović.

Da Vas podsetimo:  FK Partizan u ambisu neuspeha

Marija će od preduzeća dobiti zaostale zarade na osnovu presude, kaže direktor “Novog doma”, a šta i kako kada joj se završi porodiljsko, neizvesno je i dalje za ovu majku sada trojice dečaka.

Milica Dejanović, Bojana Stamenković
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime