Evo zašto Vučić veoma lako može da izgubi beogradske i predsedničke izbore

2
470
Aleksandar Vučić (Foto: printscreen)

Aleksandar Vučić i režim SNS gube vlast na predstojećim izborima, ili vladaće još deset godina najmanje, to su dva oprečna doživljaja političke stvarnosti u ovdašnjoj javnosti.

I ujedno predstavljaju i odgovor na to kakve su šanse opozicije na zasad objedinjenim predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima koji se mogu odigrati koliko najdalje za godinu dana.

Odgovor glasi – velike, uprkos svim nalazima Ipsosovih istraživanja da ubedljivo preovladava stav da Vučić vodi zemlju u dobrom pravcu.

Izbori se mogu odigrati koliko već za šest meseci, ukoliko Vučićev politički štab (najbolji u Evropi) tako odredi, na osnovu glavnog izazova – kontrole korona pandemije – ali i drugih okolnosti.

Procena trenutka kad će Vučić dati izbore izvesno se tiče toga kako će se primiti vakcinacija i da li je manje rizično proglasiti pobedu nad koronom u jesen ili čekati mogući novi talas zaraze u proleće.

Uticaće i to da li je bolje imati izbore u Srbiji u poslednjim danima vlasti Angele Merkel, čiji odlazak sa scene se očekuje posle nemačke trke za Bundestag i novog kancelara u septembru. Ili čekati nove krupne promene u korona svetu.

Kojom brzinom Vučićeva vlast slabi iznutra, spolja je nemoguće tačno znati, budući da smo odavno ušli u njeno razdoblje kad psihološki razlozi imaju prevagu nad političkim.

Da je u povlačenju i opadanju, vidljivo je od protesta jesen-zima 2018/19.

Uzima se kao neporecivo da je za promenu na čelu Srbije presudan pobednik predsedničkih izbora, međutim u sadašnjosti to mogu biti i beogradski izbori.

Po ekonomskoj nadmoći prestonice, Srbija je grad-država tehnofeudalnog tipa, i prema toj srazmeri, lakše je zamisliti režim kako sklapa neki konačni sporazum za Kosovo nego kako gubi kontrolu nad Beogradom i ogromnim biznis projektima poput najavljene gradnje metroa.

Da Vas podsetimo:  Srpska Napredna izborna tehnologija

Sada, na pragu beogradskih izbora, Vučić je u situaciji da mu se u stranci ne zna, ili barem ne javno, ko mu uopšte vodi gradski odbor stranke.

Da li treba naprednjaci u Beogradu da prihvate vođstvo Gorana Vesića i sa njim iznesu gradsku kampanju?

Vesića, čiji negativni rejting i nepopularnost niko ne dovodi u pitanje, kao ni omraženost u samom SNS.

Ili će taj zadatak biti poveren Aleksandru Šapiću, koji je poput Vesića takođe čovek bivše žute vlasti, ma koliko sa svojim Srpskim patriotskim savezom nastojao da bude savršeni naprednjak?

Kad Vučić odgovarajući nemušto na pitanja novinara o Stefanoviću kaže na njemu je, da li to znači možda da će ovaj za iskupljenje i mirno povlačenje zauzvrat pre toga morati da ponovo osvoji Beograd za predsednika.

Ne stoji SNS tako loše u Beogradu, gde je možda za celih 10 odsto niži nego u Srbiji, koliko se Vučiću podrška klati na ivici noža.

Jer, on je na junskim izborima 2020. izveo sve svoje birače i to je dostignut plafon, za sve preko toga potrebno je čudo.

A čuda se ne dešavaju tako lako, naročito ako se gleda iz tog ugla da Vučić ne može više da pridobija nove, nego samo da sačuva svaki glas koji već ima.

Za pobedu na predsedničkim izborima njemu je potrebno da osvoji većinu, 50 plus jedan glas u prvom krugu, a tu ga Beograd lako može spustiti ispod tog rezultata.

Izbore za predsednika 2017. dobio je sa oko 55 odsto.

Ukoliko sada bude drugog kruga, Vučić je izvesno izgubio izbore, mada možda neće odmah biti razvlašćen, nego će verovatno pokušati da se održi slično kao Milo Đukanović posle avgustovskih izbora u Crnoj Gori.

Da Vas podsetimo:  Đes'te lopovi!

A to znači kupujući vreme da se pobednici politički istrebe međusobno.

U slučaju da se dokaže da je u prvom krugu ispod potrebne većine, Vučićevi birači će jednostavno ostati kod kuće, neće pomoći ni kol-centri, ni koordinatori SNS, kapilarni glasovi i sva ostala mašinerija.

Sad pitanje svih pitanja biće da li opozicija može da izvede svoje birače i to u Beogradu, gde je nesumnjivo najjača. Naročito, da li može pošto ih je ostavila kod kuće kampanjom bojkota u junu 2020.

I da li je najbolji način da to uradi tako da se svrsta u takozvane ideološke kolone, što je drugo ime za stav o Kosovu i pitanje savezništva sa Zapadom i Istokom.

Sa ovim sadašnjim nivoom sukobljavanja deluje da ne može da podstakne i probudi svoje biračko telo.

Opozicija besmisleno troši snagu koja nije ni velika ni neiscrpna, na i dalje nepostojeće pregovore o izbornim uslovima, uz pomoć Evropskog parlamenta, ili bez njega.

Ili na kampanju ugledanja na druge zemlje, poput priče Budimpešta u Beogradu, koju zastupa Nebojša Zelenović, ali i više drugih istaknutih ličnosti.

To je ideja da opozicija u Beogradu Vučića pobedi isto kao što je i u Budimpešti Mađarska kandidata Viktora Orbana, da se upriliče opozicioni predizbori, sedam dana da građani glasaju za kandidate opozicije, pod šatorima i na ulicama prestonice, pa da, je li, pobedi najbolji.

Ali, kao što je Danasu rekao i Aron Čonka iz DZVM, teško je izjednačiti izborni okvir u Srbiji i u Mađarskoj, gde opozicija nije van parlamenta, a i daleko je zastupljenija u medijima.

Srpska opozicija bi mogla da umesto svega toga, i zanemarujući nagoveštaj predsedničke kandidature Borisa Tadića, razmotri ideju svog malog koncerta.

Koncert velikih sila 21. veka predložili su nedavno američki diplomata Ričard Has i profesor Čarls Kapčan kao rešenje za novi postkorona svet.

Da Vas podsetimo:  I po vas će doći, ustajte!

Koncert je stalni forum za dogovaranje, ali iza zatvorenih vrata, jer ne treba da podstiče takmičenje nego da ga obuzdava.

Na koncertu naše opozicije trebalo bi da se sklopi samo jedan dogovor – o izričitom nenapadanju, ali ne zarad podrške predsedničkom ili gradonačelničkom kandidatu, nego da bi se pokazalo da svi razumeju da su opozicioni sukobi jedino i isključivo na korist Vučiću, i da su u stanju da toj koristi pretpostave opšte dobro kao što je mirna promena vlasti.

Organizovanje koncerta moglo bi da bude povereno onima što se sada zovu Demokratskom strankom, iz čistog istorijskog poštovanja prema imenu, i ni zbog čega drugog.

Izvor: Vaseljenska

2 KOMENTARA

  1. Kao prvo, Angela Merkel odlazi sigurno po sopstvenoj želji sa vlasti u Nemačkoj. Nemci uveliko raspravljaju ko će biti kandidat za novog kancelara- izbor kancelarke je skoro utopija jer jedina koju bi možda njena stranka (tzv. „Zeleni“) kandidovala nema nikakvu šansu da bude izabrana. Dolazeće nedelje se će znati ko će biti naslednik Merkelove- ili iz Angeline partije Hrišćanskih demokrata (CDU) ili iz Hrišćanske socijalne unije CSU) koja je samo u Bavarskoj a nastupa sa „sestrinskom“ partijom CSU zajedno u Bundestagu. Vučić, ako želi da ostane diktator- gospodar Srbije, a ubeđen sam da želi -ako nizbogčega drugog onda zbog izbegavanja dugogodišnje robije koja bi ga kod promene vlasti čekala, je ispekao zanat kod Slobe Miloševića kako se kradu, otimaju i lažiraju izbori. Za nedaj Bože ako počne da guibi tu je i bezbroj vledinih „Velja nevolja“ da udare motkama po glasačima, a tu je možda i deo policije i vojske za sličnu namenu. Pošto ima obe ruke u budžetu Srbije, potkupiće poklonima ili parama -što je već nagovešteno, siramašni deo Srbije. Srpsku sirotinju i podosta analfabeta i ne interesuje mnogo ko je na vlasti i ko će i dalje da je pljačka, jaši i da joj otima hleb iz usta, njoj je važno MOMENTALNO preživljavanje pa makar ono koje traje dve, tri nedelje! Uz to, kao i do sada, nastaće SVAKODNEVNO bombardovanje TV prilozima, slično onim „bombardovanjima“ u Severnoj Koreji u korist njihovog „Velikog vođe“ ali, ali, naravno o srpskom tobože velikom borcu za ljude, za dobrobit i za pobedu nad koronom na svim TV kanalima, najmanje 20 sati dnevno! Laži i obećenja će se smenjivati svakih 2 mkinuta, pljuvanja po protivnicima postaće svakodnevnica, prikazivanje falsifikovanih dokumenata, prikazivanje koliko je luperdi navodno pohapšeno (i već posle par dana pušteno na slobodu bez izveštaja u štampi i na TV) veličaće se tobože „pobede“ -i mnogo još čega. A narod ko narod, pogotovo onaj polupismeni (ili nepismeni) deo Srbije će se OPET prodati za 100 evra ili paket praška za pranje, litar ulja, malo kafe itd. i glasaće, u svom bezumlju i beznađu, opet onoga koji ih je i oterao na prosjački štap. Opet sa druge strane, reče li onaj stari grčki (ili beše to rimski) filozof -da svaki narod IMA VLADU KOJU ZASLUŽUJE -tako, nažalost i dobar deo Srbije. Biće, dozvolite mi persiflažu na Remarka -„Na ISTOKU ništa novo“! Ako se ne digle srpska „kuka i motika“ i ove sa vlasti ne otera govnjivim motkama, jahaće nas Vučić bar još dva PUNA mandata. Naravno, ako ga AQmeri ne skinu sa vlasti. Na kraju oni su ga i doveli da rasturi i uništi Srfbiju!

  2. Da li će Vučić izgubiti izbore, a time vlast i moć, ovisi isključivo od opozicije. Da li će opozicija srušiti Vučića, ovosi o tome, da li je njima stalo do Drzave Srbije i Naroda , ili im je stalo samo i isključivo do njih samih. Ofucana i izblamirana imena Borisa Tadića, Vuka Jeremića, Pajtića , Šutanovca, Velje Ilića,Dragana Djilasa………. i svih ostalih, garancija su uspjeha i pobjede Vučića. Ukoliko je opoziciji stalo do Drzave i Naroda, veoma lako će naći ličnosti, etički čistih, patriotski i nacionalno jasno opredeljenih, iz područja nauke, kulture sporta, mogu uključiti i diasporu ! Samo na taj način opozicija moze srušiti Vučića, zrtvujući samu sebe sa opće dobro !!!
    Vjerujete li Vi da je većina opozicije spremna na tu zrtvu ???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime