Evropski sudovi nastavljaju da odbacuju optužnice za predmete koji se zasnivaju na „SKY“ komunikaciji!

0
166

Evropski sudovi nastavljaju da odbacuju optužnice i donose oslobađajuće presude za predmete koji se zasnivaju na „SKY“ komunikaciji. Još jedna takav primjer, oslobađajuća presuda, dolazi iz holanskog suda, grad Breda.

Foto: skyecc.eu

Podsjećamo, širom Evrope sudovi su odbacili određen broj optužnica koje se zasnivaju na „SKY“-u. Tako Holandija, Belgija i Italija imaju niz nedavnih primjera u kojima su sudovi zamrznuli postupke ili odbacili a u kojima je kao dokaz tužilaštvo priložilo „SKY“ komunikaciju, piše portal IN4S.

Postavlja se pitanje da li je „SKY“ dovoljan dokaz za osuđujuću presudu ili služi samo za potvrđivanje optužnica.

Advokati u ovakvim postupcima tvrde da je on nezakonito pribavljen dokaz koji, kako navode, služi za istragu kao operativan podatak. To su tvrdili i advokati pred podgoričkim Višim sudu, koji su angažovani u predmetima koji se zasnivaju na „SKY“ komunikaciji. Oni se pozivaju i na Međunarodno pravo i propise o međunarodnoj saradnji.

U presudi holandskog , navodi se da treba da postoje dokazi koji potkrepljuju prepisku. A konkretno radi se oslućaju šverca droge, prenosi Dan.

-Sud utvrđuje da se sumnje/ optužbe portiv osumnjičenog temelje na porukama SKY ECC koje se nalaze u spisu. Prema mišljenju suda, sve te poruke dolaze iz jednog izvora, tačnije krakiranog servisa slanja SKY ECC. Činjenica da se državno tužilaštvo poziva na višestruke čat sesije … s raznim drugim kroisnicam SKY ECC-a to ne mijenja. U sudksom spisu nema dokaza koji bi potkrijepili sadsržaj poruka. Zbog toga se sadržaj poruka ne može tesirati provjetriti.. Sud smatra da zbog toga nedostaju zakoniti dokazi za krivična djela koja se stavljaju na teret. S toga sud oslobađa optuženika svih optužbi.

O ovom predmetu se raspravljalo 30.avgusta 2022. Optuženi se teretio za šverc narkotika u većim količinama.

Da Vas podsetimo:  Kurti teroriše srpske zatvorenike u Podujevu

-Da bi se došlo do suđujuće presude za krivična djela koja se stavljaju na teret moraju postojat valjani ( zakoniti) i uvjerljivi dokazi. O zakonitim dokazima je riječ kada postoje dokazi iz različitih izvora ili kad dokazi potiču iz jednog izvora ali su potkrijepljeni drugim činj. Iz tih dokaza sud se takođe mora uvjeriti da je optuženi počinio krivična đela za koja se tereti. Kao i odbrana, sud nema skup/set podataka sa svim porukama SKY ECC sa računa kojis e pripisuje osumnjičenom….- navodi se između ostalog u obrazloženju suda, prenosi Dan.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime