Da bi papa došao u Crnu Goru treba i saglasnost srpskog patrijarha

0
37

Više sagovornika Sputnjika iz Mitropolije crnogorsko primorske saopštilo je da informaciju kako je papa Franja prihvatio poziv Dritana Abazovića do poseti Crnu Goru treba uzeti sa izvesnim rezervama, pogotovo što je to opšte mesto jer svako ko poseti Vatikan zove poglavara Rimokatoličke crkve u posetu zemlji iz koje je došao.

Image by Annett_Klingner from Pixabay

“ Papa zna za taj dobar običaj da ako ima namjeru da posjeti neku zemlju u kojoj većinsko stanovništvo pripada nekoj drugoj vjeri od one koju on propovijeda, da bi trebalo da ima blagoslov poglavara te konfesije koja je najzastupljenija u toj državi. Za dolazak u Crnu Goru, kao državu većinskog pravoslavnog stanovništva, bila bi potrebna saglasnost srpskog Patrijarha i crnogorskog mitropolita. Dakle, ako dođe do konkretnijih razgovora između Vatikana i vlade Crne Gore o eventualnoj posjeti pape, o tome će svoje viđenje dati i Mitropolija crnogorsko primorska i sam patrijarh Srpske pravoslavne crkve”, kažu sagovornici iz Mitropolije, prenosi Sputnik.

Kavarić podržava inicijativu Abazovića

Podgorički advokat Dalibor Kavarić kaže da podržava iinicijativu Abazovića o Crnoj Gori kao međunarodnom mostu i stanici za sastajanje predstavnika različitih religija, kultura, tradicija, mišljenja i demokratija. “ Postojanje ovakvoga mjesta u međunarodnoj zajednici se ispostavlja kao nasušna potreba svjetskoga mira i poretka kao i potreba za obnovom međunarodnog, pravnog, ekonomskog i kulturnog subjektiviteta. Sa ovoga mjesta, dakle, iz Crne Gore, bi u što skorijoj budućnosti bilo moguće diplomatski đelovati u svim kriznim područjima, mjestima međunarodnih i međudržavnih konflikata i sukobima na svim đelovima kontinenta u kojima vjeske zajednice imaju društveni uticaj. A kao što je poznato, judeohrišćanska, islamska i budistička religija pokrivaju gotovo 4/5 ili 90 odsto čovječanstva, što govori o ogromnom i neiskorišćenom potencijalu religijskih zajednica i njihovih vođa u međunarodnim okvirima. Na ovaj način bi se autoriteti vjerskih zajednica i vjerskih lidera koristile na najbolji mogući način u promociji religije kao faktora stabilnosti i harmonije ali i kao sredstvo za održavanje međunarodnog poretka. Kada je u pitanju sam poziv poglavaru Rimokatoličke Crkve ili visokim liderima drugih vjerskih zajednica, tu bi se svakako tijesno sarađivalo sa samim vjerskim zajednicama i uz poštovanje njihovih autonomskih vjerskih pravila i protokola, uz uvažavanje normativa, kako one zajednice koja poziva drugu, tako i pozvanih vjerskih zajednica. Države i vlade bi u ovakvim događajima imale logističku, posredničku i tehničku ulogu u pogledu uspješnog servisiranja ovakvih skupova u budućnosti, sa svim sporednim efektima koji bi naša država imala kao sigurni multiplikativni efekat”, poručio je Kavarić, prenosi Sputnik.

Da Vas podsetimo:  Priština: Dronovi iznad Raške nisu došli sa KiM
Abazovićeva ambiciozna ideja
Foto. Printscreen YouTube

Profesor Savo Marković za naš portal kaže da je ideju da se u Crnoj Gori sastanu lideri vodećih svjetskih vjerskih zajednica, koju je izneo Abazović, shvatio ne kao predizbornu ozbiljnu kampanju lidera URA, već kao predizborni trik.

“Abazović je mlad čovjek, očigledno veoma ambiciozan, ali mogao bi u svojim političkim nastupima da bude realniji. Razumljivo da sebe previše cijeni, ali čini mi se da mu nedostaje realnija slika o njegovoj ulozi,” kaže profesor Marković.

Kada je već saopštio tu ideju da se svi vjerski lideri svijeta sastanu u Crnoj Gori, kaže sagovornik Sputnjika, trebalo je prvo, makar kurtoazno, da o tome pita samog papu.

“Potom i srpskog patrijarha Porfirija, s obzirom da je Mitropolija crnogorsko- primorska dio Srpske pravoslavne crkve i da je većina naroda u Crnoj Gori pravoslavna. To je, da tako kažem, dobar običaj. Čak smatram da je neozbiljno da se o toj neutemeljnoj ideji razgovara na ozbiljan način”, poručuje profesor Marković.

I sam Abazović ističe da eventualni susret vjerskih lidera u Crnoj Gori zavisi od milion faktora.

Crnogorac papin duhovni otac

Abazović je na Tviteru napisao da je pozvao papu da poseti Crnu Goru i da na taj način ispuni amanet Emilija Ognjanovića, papinog duhovnog oca iz Argentine, koji je poreklom bio Crnogorac.

Crna Gora može da bude mjesto spajanja različitih mišljenja, kultura i tradicija, ali na način koji je u službi promocije univerzalnih vrijednosti demokratije i dijaloga, poručio je premijer Dritan Abazović.

On je, nakon sastanka sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, kazao da Crna Gora uživa veliko poštovanje u Vatikanu i u svijetu i da vjeruje da to svi prepoznaju.

“Posebno želim istaći zadovoljstvo činjenicom da je papa pozitivno reagovao na moj predlog da dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori i da Crna Gora može igrati u ovom trenutku značajniju ulogu, a to je da bude mjesto spajanja”, rekao je Abazović.

Da Vas podsetimo:  Patrijarh Porfirije u Vukovaru

Crna Gora, kako je naveo, može biti mjesto gdje bi se desili sastanci velikih svjetskih vjerskih lidera, koji u ovom trenutku moraju uložiti dodatni napor i odgovornost da promovišu ideju mira u svijetu.

Abazović je kazao da je jako srećan što je reakcija pape bila nevjerovatna i što je sa velikim zadovoljstvom to prihvatio.
„Ja sam pokušao da objasnim da Crna Gora, ako neku ulogu može da igra, to je ta uloga zemlje koja sve prihvata raširenih ruku, koja je spremna da pruži logističku podršku da se tako nešto organizuje i da su svi, bez obzira na razlike među njima, dobrodošli da vode konstruktivan dijalog“, naveo je Abazović.

On je ocijenio da bi to bilo nešto istorijsko za Crnu Goru, ali da zavisi od milion faktora.

Kako je rekao Abazović, do Crne Gore je da ponudi tu mogućnost, i da se na taj način šalje poruka da je Crna Gora most.

„Crna Gora je most, Crna Gora je zemlja koja može da igra ulogu spajanja različitih mišljenja, kultura, tradicija, ali na način koji samo ide u službi promocije univerzalnih vrijednosti demokratije i dijaloga“, kazao je Abazović.

Abazović je naveo da mu je velika čast i zadovoljstvo što je bio u zvaničnoj posjeti Vatikanu i imao priliku da drugi put razgovara sa papom Franjom.

„Poruke koje su zajedničke jesu da smo na istoj misiji, da svako na svoj način mora doprinijeti miru“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, u teškim vremenima, svuda u svijetu, želja je da što više država, a Crna Gora je sigurno jedna koja staje u taj red, promoviše univerzalne vrijednosti, regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose, multikulturalnost, spremnost da prihvati različite ljude.

Da Vas podsetimo:  DEČAK KOJI JE VIKAO – VUČIĆI!

„I sam papa je više puta naglasio potrebu da političke elite, naročito u dijelu svijeta kojem pripada i Crna Gora, više rade na blagostanju unutar sopstvenih država, da nam mladi ljudi ne odlaze, da uradimo sve da ojačamo institucije, ojačamo pravdu“, rekao je Abazović.

On je istakao da vjeruje da je za sve to dobijen blagoslov i da se vjekovna saradnja Crne Gore i Vatikana nastavlja na još većem nivou.

Abazović je i u novembru prošle godine boravio u Vatikanu i tada je pozvao papa Franju da posjeti Crnu Goru.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime