„Gde su pare Tužiteljko!??- dopis ECPD o studiranju sestara iz Hrvatske u Kragujevcu

0
403

Skandal koji mesecima trese Srbiju dobija svoj epilog. Privatni „univerzitet“ ECPD dostavio je izveštaj u kome se tvrdi da je za školovanje 44 medicinskih sestara iz Hrvatske u Srbiji- na Univerzitetu u Kragujevcu uplaćen deo novca za postdiplomsko studiranje. Tih para kako saznajemo jednostavno- nema!

Ovaj dopis otvara mnoga dalja pitanja afere koju je pokrenuo UCENTAR- a KLJUČNO je: GDE SU PARE od školarina!?

U dopisu koji je poslat posle zajedničkog sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Kragujevcu- (na kraju teksta prenosimo kompletan dopis, uz neophodna redakcijska skraćenja). Sastanak je održan 04. maja ove godine.

U njemu se kaže Medicinske sestre iz Pule studirale su prve dve godine na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici. Nakon druge godine studija trebalo je nastavu organizovati po specijalnostima, što je zahtevalo uključivanje u nastavni proces i drugih partnera.

Pored Univerziteta u Kragujevcu uključeni su i univerziteti iz Slovenije i Finske. Treću godinu studija upisale su 44 medicinske sestre na strukovnim studijama Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

-Studenti su položili te ispite i dobili indeks Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Nastavu su im držali isključivo profesori Medicinskog fakulteta, među kojima su i tadašnji Rektor prof. dr Slobodan Arsenijević, Dekan fakulteta prof. dr Predrag Čanović, prodekan fakulteta, prof. dr Vladimir Jakovljevićprof. dr Jasna Jevđić, prof. dr Dragan Vasiljevićprof. dr Milorad Jeftić, doc. dr Tatjana Vulović i drugi- kaže se doslovce u dopisu Univerzitetu u Kragujevcu.

Možda i najzanimljivi deo pisma jeste finansijski aranžman u ovom poslu.

Školarina koja pripada Medicinskom fakultetu u Kragujevcu usklađena je sa školarinom propisanom u Republici Srbiji  iznosila je 700 EUR po studentu za godinu studija, kaže se u dopisu.

Medicinske sestre iz Hrvatske.. ilustracija.. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

– Iz tog iznosa trebalo je da se finansiraju profesorski honorari za održana predavanja i ispite, učešće u komisijama za odbranu diplomskih radova, putni troškovi, troškovi ishrane tokom boravka u Puli, hotelski i drugi lokalni troškovi, kao i honorari grupi od 12 lokalnih demonstratora koji su sprovodili kliničku praksu i vežbe. Neki kandidati (medicinske sestre) nisu platile školarinu za treću godinu studija i nisu primile diplome (razlog je nepriznavanje u Hrvatskoj diploma stečenih u Kragujevcu od strane nadležne Komore – Komora sestara kojoj je u Hrvatskoj poveren ovaj posao)-kaže se u dopisu ECPD.

Da Vas podsetimo:  Predsednik na Pinku – o soliterima, deci i Vulinu

Iz ovog dopisa matematički rečeno kaže se da je ukupna školarina (od 43 kandidata) koja pripada Medicinskom fakultetu u Kragujevcu iznosi (43×700 EUR=30.100 EUR – jedan kandidat je odustao), od čega još uvek nije naplaćeno 17.500 EUR iz gore navedenih razloga (naplaćeno je samo 12.600 EUR), a troškovi su bili višestruko veći.

bivši rektor dr Nebojša Arsenijević

-Međutim, budući da je Rektor Univerziteta u Kragujevcu prilikom zaključivanja Sporazuma, a i kasnije u više navrata isticao da, ni Univerzitet, ni Fakultet ne žele da ulaze u bilo kakve finansijske rizike i insistirali su da ECPD pokrije sve dodatne troškove, što smo i učinili. O svemu ovome je obavešten Fakultet medicinskih nauka u Kragujevca od strane Dekana

ECPD Regionalnog centra za poslediplomske studije u Puli, prof. dr Luciano Delbianca – tvrdi ECPD u dopisu Univerzitetu u Kragujevcu.

Iz dopisa se jasno vidi da su medicinske sestre uplaćivale novac na račun ECPD u Puli pa se nameće pitanje da li je tadašnji rektor Nebojša Arsenijević omogućio korist privatnom „univerzitetu“..

Istraga nije utvrdila gde je taj novac, kako nezvanično saznajemo…

-nastaviće se-

Izvor: UCENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime