Grad Leskovac tužio Ministarstvo za zaštitu životne sredine zbog dozvole za fabriku opasnog otpada

0
58

Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je i zvanično 16. maja ove godine beogradskoj firmi Chempro da na lokaciji nekadašnje fabrike RUL u Leskovcu gradi fabriku za preradu opasnog otpada, a kako bi Grad Leskovac sprečio gradnju, protiv resornog ministrstva podneta je tužba Upravnom sudu u Beogradu. Narodni poslanik Nebojša Cakić kaže da su ceo postupak obeležile mnogobrojne malverzacije, kao i falsifikovanje dokumenata, što potvrđuje i tužba, ali je pesimista po pitanju sudskog postupka.

Tužba zbog brojnih malverzacija i falsifikovanja dokumenata; Ilustracija; foto: T. R.

Iako su lokacijski uslovi, za koje Cakić smatra da su falsifikovani, za gradnju fabrike izdati još 2019. godine od strane Ministarstva građevine saobraćaja i infrastrukture, da će Leskovac dobiti fabriku opasnog otpada Leskovčani su saznali tek na skupštinskom zasedanju krajem juna.

S obzirom na to da su Vodovod, ali i Odeljenje za zaštitu životne sredine dali negativno mišljenje o gradnji fabrike, kao i da su protivzakonito donešeni lokacijski uslovi, ali uočene i mnoge druge nepravilnosti, Grad Leskovac podneo je tužbu protiv Ministarstva koje je ceo projekat na kraju i odobrilo.

Uvidom u doneto Rešenje, utvrđeno je da je u postupku njegovog donošenja bilo nezakonitosti, kako u formalnom, tako i u materijalnom smislu. Na brojne nepravilnosti je Gradska uprava Grada Leskovca Odeljenja za zaštitu životne sredine ukazala je i na samo javnoj raspravi održanoj 29. 7. 2021. godine, ali i pisanim putem dopisaom iz 2. 8. 2021. godine u formi mišljenja i premdbi, kao zainteresovani organ – stoji u tužbi.

U tužbi se navodi i da lokacijski uslovi izdati firmi Jugo-Hem, a ne nosicu projekta firmi Chempro i da je to u suprotnosti sa Planom generalne regulacije Grada Leskovca.

Važno je istaći da je Informacija o lokaciji od 18. 9. 2021. godine izdata na osnovu zahteva firme ”Jugo-Hem”, dao za izgradnju poslovnog objekta, dakle bez označavanja da se radi o tretmanu opasnog otpada. Tuženi je bio u obavezi da prilikom razmatranja zahteva za davanje saglasnosti na studiju zatraži mišljenje drugih nadležnih organa, jer se ne može razmatrati objekat koji nije u skladu sa planskim dokumentom – piše u tužbi.

Dodaje se postojeće postrojenje koje Leskovac ima nije osposobljeno da prerađuje otpadne vode od pranja ambalaže od pesticida, kao i da to znači da bi morala da se radi potpuna rekonstrukcija, a samim tim i da se dobije nova upotrebna dozvola.

Da Vas podsetimo:  Kada umremo govoriće: „Oni i sada glasaju za vlast“

Tuženi je bez ikakvih dokaza zaključio da je postrojenje projektovano da prihvati i otpadne vode od pranja ambalaže od pesticida i uz sve to ne navodeći koje će sve aktivne supstance biti sadržane u vodama koje idu na prečiščavanje. Istaknuta je primedba i kako će se vršiti razvrstavnje opasnog ambalažnog otpada, na osnovu kojih parametara, a tuženi je naveo da će vršiti tretman kantica od pesticida, kantica od mineralnog ulja, kantica od rastvarača boje, od labaratorijskih hemikalija, međutim tuženi nije naveo kako će se vršiti selekcija, a naveli su da će osim ispiranja ambalaže od pesticida vršiti i ispiranje ambalaže drugih opasnih materija, što je suprotno zahtevu – navodi se u tužbi.

Poslanika Cakića falsifikovanje i laži ne čude, sumnja da će tužba nešto promeniti

Da će u Leskovcu biti građena fabrika opasnog otpada Leskovačni su čuli zahvaljujući odborniku Nenadu Zdravkoviću i novom narodnom poslaniku Nebojši Cakiću koji su javno o tome govorili u Skupštini.

Falsifikovanje dokumenata, manipulacija, kao i laži kojima su resorno ministarstvo i firma Chempro došli do odobrenja, Cakića ne čude nimalo i kaže da će o svemu tome pričati i u republičkom parlamentu.

Ima veliki broj primedbi, a nosilac projekta kaže „Mi ćemo to regulisati“ i oni im veruju. Vodovod i nadležno odeljenje su bili protiv, međutim oni koriste lažnu floskulu, a kada je naše Odeljenje reklo da to nije po Zakonu, oni kažu pitajte Ministarstvo građevine saobraćaja i infrastrukture, jer su oni odobrili sve te uslove. Oni sada pokušavaju da spreče gradnju ovom tužbom, ali podsećam da su lokacijski uslovi doneti još 2019. godine, a o tome se skoro tri godine ćutalo – kaže Cakić.

Narodni poslanik smatra i da se sa pobunom zakasnilo i da nosilac rešenja ima pravo, bez obzira na tužbu, da krene da gradi fabriku.

Da Vas podsetimo:  Bajatović kaže da ne brinemo za gas, jer zavisimo od Bugarske, a ministarka turizma da nam je mnogo bolje nego u EU

Od nezakonitih lokacijskih uslova došli smo do Rešenja koje je suštinski pravosnažno i oni sada mogu da naprave postrojenje za preradu opasnog otpada. Zarad istine, lokalna samouprava je podnela tužbu za poništenje, ali sam ja zaista pesimista da samo pravnim putem mogu da spreče gradnju. Tvrdim da ćemo mi pratiti šta se dešava, uzbunićmo sve, pokušati da sprečimo gradnju, a o svemu ću pričati i u republičkoj Skupštini na narednom zasedanju – kaže Cakić.

Podsetimo, zbog gradnje fabrike opasnog otpada strahuju i Leskovčani koji su pogotovo bili zabrinuti time što je Grad nekoliko godina krio šta se dešava.

Autor: Marko Mitić
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime