Građani više zainteresovani da utiču na odluke vlasti

0
813

Svaki treći građanin zainteresovan za politiku što je blagi porast u odnosu na prethodne godine. Građani su bolje informisani i više su spremni da utiču na promene na lokalnom i nacionalnom nivou.

istinomerTrećina gradjana Srbije je zainteresovana za politiku, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Mali procenat građana je zaista aktivno angažovan u političkom životu Srbije, i taj procenat se smanjio u odnosu na prethodnu godinu za tri odsto. U 2016. godini tek devet odsto građana je pokrenulo neku inicijativu ili su učestvovali u rešavanju nekog problema u lokalnoj zajednici dok je u 2015. to bilo 12 odsto. Kao i prethodnih godina, akcija u kojoj su građani najčešće učestvovali je potpisivanje peticije (16 odsto).

„Demokratija podrazumeva aktivno učešće građana u političkom životu i zato ne možemo biti zadovoljni ovim rezultatima. Građani veruju da na promene u državi najviše mogu da utiču glasanjem na izborima i skretanjem pažnje medija na probleme“ izjavila je Vukosava Crnjanski, direktorka CRTE.

Kao i prethodnih godina, nešto manje od 80 odsto građana ocenjuje da najmanje zna o Vladi AP Vojvodine, i o ulozi i radu nezavisnih institucija.

”Takođe, o izbornom sistemu u Srbiji zna malo građana, tek 7 odsto i utisak je da građani ne razumeju značaj izbornog sistema niti poštovanja izborne volje građana”, izjavila je Svetlana Logar, direktorka istraživanja Ipsos Strategic Marketinga.

Velika većina građana (67 odsto) ne veruje da političari govore istinu, a samo osam procenata građana smatra suprotno.

Ovo istraživanje, četvrtu godinu za redom, sprovodi CRTA u okviru inicijative Otvoreni parlament u saradnji sa Ipsos Strategic Marketingom. Predstavljanje istraživanja organizovano je u sklopu Nedelje parlamentarizma.

www.istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime