Građani zgroženi saopštenjem UNS: Vi ste sramota novinarstva

0
618
Foto: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas se oglasilo saopštenjem, koje je razbesnelo mnoge građane Srbije. Naveli su iz UNS da televizije Nova S i N1, kao i portal Nova.rs krše kodeks novinara i pozvali su ih da se „odupru vlasnicima“. Na ovo saopštenje novinari, ali i brojni korisnici Tvitera nisu ostali imuni, pa su ovo udruženje nazvali „zločinačkim“.

– Kolege iz ovih medija podsećamo da je etičkim kodeksom propisano da ekonomski i politički interesi izdavača ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti – navodi se u saopštenju UNS-a.

To novinarsko udruženje je ocenilo da su ti mediji prekršili etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi suvlasnika tih medija Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom postupku.

– N1 je krajem septembra vest o presudi objavio a da tu presudu nije video, da bi naknadno izmenio vest navevši da je reč o „saopštenju Junajted grupe“. Prema smernicama Saveta za štampu, onlajn mediji svaku izmenu u objavljenom tekstu moraju da naznače i da navedu šta je u originalnom članku izmenjeno – dodaje se.

Novinarka i voditeljka N1 Nataša Miljković pozvala je na Tviteru Udruženje novinara Srbije „da hitno pronađe davno izgubljeni kompas“.

– Smejem se, a plakala bih – dodala je još Nataša Miljković.

Televizija N1 je demantovala ove navode UNS-a i dodala da „Novinari N1 samostalno uređuju program i izveštavaju o događajima u Srbiji, bez uticaja i pritisaka i imaju slobodu da iznose svoje stavove o uređivačkoj politici“.

Da Vas podsetimo:  Ekološki pokreti i izazovi politike

– Novinari N1 pozivaju UNS da prestane sa kampanjom neistina protiv N1 i da konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti i drugih centara političke moći – navodi se u saopštenju.

Sa N1 su pozvali UNS i da „najzad počne da reaguje na napade provladinih medija na nezavisne medije, što je jedinstven fenomen u istoriji novinarstva, kao i da javno osudi praksu naručivanja pitanja čiji je cilj, neretko, pokušaj diskreditacije nezavisnih medija u Srbiji“.

Ovo saopštenje Udruženja novinara Srbije izazvalo je veliki bes tviteraša i brojnih poznatih ličnosti, pa su se tako reakcije nizale.

Među onima koji su se oglasili bio je naš proslavljeni vaterpolista Danilo Ikodinović, koji je u jednoj rečenici „sve rekao“.

– Vi ste zločinačko udruženje, a ne novinarsko – napisao je on.

Pojedinci su se pitali koliko je ovakvih saopštenja bilo objavljivano za režimske medije, čiji je glavni urednik Aleksandar Vučić.

Jedan tviteraš se nadovezao i istakao kako ovakvo saopštenje UNS-a zapravo nije neočekivano.

– Veliki vođa je pohvalio Radomirovića, sada niko ko oni, mogu slobodno da „zapišavaju“ koga hoće, bar oni tako misle. Mogu, ali videćemo do kad – jasan je korisnik Tvitera.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime