Harač rajo, harač

4
2038
Foto: pixabay

Po novoj uredbi osmišljenoj da se sirotinji raji što efikasnije odere koža sa leđa, sva vozila u Srbiji starija od 15 godina moraće ubuduće dva puta godišnje na tehnički pregled. Haračliji koji je osmislio najnoviju pljačku sirotinje raje ni to nije bilo dosta, nego je predviđeno da cena tehničkog pregleda umesto sadašnjih hiljadu do 1.500 dinara ubuduće bude od 3.500 do 4.000 dinara! To, dva puta godišnje, znači da će sirotinja raja od jula ove godine, samo po osnovu tehničkih pregleda svoje sirotinje od automobila, davati državi i do 70 evra za 12 meseci.

Ako je harač onda je harač, svrha harača upravo je da se sirotinji oguli koža sa leđa! Da se zna ko je haračlija a ko je raja! A, kako izračunaše da tehnički pregled koji traje 35 do 40 minuta, a majstori ne koriste zlatne ključeve i šrafcigere, i nisu akademici po nivou obrazovanja, košta i do 4.000 dinara, e to je već prava misterija. Ali, kad se sirotinji dere koža sa leđa onda se dere efikasno. Raji treba uzeti što više para za što kraće vreme.

A, šta na sve ovo kaže sirotinja raja? Ništa. Umesto da deci kupimo patike, ili drva za zimu i prigotovimo malo turšije, ono malo bede što zaradimo daćemo za – tehnički pregled. Osam hiljada dinara godišnje, ili – dva i po metra drva, ili dva para patika, ili puna đačka torba knjiga, ili… Harač rajo, harač…

Samo, niko od haračlija nije nam obrazložio gde to u svetu ima da se kola dva puta godišnje voze na tehnički pregled i kako će to povećati bezbednost saobraćaja na srpskim drumovima. Ali, šta ima da se raji harač obrazlaže, raja je tu samo da harač plaća!

Da Vas podsetimo:  OSTAJTE TAMO!

Sirotinja raja ima kratko pamćenje i to haračlije imaju u vidu. Ko se još seća onog dana kad je obuka za polaganje vozačkog ispita poskupela sa 30 na – 80.000 dinara. Harač uveden svakome ko ima decu, a harač je tu da se plaća. A, jesmo li uz 80.000 dinara po kandidatu dobili bolje, obučenije vozače? Ma jok! Ali, koga briga. Bitno je da je sirotinja dala, platila harač.

Ili, ko se još seća onog dana kada su nam uvedeni notari? A kod notara – „dobar dan“ košta hiljadu dinara! Sirotinja plaća i ćuti. Zašto je za državu važnije da se dokument overi kod notara za debele pare a ne na šalteru opštine, često i besplatno? To nije ni važno, važno je da notari zarade 100.000 evra mesečno. A sirotinja raja? Sirotinja raja plaća i ćuti.

Pa dalje, ko se još seća uvođenja profesionalnih upravnika po zgradama? Niko. Ne ume sirotinja raja sama da se stara o gelenderima i stepeništima o odžacima i podrumima, nego ima da plaća profesionalce? Ima da plaća jer je raja sirotinja pusta. I neuka. Ne ume ni sijalicu na stepeništu da promeni nego ima da plati upravnika.

Pa dalje i dalje i dalje… Plaća sirotinja raja i kad se menjaju slova č, ž, đ, dž, na tablicama. Džaba što niko sirotinju nije pitao kad su dobijali tablice sa tim slovima… A sirotinja trpi i ćuti i plaća, kad plati harač džaba posle prebire po praznom novčaniku u kome jedva preostane za suva leba…

Seća li se još neko kada su sirotinji raji smanjene penzije a povećani porezi pa uvedena taksa na legalizaciju kokošinjaca i šupa po selima? Slabo ko!

Da Vas podsetimo:  Rast, zarada i inflacija

Misli li neko da sirotinja raja ne bi volela da vozi kola od tri, četiri ili pet godina? Koga briga. A i zašto bi haračlije brinuli kad se raja i ne seća, recimo, šta se sve za 200 evra plate moglo kupiti pre samo desetak godina a šta se može kupiti danas? Sirotinji raji koliko god daš – dosta, a koliko joj god uzmeš – malo!

I koga briga što udese na putevima ne pravi sirotinja u drljavim „kečevima“ i „golfovima“ starima 20 i kusur godina, sirotinja ima da ide dva puta godišnje na tehnički.

Svrha sirotinje raje jeste da daje harač! Ako su davali pradede i dede, i očevi, ima da daju i unuci. I tu se ništa nije promenilo niti će se promeniti. Na poštu rajo, plaćaj harač, jer, ko ne plati na vreme ima i kamata na harač, pa harač na harač, pa kamata na kamatu…

Harač rajo, harač…

Zoran Šaponjić

iskra.co

4 KOMENTARA

  1. I treba! Devetstotinadevedest i devet od hiljade automobila je preko petnaest godina. I treba harac, jer kad se n e u z m o g n e placati harac, mozda se nebude imalo volje buljiti u p i n k o v e, h e p i j e… i eto laganog ozdravljenja- dobrog puta da se v i d i i o s j e t i da postoji (i) Kosovo i druge rane; a to vodi i ka povracaju onoga sto je (gotovo) zatrto: osjecanju da se jest jedinkom toga i toga n a r o d a i zato: sto vise haraca da bi s v a n u l o…

  2. Ако држава има стални суфицит кско тврди, ако враћа дугове и расте привреда, чему ово сумануто опорезивање?
    Пре би се рекло да је привреда у колапсу а да се новим дуговима финансирају стари дугови.

  3. Mislim da je ovo tek pocetak, harac ce biti sve veci i sve cesci. U nekim drzavama Amerika naplacuje porez na skupljanje kise. Pa cija je to kisa koja pada sa neba? Nisam siguran ali mislim da je u Nemackoj donet zakon, da ukoliko neko zeli da u svom dvoristu posadi malo povrca za svoje potrebe morace da placa odredjenu traksu, u Engleskoj se donosi zakon da izvor vode (bilo gde u svetu) moze da bude privatno vlasnistvo, a kao sto znamo Englezi nikada nisu bili kolonizatroi i oni ce to humano deliti sa ostalima… U Srbiji vec vazi zakon da smo svi donori organa, osim ukoliko se iskljucivo ne izjasnite da ne zelite da budete donor nakon smrti i to overite kod notara i predate sudu (sto u prevodu znaci obelezite sami sebe). Nebo je njihovo, zemlja je njihova, vazduh, nasi organi, nasa deca, nas rad, nase znanje, a o parama necu ni da govorim. Evo ideje, neka neko od tih „genija“ izracuna koliko prosecna osoba godisnje koristi trotoar, pa da i na to placamo neki porez, mislite li da bi se neko bunio?

  4. Banda je to.Svaki dan smišljaju šibicari kako da smisle novu prevaru za otimanje para.Oni koji su na vlasti da znaju da će za ovo sve kad tad položiti račune.NARODE,SPREMAJTE SE,PLJAČKA SE NASTAVLJA,BIĆE JOŠ CRNJE.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime