Carica Milica u Koventriju

0
1752

Engleska je poznata po očuvanju tradicije i istorijskog nasleđa.

U gradu Koventri postoji spomenik i trg posvećen nacionalnoj heroini iz 11. veka – Lady Godiva. Takođe je oformljen Godiva Trust, pod imenom „Godiva Sisters“. Njega sačinjavaju osobe koje predstavljaju nacionalne heroine iz različitih džava, zajedno sa Lady Godivom, koju predstavlja Engleskinja, gospođa Pru Porretta.

koventri

Projekat“Godiva Sisters“ radi sa školama u kojima se kulturno, pa time i istorijsko nasleđe predstavnica različitih kultura, nacija, pa i pojedinih grupa – predstavlja deci kroz različite umetničke radionice.

Jednom godišnje, u septembru, u centru Koventrija, održava se svečanost posvećena tim istorijskim ličnostima. Pored gradonačelnika, predstavnika državnih kulturnih institucija, verskih predstavnika – učestvuju i predstavnice nacionalnih heroina iz celog sveta… U kostimima, putem performansa – predstavljaju svoju zemlju.

Beograđanka, gospođa Slavica Stojsavljević, u kostimu srpske heroine Kneginje Milice (Carice Milice) – na dostojanstven način upoznaje i približava druge narode srpskoj istoriji i kulturi.

koventri1

12. septembra, održana je ovogodišnja svečanost ,na kojoj je naša „Kneginja Milica“ imala podršku sveštenika Nenada Popovića i Radmila Stokića. U srpskoj narodnoj nošnji, sa prelepim glasom, profesionalni pevač- Anđela Anđelić, otpevala je pesmu „Đurđevdan“i još više je probudila znatiželju novinara i brojne publike…

Divno je bilo prisustvovati tom jako posećenom događaju, a još lepši je bio osećaj da postoje ljudi širom sveta, koji šire istinu o našem narodu koji zaslužuje i pažnju i poštovanje.

Srdačan pozdrav,

Snežana Damjanović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime