Hrvatska udara žig Srbima da su agresori i poručuje: Maltretirajte ih!

1
1193

Nenad Zorić

Proterani Srbi iz Hrvatske ne mogu uložiti neku vrstu kontratužbe, jer su sve opcije već isprobane. Hrvatska postavka je da su se Srbi iz Hrvatske povukli jer je to tražila srpska država i Slobodan Milošević, da uopšte nije trebalo da napuste Hrvatsku. A već kad su otišli, šta onda možemo.

Čak i da Hrvatska usvoji zakon o pravima hrvatskih branitelja, u čijem nacrtu kao agresore po prvi put označava Srbiju, Crnu Goru i veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kako za Sputnjik tvrdi advokat Tome Fila, nema pravnog značaja u međunarodnom pravu i na osnovu njega ne može da traži neku naknadu štete.

CC0 / MARIJANANA
Beograd — epicentar zla i misao sa kojom se bude i ležu

Teranje kapom vetra

Sve hrvatske partije u Saboru su za usvajanje ovog zakona. Takođe, kako piše Blic, većinom traže i ratnu odštetu koja će, prema proceni pojedinih zastupnika, koštati Srbiju čak 40 milijardi evra. Poslanik Josip Jakić iz HDZ-a čak tvrdi da je odšteta jedan od pet glavnih uslova za pristup Srbije EU.

„Da su Hrvati znali da to mogu da traže, oni bi to već uradili, ali Srbija nije proglašena krivom da je izvršila agresiju na Hrvatsku. Znači, to su priče za malu decu. To ne može. I oni znaju da to ne može“, kategoričan je Fila.

Međutim, sugeriše on, predlog ovakvog zakona se koristi za hrvatske unutrašnje-političke potrebe. Hrvati su, podseća Fila, od početka govorili da nisu mogli da vrše ratne zločine jer su se bavili odbrambenim ratom.

„Zato se oni zovu branitelji jer su kao branili Hrvatsku od Srba i Crnogoraca. Sa Crnogorcima su našli rešenje jer je Milo Đukanović platio neke naknade za Konavlje i one krave, što su sve pokrali braća Crnogorci. A sa Srbijom moraju da dokazuju da su žrtve, iako je milion Srba iseljeno iz Hrvatske. Srba je bilo 14-15 odsto, a sad ih nema ni pet odsto i svi su na putu da prestanu da budu Srbi“, podseća Fila za Sputnjik.

Protiv zakona se pobunio predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, a kao temu ga je postavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Da Vas podsetimo:  Republika Srpska ne sme da poklekne
© AP PHOTO/ MARKUS SCHREIBER
Ustaše jače: Za šest meseci u Hrvatskoj niče 150 ploča „Za dom spremni“

Jedina, navodna dilema, o ovom zakonu jeste da li da kao agresore označe veliki broj Srba ili deo Srba koji je živeo u Hrvatskoj.

„Ne, oni ne mogu da optuže Srbe koji žive tamo. Jer su Srbi ostali tamo i Hrvati su sve moguće optužnice iskoristili da ih optužuju, da hapse i na kraju su iscrpeli sve. Ono Srba što živi sad u Hrvatskoj sigurno nije upleteno ni u kakav rat“, jasan je Toma Fila.

Tamošnji Srbi bi u saradnji sa Miloradom Pupovcem, smatra Fila, trebalo da odluče da li ostaju u vladi koja dozvoljava donošenje takvog zakona ili ne ostaju.

„Naime, ako se ploča ’Za dom spremni‘ premešta iz Jasenovca i Klinu, to nije ništa drugo, taj natpis ostaje. Taj natpis je fašistički. I to ne sme da stoji nigde“, napominje Fila i ponavlja da je na Pupovcu da napusti vladu Hrvatske ako se nastavi taj trend.

Moralna osuda Srba u Hrvatskoj

Predloženi zakon o pravima hrvatskih branitelja je za Milorada Pupovca neprihvatljiv iz više razloga jer, kako je rekao Pupovac, stigmatizuje veći deo Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posledicama rata.

© AFP 2017/ STRINGER
Mogu li se Hrvatima uvesti sankcije zbog nacizma – Brisel na potezu

„Ovakav predlog zakona je politička odluka. Ako bi se tako poigravali, i Srbija može da donese zakon da je Hrvatska izvršila agresiju na Srbiju ili na Portoriko ili na Mozambik. Pa to uopšte ništa znači“, rezonuje Fila za Sputnjik.

Međutim, ukazuje on, ako bi bio usvojen, imao bi velike posledice po Srbe u Hrvatskoj jer bi mogli da budu maltretirani kao agresori, kao ljudi koji su napadali mirno hrvatsko stanovništvo, rasturali hrvatsku državu.

Da Vas podsetimo:  Za Kosovo Albanci nikada nisu imali svoje ime, kao što ga nemaju ni dan-danas

„Proterani Srbi iz Hrvatske ne mogu uložiti neku vrstu kontratužbe. Sve je što je moglo da se proba, probano je. Hrvatska postavka je da su se Srbi iz Hrvatske povukli jer je to tražila srpska država i Slobodan Milošević. Da uopšte nije trebalo da napuste Hrvatsku. A kad su već otišli, onda šta možemo“, pojašnjava pravne opcije Fila.

Hrvati nikad nisu priznali da su se Srbi iselili bežeći od ustaškog noža, ističe Fila za Sputnjik, da su ubijani i maltretirani.

„Ne zaboravite da u Hagu nijedan hrvatski političar niti general nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Svi Hrvati koji su osuđeni, osuđeni su za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je potpuno čista u Hagu. Ispalo je da su Srbi koji su izginuli u Hrvatskoj, izvršili verovatno samoubistva. I da su dobrovoljno odšetali do Srbije jer im je bilo dosadno da žive u Hrvatskoj“, zaključuje Toma Fila.

sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. Bitno da se naši neće zamerati taman i ako Srbiju pregaze. Ameri se opet sprdaju sa Srbijom i brane svoje ustaše kažu nisu slednici NDH? Pa kako im je onda valuta kuna kao i u NDH, skandiraju pozdrav za dom spremni kao u NDH, Skandiraju na stadionima kolji, kolji Srbina kao u NDH, izvršili su genocid na Srbima iz privremeno okupirane republike Srpske Krajine uz pomoć eu, vatikana i amera. A ” naše” “kao srpske novine” blic, kurir, vesti i ostale ne dozvoljavaju da slučajno kažete ustaša jer su i administratori proustaše u Srbiji? Probajte ovaj ili bilo koji članak komentirati ili pisati u komentaru, ustaša, nema teorije strani plaćenici ne dozvole veza: http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/668551/Amerika-odbacila-tuzbu-Srba-Hrvatska-nije-naslednik-NDH . Kolonija Srbija je baš kolonija okupirana i ponižena. U našoj Srbiji ne smemo reći ustaša jer ih vređamo a nema veze što u Hrvatskoj od jutra do sutra preko tv i radia ono malo Srba mora slušati o SRBOČETNICIMA čak i Vučića zovu u njihovom saboru četnikom. Koji izdajnici su moderatori u ” srpskim” izdajničkim portalima?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime