I „najstariji dnevni list na Balkanu“ polako se gubi u medijskoj pomračini Srbije

5
801
Foto: printscreen (cenzolovka.rs)

Dugogodišnji čitaoci „najstarijeg dnevnog lista na Balkanu“ svakodnevno primećuju kako njihove novine počinju da liče na elektronske i štampane medije koji su pod sveobuhvatnom kontrolom Aleksandra Vučića. „Politika“ je sve manje nepristrasni dnevnik a sve više glasilo Srpske napredne stranke i njenog predsednika.

Bilo bi, ipak, preterano reći kako se „Politika“ izjednačila sa ostalim poslušnim pinkovcima. Ona se od njih razlikuje najpre po izgledu, po tome što koristi srpsko pismo, za razliku od tabloida koji pišu hrvatskom latinicom, a zatim, i što ima rubrike „Pogledi“ i „Među nama“.

U tim rubrika se objavljuju i napisi autora koji imaju ozbiljne zamerke na zamisli i odluke Aleksandra Vučića ili drugih ljudi iz vlasti.

S druge strane, „Politika“ je prepuna opširnih reportaža o Vučićevim svakodnevnim delatnostima kojima se stvara slika njegove nezamenljivosti u celokupnom životu naše države i daje privid velikog značaja, iako, u stvari, služe isključivo – kako bi rekao Dositej – „za zaseniti prostotu“.

Dosta prostora uredništvo ustupa i izjavama političara stranaka na vlasti, naprednjaka i njihovih koalicionih partnera, koji će iskoristiti svaku pogodnu priliku da opoziciju (a pogotovo njene vođe) predstave što crnjim bojama.

Ni jedan jedini predsednik opozicione stranke u Srbiji neće doživeti tu čast da ga intervjuiše novinar „Politike“ , već će o nekom njegovom postupku ili izjavi čitaoci biti obavešteni isključivo kroz izjave političara na vlasti, a koji će, razume se, opisati njegove reči i postupke onako kako im najviše odgovara i isključivo sa ciljem da ga omalovaže.

Takvi su komentari na stranicama „Politike“ gotovo svakodnevni, a jedan od njih je i nedavna izjava Ivice Dačića o intervjuu koji je Dragan Đilas dao zagrebačkom „Večernjem listu“.

Odgovarajući na pitanje novinara šta misli o tom intervjuu, ministar spoljnih poslova (i poznati izvođač „Miljacke „i „Kaljinke“) izjavio je da je „apsolutno neprihvatljivo i neprimereno loše pričati za svoju zemlju i političke protivnike u inostranstvu, pogotovo u Hrvatskoj“. Objasnio je i kako Đilas nema nikakvu sopstvenu politiku, već se drži devize da „Vučić nikad nije u pravu“. Oni čitaoci „ Politike“ koji ne primaju zdravo za gotovo sve što u njoj pročitaju verovatno se neće zadovoljiti Dačićevim komentarom, već će se potruditi da pronađu (to je danas bar lako) pomenuti intervju koji je ministra i pevača toliko uznemirio. Zanimljivo je da on nije rekao kako su u njemu neistine o gušenju medijskih sloboda, da nije tačno kako je Đilas za četiri godine na javnom servisu televizije govorio 48, a Aca Srbin 19.947 sekunde. I da je Đilas uglavnom pominjan u raznim prilikama kada je gledaoce trebalo podsetiti kako je on izdajnik, kradljivac i upropastitelj opšte imovine.

Da Vas podsetimo:  Vučićeva Srbija: Milioni za spomenik, a deca gladna

Novinarima „Politike“, valjda i njenom večitom vršiocu dužnosti glavnog urednika, a pre svih – vlasnicima, izgleda ne pada na pamet da se u savremenom svetu ništa ili skoro ništa ne može sakriti.

I da se korisnici medija mogu sve lakše brže okretati od onih koji im pružaju nepotpune ili posebne verzije istine.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: Stanje stvari

5 KOMENTARA

 1. Мислим да је ПОЛИТИКА најцењенији дневни лист у Србији. Мада је, као и увек, врло блиска власти, она се, као што каже г Станојчић, разликује од послушних пинковаца по изгледу, по ћирилици и по рубрикама “Погледи” и “Међу нама”.

  Још увек у њој читамо одличног Бошка Јакшића, али нам, на пр, фале карикатуре Душана Петричића (Жарко Ракић : Петричић претеривао у цртању Вучића).

  Мени сметају све чешћи непотписани чланци а посебно чланци “наводи Танјуг”. То су обично хвалоспеви Вучићу Дачићу и Вулину – непотписани чланци из непостојеће новинске агенције.

  Крајем 20 века ПОЛИТИКА је била у власништву државе. Под контролом тадашњег председника Слободана Милошевића и његове супруге, стигла је професионално до дна. И коштала 100 милијарди динара за време инфлације, Дафине и Језде.

  Изгледа да ПОЛИТИКА данас има два власника :
  -Држава 50%
  -Мирослав Богићевић (руска комп. East Media group) 50%
  И да поштује правило : Не лај на руку која те храни

 2. Novine ,,Politika,, vec duze vreme objavljuje clanke o svemu i svacemu, a vrlo malo o Srbiji (politicari i drugosrbijanci ne cine Srbiju) . Globalisticke teme i medijske dnevne teme su stivo, koje samo doprinosi da se takve novine SVE MANJE KUPUJU.

 3. Gospodine Stanojčiću, potpuno se slažem sa svim onim što rekoste u ovom tekstu. Čak bi svakako, i Vi i ja još mnogo gorih stvari o tome mogli da kažemo. I naravno da je meni koji voli da kaže da sam uz Politiku naučio da čitam, to posebno teško. Ali, nažalost, tu smo, gde smo. Ova vlast vrši bezočnu zloupotrebu medija – ne prema nama koji znamo da se istina ne može sakriti, već prema korisnicima masovnih medija – mnogo sam pisao o tome, pa ne bih ovde da ponavljam. Nažalost, mi smo u ogromnoj manjini i žrtvovani smo od strane vlasti najgorim epitetima – ološ, izdajnici i šta sve ne. Opet nažalost, i među nama ima mnogo onih koji su se prodali. Da li se sećate ikoga od „najveće srpske pameti“ – akademika (sem časnih izuzezetaka: Dušana Teodorovića i povremeno predsednika Vladimira Kostića) koji su od ovog jadnog naroda debelo preplaćeni, a da nikad nisu našli za shodno da mu objasne u čemu je ovde stvar – verovatno je ta visoka apanaža i razlog njihovom ćutanju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime