Ima li ko da leči decu u Srbiji

3
1485

direktor-urgentnog-centra-zlatibor-loncar-1355734320-242257

Poštovani ministre Lončar,

Da li vi nešto radite po pitanju zdravlja naše dece u Srbiji, ili se samo slikate i mašete papirima sa navodnim Fondom za decu sa retkim bolestima. Da li ste od dolaska na mesto ministra obišli i jednu dečiju bolnicu da vidite šta se tamo radi, kako se ophode prema malim pacijentima. Naše dečije ustanove su tragične, žali Bože pare koje izdvajamo kroz porez, a izdvajamo godišnje po glavi stanovnika oko 600 evra. Bavite se pitanjem gde su otišle pare Ognjenovića i zašto su baš Institutu za majku i dete poklonjeni aparati od tih para. Doduše i nas to zanima s obzirom na usluge koje ova ustanova pruža našim mališanima. Snabdevaju se najsavremenijim aparatima, a deca na pregled moraju čekati i po dva meseca.

Ceo zdravstveni sistem je postavljen na principu ne maltretirajte specijaliste iz sekundarnih ustanova bez potrebe, ali one u DZ možete koliko hoćete. Problem je u tome što izabrani lekar koji prati dete ne radi uvek kad se dete razboli, posle 17h ne radi laboratorija, nema dežurnog ORL-a. S obzirom na to da izdvajamo novac od plate za zdravstveno osiguranje, smatram da imam pravo na najbolju uslugu. Šteta što ne mogu te pare uzeti u ruke i otići na privatan pregled, gde nema šikaniranja i čekanja. Doći će i to vreme, pa ćete vi iz državne prakse da se utrkujete da uslužite građane.

5211-Virus-puni-cekaonice-u-domovima-zdravlja-
Pune čekaonice u domovima zdravlja

Kako vas nije sramota da dete na pregled u jednoj ustanovi kao što je Institutu za majku i dete čeka mesec i po dana. I što je još gore beba je u pitanju a problem je sa glavicom. Da ne pričamo o ponašanju i nestručnosti naših lekara u dečijim bolnicama. Mnogi će reči da oni nisu nestručni nego da su malo plaćeni pa nisu zainteresovani da rade. Pa ne rade oni na farmi, banci ili pošti oni rade sa malim ljudima. Nema tu da li su zainteresovani ili nisu da rade, odabrali su taj poziv i treba da mu se posvete. A sledi nam velika katastrofa, doktori koji odlično rade i poznaju posao pakuju kofere i odlaze u Nemačku. Ovde ostaju oni koji nisu dovoljno stručni da bi otišli van zemlje. Priučeni, sa sumnjivim diplomama, da li je to je naša budućnost. Kvalitet, znanje to je već Nemačka, Norveška, Švajcarska budućnost. Samo im vi gospodine premijeru još smanjujte platu, pa očekujte da se i ovi što neće da idu, predomisle. Tek će biti kuku lele jer kvalitet odlazi. Aparatura stara, objekti loši samo nam još hvali i da većina doktora bude nestručna. Za sada je jos uvek manjina nestručna i bahata. Kad se leće deca, ne može opravdanje za nemar da bude mala plata! Dosta više sa izgovorima! Zamislite kada bi se poigrali tako sa dečijim životom u Nemačkoj pa da vidite gde biste završili, u zatvoru i bila bi vam do kraja života oduzeta licenca! Ali nažalost ovo nije priča koju Srbija žele da čuje. Ovde sad vladaju neškolovani i priučeni zato sad postoji diskriminacija prema školovanim ljudima. Biti školovan u Srbiji je prokletstvo.

Da Vas podsetimo:  I OVOG PUTA, TEK IDU, MARA I SVATOVI...

A u Srbiji se gospodine ministre svi igraju životima naše dece od vas pa do pedijatara i specijalista u bolnici. I opet se pitamo zašto nam deca umiru. Ostaje nam samo da se zapitam kuda ide ovaj svet . Da li iko mari što nam ni decu više niko ne leči?

Za Korene

Antigona

3 KOMENTARA

  1. Ovaj tekst upućen Lončaru kontradiktoran je sam sebi.U početku vam je žao pedijatara koji su preopterećeni i odlaze iz Srbije.Onda ih odmah napadate da su nestručni,rade u lošim uslovima u nehigijeni. Pa odlučite se da li su nam deca toliko bolesna zato što su loše uhranjena,što ih roditelji truju nikotinskim dimom i slatkišima, ne brinu o njima.A Srbija će poželet“doktora ali ih biti neće!

  2. Dragi ministre,nadam se da su i bolnice u ostalim gradovima takodje deo vaseg sektora.U Sapcu s promenom vlasti vlada veliki javasluk,mada ni predhodna situacija nije bila dobra.Sada kada su zakazivanjem pregleda ispraznili cekaonice,lekarima se moze da im pauze traju i po sat ipo vremena,ili cak da budu otsutni sa radnog mesta za vreme radnog vremena.Na odeljenju ortopedije pojedini lekari se slobodno mogu nazvati kasapini,jer nisu sposobni ili nezele ni najobicniji prelom utvrditi na vreme.Sa ginekoloskog odeljenja ceste su razne infekcije beba,koje mlade majke ne mogu utvrditi pri samom izlasku iz bolnice.Zelim da ukazem na lose stanje higijene u sabackoj bolnici i na to da je ova bolnica veoma poznata po otaljavanju posla pa otuda valjda i tolika aljkavost i neodgovornost.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime