Ima li Srba u Srbiji ili kako su Srbi postali tetke

4
3847

Vojvoda Tankosić, kao mladić isprebijao Čerčila u Beogradu

Vojvoda Tankosic i Cercil
Tankosić i Čerčil

U vreme Burskog rata (1899-1902) srpsko javno mnjenje se okrenulo protiv Engleske. Uvređen što su se Srbi usudili da kritikuju politiku njegove domovine, Vinston Čerčil, mladi novinski dopisnik, napisao je tekst u kome je sa prezirom govorio o Srbima i Srbiji. Voja Tankosić, tada mladi oficir a nekoliko godina potom čuveni četnički vojvoda, obećao je da će nadobudnog Engleza prebiti čim mu padne šaka.
Prilika se ubrzo ukazala. O ovom događaju piše Aleksandar Deroko, u knjizi “Mangupluci oko Kalemegdana“…

“Vinston prolazi Orijent ekspresom kroz Beograd, gde voz zastaje nekoliko sati. Čerčil odluči da protegne noge i razgleda prestonicu o čijim je žiteljima tako loše pisao. U restoranu kod „Grčke kraljice“ odlučuje da se osveži. Ta vest se brzo pročula. Obavešten je o tome i mladi poručnik Tankosić. Dojurio je u kafanu kao bez duše, ispsovao i išamarao nadobudnog Engleza, tako da ga je morala žandarmerija otpratiti do voza. Incident je nakon zvaničnih izvinjenja izglađen, a kasnije, zbog karijere koju je načinio Čerčil, o tome se nije smelo ni govoriti.”

Zanimljivo je da Čerčil zbog još jedne epizode iz mladosti nije ima puno razloga da po dobrom pamti Srbe. Njegova majka, Dženi, bila je poznata po brojnim ljubavnim aferama. Jedan od njenih ljubavnika bio je i srpski kralj, Milan Obrenović.

Čitam ovih dana pa naiđoh i na ovaj napis Aleksandra de Roka pa se zamislim.

Ovaj Tankosić i nije bio čovek od raskida. Ono što obeća to je i činio.

Mlađani Čerčil je verovatno mislio da je Tankosić zaboravio šta mu je obećao pa se zato pojavio mrtav hladan u Beogradu. Ali, prevario se, tadašnji srpski oficiri su držali do svoje časti i svojih obećanja.

Da Vas podsetimo:  Srbi, saberimo se da sprečimo izdaju

Tako je Čerčil popio par šamara tek da se priseti i da sazna da ima Srba koji ne zaboravljaju i koji nisu prevrtljivci i lažovi kakav je on bio celog svog života. Verovatno je zato i izdao Đenerala Dražu i isporučio ga Titu na tacni. Tito mu se dopao i zbog toga što nije bio Srbin pa je u njemu našao saradnika prevrtljivca , lopužu i mrzioca Srba.

Elem, ovo je istorija a kako je danas?

Ima li danas Srbina koji drži do časti, obećanja, do svoga integriteta? Kako se danas ponaša većina Srba? Zašto ćute, zašto su se pogrbili, zašto se ne brane?

Da li današnji Srbi misle da će doći neki drugi da ih brane. Braća Rusi?
E, tu tek nastaje podela među Srbima. Jedni smatraju da Rusi imaju obavezu da brane Srbe i da ih briga za Srbe jer ih ne brane na onaj način kako su to neki Srbi zamislili.

Drugi smatraju da Srbi moraju sami da se brane, svoj obraz, čast a braća Rusi će shvatiti da to možemo sami da činimo pa će pomoći ako ustreba što i jeste neki normalan put kojim bi trebali Srbi da se zapute, napokon. Tada bi tek valjalo jer bi se udružila dva Brata pa da vidimo šta će biti.

Samo teško će to ići.

Današnji Srbi ćute, pogrbljeni, povukli se u svoje ljušture zanima ih samo ono što je do njihovog praga. Van toga za njih svet ne postoji. Današnji Srbi poštuju vlast čak i kada im uzima sve ono što ih je krasilo. Otadžbinu, veru, dušu!

Otadžbinu nam rasparčavaju, u veru više ne veruje ni SPC, dušu smo izgubili jer nas nije briga za brata, rođaka, komšiju. Vlast nam rasprodaje Otadžbinu kroz pregovore u Briselu, odriče se vekovne srpske svete zemlje Kosova i našeg naroda koji još tamo bitiše po enklavama koje Vlast dogovara sa Briselom i Šiptarima. A oni , mučenici, ćute mada to nije isto ćutanje kao u ostaloj Srbiji. Oni očekuju pomoć od nas, solidarnost. Ovde toga više nema. Pogrbljeni Srbi slušaju Vlast i čekaju dan kada će Vlast formalno pred celim Svetom priznati šiptarsku državu i tako definitivno staviti tačku na sudbinu kosovskih Srba.

Da Vas podsetimo:  Acula srpski ratni konj koji prošao sve ratove 1912-1918

Igraju se sa ekonomijom, radnim mestima, zadužuju se u inostranstvu i pričaju kako su izbegli bankrot svojom genijalnom politikom, dovode strane penzionere da nam sole pamet smatrajući da ako njima sole pamet da mogu svima u Srbiji. Neverovatna bahatost, osornost, nepoštovanje minimuma ljudskog dostojanstva prema narodu. Pokazuju svakog dana svu bedu svojih ličnosti, svoga duha, svojeg neznanja, svoju alavost za vlašću, svoj prevrtljivi i licemerni karakter, lažovski mentalitet kombinovan sa izdajom.

Gde nestade srpsko junaštvo, čojstvo? Da li današnji Srbi u borbi za svoj bedni podanički opstanak zaboraviše svoje pretke, dedove, očeve, svoju tradiciju, svoga Svetoga Savu, Oca našeg pravoslavlja, naše vere?

Kako se desilo da Srbi postanu tetke.

Jadna naša deca. Ko ih vaspitava? Ko ih uči da postanu ljudi, Srbi?

Naša deca nemaju više očeve.

Imaju samo tetke koji će ih vaspitati da i oni postanu tetke!

Zeka Popović

Zekaonica

4 KOMENTARA

  1. Procitajte knjigu Dr. Arcibalda Rajsa, velikog prijatelja naseg naroda CUJTE SRBI, CUVAJTE SE SEBE . Taj veliki covek nas je bolje poznavao od nas samih, u njegovim prijateljskim namerama koje su iskrene, lezi istina o nama, koju vredi prihvatiti, vredi razumeti, jer mozda moze promeniti nesto u nasoj nacionalnoj svesti. Mozete videti kako ni tada,

    pa ni sada se nije nista promenilo u svesti nase intelektualne elite.

  2. Da..saglasan sam sa opisom….ali ima li na svim prosipanjima zuci i analizama trenutne situacije kao i poreklu sadasnjeg stanja ……nacin da se potakne akcija predloga >kako izaci , kako spasiti Srbiju samim tim kako spasiti i nas same ???
    Svi smo pametni da kritikujemo, neki sa zadatkom da prikupe inforamcije o nezadovoljnicima i potencijalnim neprijateljima ali…ALI Hajde da izadjemo iz toga jer mi to mozemo , zasluzujemo i imamo potencijala da izadjemo iz gliba u koji smo se sami postavili jer svi „strani neprijatelji, svetske zavere , intersne sfere “ nisu nam naudu=ili vise od nas samih…
    Dopustili smo najgorima da nas vode i odlucuju .Kako to promeniti ???
    Hajde na tu temu i ko god drugacije razmisljao i komentarisao je iz nekog raloga protiv naseg opstanka…???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime