Ima li Srbija opoziciju?

0
1176

Dacic-covic-ruzic-vucic
Srbija ima 97 partija, a nigde snažne opozicije – SNS očekuju lepi dani.
Da li baš tako mora da bude?

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone smatra da je veoma važno da Srbija ima jaku proevropsku opoziciju koja će pomoći srpskoj vlasti da se putem evroatlanskih integracija što čvršće veže za Brisel.

PATRIOTSKA OPOZICIJA

Kako je u novogodišnjem intervju za Srbin.info, naveo funkcioner DVERI, Boško Obradović, njegova stranka će pokušati da u 2014 artikuliše široki narodni opozicioni front i kompletnu alternativu postojećoj vlasti.

U ovaj front Obradović poziva sve rodoljubive snage pojedinaca, političkih i društvenih organizacija, slobodnih sindikata i udruženja privrednika i poljoprivrednika, koji shvataju da je ovo vreme objedinjavanja i sabiranja svih patriotskih glasova na zajedničku izbornu listu koja će se suprotstaviti sadašnjoj vladi Srbije, koja je po njemu zbog Briselskog sporazuma i bezuslovnog puta Srbije u EU, izdajnička vlast koja će svesti Srbiju na evropsku polukoloniju.

“U partijama mora da bude diskusija o tome koji su najbolji pravci da se ide napred prema EU “, kaže  Bone.

Programski direktor Cesida Đorđa Vukovića smatra da snaga naprednjaka leži u činjenici što nijedna druga stranka nema ni približno 30 posto podrške u biračkom telu Srbije.

Na taj način SNS svoju premoć među glasačima duguje činjenici, ne toliko što je jaka ,već što su svi ostali slabi. Rukovodstvo naprednjake je toga svesno pa, kakako zaključuje Vuković „.. SNSpreko medija uspeva da dosta nisko drži DS – to je sad njegova igra.”

Koordinator Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević smatra da prave opozicije u Srbiji nema.

“Imamo opozicione stranke koje su sve bile na vlasti poslednjih 10 godina i koje su značajno doprinele sunovratu koji se dogodio posle poslednjih izbora”, ocenjuje Đurđević.

Đorđe Vuković, u sklopu najava budućih republičkih izbora tvrdi da bi najveći gubitnici tih izbora bili socijalisti, a da bi stožer neke buduće vlade bila SNS.

Da Vas podsetimo:  Raste dug bankama: Najviše se zadužuju građani i to za keš kredite

Đurđević, s druge strane, smatra da ni naprednjacima vanredni izbori ne bi previše odgovarali i ukazuje da je u eventualnom raspisivanju važana podrška Brisela, koji je još ubeđenja da Beograd treba mnogo toga da uradi, u odnosima sa Prištinom, ako hoće da Srbija jednog dana postane član EU.

“Naša politička elita treba da shvati da kad dobije izbore oni su tu da vladaju i sprovode preuzete međunarodne obaveze,  a ne da idu na nove izbore svake dve godine. Vladanje je donošenje važnih odluka koje su dalekosežne, a ne koje su male – od izbora do izbora”, ukazao je Đurđević.

Vesna Pešić: “SNS već formira neke koalicije”

Po Vesni Pešić opstanak manjih proevropskih stranaka, kao što su LDP i stranke Rasima Ljajića, zavisi od toga da li će SNS hteti da uđe s njima u koaliciju, jer je dogovor sa Vučićem i Nikolićem jedini način da Čedomir Jovanović i Rasim Ljajić ostanu deo političke klase koja vlada Srbijom.

POLITIČKA NEUTRALNOST ILI EU

Vojislav Koštunica je u novogodišnjem intervju naveo da ako Srbija nastavi da se vezuje za EU stanje u ekonomiji biće sve gore.

Od Nove godine po SSP-u usledilo je ukidanje carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda što će baciti na kolena Srbiju.

Zbog katastrofalnog položaja Srbije Koštunica je zaključio da je stav DSS, da treba da se raspiši novi izbori, da bi dala narodu šansa da odluči kojim putem treba Srbija da se kreće: ili u EU ili politička neutralnost.

Kako je Vesna Pešić navela u  intervjuu  za “Politiku” za te ljude vlast znači praktično sve; pa pošto je sada u vladi navodno proevropska politika, onda postoji nekakvo opravdanje da se uđe u vlast.

Da Vas podsetimo:  Svako deseto naselje u Srbiji nema dece

“Prema tome, svakome ko ima nešto i ko hoće da zadrži svoj položaj i ono što je stekao, najvažnije je da uđe u vlast. I Ljajiću i Jovanoviću i svima njima, jer nema života izvan vlasti”, zaključila je Pešićeva.

“Biće izbora, SPS ispada iz vlasti, a Čović novi gradonačelnik”

Socilog Jovo Bakić predviđa da će biti novih izbora da bi se Vučić i Nikolić otarasili Dačića. Na izborima predviđa ubedljivu pobedu SNS, a da će SPS osvojiti do 12 %  glasovi.

Takođe, Bakić nagoveštava da će za beogradske izbore protiv kandidat Draganu Đilasu biti Nebojša Čović, koga će podržati SNS, te da će on biti sledeći novi (stari) gradonačelnik Beograda.

Sociolog Jovo Bakić je na kraju izneo mišljenje da u predizbornoj  trci SNS neće praviti nikakve koalicije, da ne bi dodatno zbunio svoje glasače, a da će posle izbora u zavisnosti od dobijenih glasova i preporuka Brisela možda napraviti neku koalicionu vladu gde će biti ubedljivo najdominatniji igrač koji će birati partnere bez bojazni da će biti od njih ucenjen.

srbin.info

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime