Inckovo pismo otkriva suštinu problema

0
651

Pismo visokog predstavnika Valentina Incka koje je uputio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske i šefovima poslaničkih klubova, a u kojem se ultimativno traži poništavanje povelja koje su dodijeljene dr Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, „presuđenim ratnim zločincima na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (Haški sud)“, treba da nas suoči sa suštinom problema.

Nikakav, kako neki kažu, „prekršaj“ nije učinila Narodna skupština, pa da bi nju branili time što je „nakon četiri godine slučaj zastario“.

Kritika ne treba da se svede samo na Valentina Incka kao visokog predstavnika, pa i u smislu da on, „Valentin Incko nameće etiketu kolektivne odgovornosti srpskom narodu“. Tu je „etiketu“ nametnuo Haški sud koji je osudio sve najvažnije civilne i vojne funkcionere Republike Srpske u vremenu njenog nastanka i njene odbrane u ratu, a koje je legalno i legitimno birao narod.

Zmiji treba stati na glavu.

Eto prilike, da svi srpski političari, političke stranke, ustanove Srpske i Srbije stanu pod jednu zastavu i jednim glasom kažu da Haški sud nije sud pravde koji vodi pomirenju, već da je on politički sud. To je onaj sud koji je prije svega imao za cilj da se obračuna sa srpskim vođama koji su stali na čelo svog naroda da mu se ne bi ponovio genocid iz Drugog svjetskog rata (stali su oni na put i ostvarivanju ciljeva svjetskih moćnika), a ujedno i da zaprijete onim političarima u Svijetu koji bi da se bore za legitimne interese svog naroda, a koji su protiv interesa svjetskih moćnika. To je zbog toga što je Haški sud sredstvo u rukama onog centra svjetske moći koji bi da nametne nepravednu globalizaciju, zagospodari čovjekom i zemaljskim resursima.

Da Vas podsetimo:  Smilčić – selo plodne zemlje, vrednih ljudi i brojnih prezimena

Ne ospori li se Haški sud, kao uzrok problema, uslijediće nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, a onda će se tvrditi da je Republika Srpska genocidna tvorevina koja se mora ukinuti. Ako srpski političari i ustanove Srbije i Srpske prihvate takav sud, onda priznaju i da se u Srebrenici desio genocid a ne ratni zločin i da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Ali, ako čvrsto odbace Haški sud, kao sud pravde i insistiraju na činjenicama da je to politički sud, onda ne stoji da je bio genocid, pa taman to pisalo i u haškim presudama, koje su unaprijed bile poznate, možda i prije početka rata. Sulejman Tihić je svojevremeno izjavljivao, a njemu je to rekao Alija Izetbegović, da će odnos kazni za ratne zločine u haškim presudama biti – Srbi krivi devedeset procenata, Hrvati sedam, a Bošnjaci, Muslimani krivi tri procenta. Na nagovor američkog ambasadora, Vorena Cimermana, Alija je povukao potpis sa Kutiljerovog sporazuma i on je zbog toga formalno odbijen u junu 1992. godine, dok su taj sporazum prihvatili i parafirali dr Radovan Karadžić i Mato Boban. Rat je ubrzo krenuo.

Zato je potrebno da Srbija i Srpska formiraju tijelo kojeg bi činili ne samo vrhunski pravnici, a koje bi imalo zadatak da na međunarodnom planu sve učini kako bi došlo do stvarne revizije svih presuda Haškog suda. Odnosi u svijetu se mijenjaju i nije nerealno ispunjavanje takvog zadatka. Ukoliko se ne preduzmu konkretni koraci, kako bi se došlo do revizije dosadašnjih haških presuda u cilju njihovog stavljanja van snage, srpski narod će doživjeti težak poraz.

Nesporna je činjenica da je u ratu bilo žrtava i zločinaca na svim stranama. Da bi se pravda zadovoljila i došlo do istinskog pomirenja, mora se doći do istine o uzroku i posljedicama razbijanja Jugoslavije kao i da se oda pijetet svim žrtvama i kazne svi zločinci.

Da Vas podsetimo:  Otadžbina zove, taj poziv se ne odbija – Ispovest vojnika graničara, Košare 1998. – 1999.

Samo istina, gospodine Incko, a ne oduzimanje povelja sa odlikovanjima, „može da zaliječi poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama, i svim građanima“ Bošnjačko-hrvatske federacije i Republike Srpske. Takva istina ne dolazi iz presuda Haškog suda, jer je jedan od najvećih krivaca za razbijanje Jugoslavije i za rat na prostoru bivše Socijalističke republike BiH onaj ko stoji iza tog suda i finansira ga.

Samo oni koji se hrabro zalažu za istinu i pravdu koja iz nje proizilazi, a ljubeći i istinu i pravdu biće na pravoj strani istorije.

Banja Luka,                                                                     Predsjednik SNP – Izbor je naš

04.02.2021.                                                                    Čanković Dane

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime