Investicije u Srbiji veće nego u svim zemljama zapadnog Balkana

3
1862

„Želim da se kao predsednik Srbije pohvalim, i da kažem da Srbija ove godine, u prvih 8 meseci ima 1,6 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je 8,3% više nego što smo imali prethodne godine, a prethodne godine smo imali više nego sve ostale zemlje i teritorije zapadnog Balkana zajedno.“

Tanjug, 23. oktobar 2017. godine

Prisustvujući u ponedeljak 23. oktobra početku izgradnje „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte u Pančevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, između ostalog, da je Srbija u 2016. imala više stranih direktnih investicija (SDI) nego „sve ostale zemlje i teritorije zapadnog Balkana zajedno“.

Prvi deo predsednikove izjave – da Srbija u prvih 8 meseci ima 1,6 milijardi evra SDI još uvek ne možemo da proverimo, pošto je poslednja informacija sa sajta Ministarstva finansija za kraj jula 2017. (kada je neto priliv SDI od početka godine iznosio 1,28 milijardi evra.
Međutim, možemo da proverimo tvrdnju da je Srbija u 2016. imala više SDI od svih na zapadnom Balkanu.

Koje su zemlje zapadnog Balkana, osim Srbije? To su BiH, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Makedonija. Pretragom po zvaničnim sajtovima centralnih banaka ovih zemalja došli smo do sledećih podataka o SDI u 2016. godini: Bosna i Hercegovina je imala 274,1 milion evra SDI, Crna Gora 495,3 miliona, Albanija 958,3 miliona, Kosovo 215,9 miliona, dok je Makedonija imala 338,4 miliona evra SDI.

Ukupno, to je dve milijarde i 282 miliona evra
z poslednjeg izdanja „Tekućih makroekomskih kretanja“ Ministarstva finansija Srbije, vidimo da su strane direktne investicije u 2016. iznosile milijardu 860 miliona i 900 hiljada evra. Dakle, u Srbiju jeste ušlo najviše SDI, ali netačna je izjava Aleksandra Vučića da je ušlo više nego u sve zemlje zapadnog Balkana zajedno.

Da Vas podsetimo:  Kako SANU Srbima priziva propast

Stvari bi trebalo posmatrati i iz malo drugačijeg konteksta: Srbija je najveća od posmatranih zemalja, sa najviše stanovnika, pa je mnogo bolje da se nivo stranih direktnih investicija posmatra gledano po glavi stanovnika.

Iz ovog ugla dobijamo sledeće podatke: lider u SDI po glavi stanovnika (podaci o broju stanovnika Svetske banke) jeste Crna Gora sa 795,3 evra. Sledeća je Albanija sa nešto više od 333 evra po glavi stanovnika, dok je Srbija na trećem mestu sa 263,7 evra SDI po glavi stanovnika. Daleko ispod su Makedonija (162,6), Kosovo (118.875) i BiH (77,9).

Sa druge strane, u bazi podataka Svetske banke nalaze se ponešto drugačiji podaci o neto prilivu SDI.

Prema ovim podacima, Srbija je u 2016. imala neto priliv SDI od 2,3 milijarde dolara. Sledi je Albanija sa milijardu i 87 miliona dolara, pa Makedonija sa 573 miiona, Bosna i Hercegovina sa 259,4 miliona, Kosovo sa 239,3 miliona i Crna Gora sa 226,7 miliona dolara.

Uprkos ovim razlikama (najveće odstupanje kod Crne Gore), zbir SDI u ovih pet zemalja zapadnog Balkana – prema podacima Svetske banke – iznosio je 2,39 milijardi dolara. Ponovo – više nego u Srbiji. I u ovakvom rasporedu, Srbija je treća po SDI per capita, iza Albanije i Crne Gore (vidi grafik).

Zbog toga, Aleksandar Vučić dobija ocenu „neistina“.

(Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević)

istinomer.rs

3 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..cini se,da te druge zemlje,nisu rasprodale “ koministicka osnovna sredstva na otpad“, pa da im,trebaju velike investicije,a bogami nisu ni bombardovane,pa nemoraju,da krpe posledice,sto i ulaze u dugove,i zaostaju u “ srednjoj ekonomiji“

  2. Čega se pametan stidi budala se ponosi. Najveći strani investitor je Srbija sa besmisleno visokim subvencijama po zaposlenom. A ti strani „investitori“ su strani pljačkaši. Šta Srbija ima od toga. Gotovo ništa kad se profit iznosi iz zemlje, plate radnika minimalne te i doprinosi iz njih, najčešće i ne plaćaju porez na dobit, ili im je dozvoljeno da ne plaćaju ili fiktivnim fakturama uvećavaju troškove tako da prikažu da dobiti i nema. Stuju ne plaćaju kao i gas. Ni jedna zemlja na svetu nije svoju ekonomiju uzdigla na stranim investicijama već na sopstvenim. Zna to i on ali mora da izvršava naloge Vašingtona koji se izvršavaju preko Brisela, sve pod vidom za put u nigde, tj EU.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime