Američki pritisak na Srbiju i preveremene izbore

2
1308

Američko „uvrtanje“ ruku Predsedniku Vučiću!?

„Pedagošku“ lekciju dobija vlast u Srbiji i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od strane SAD preko svojih činovnika i državih službenika počev od ambasadora SAD preko pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD.Da bi se izbegle „teške reči“ vlasti u Srbiji prema politici SAD njenih zahteva državnom rukovodstvu počev od Kosova,odnosa prema Rusiji ili unutrašnjih pitanja predsedniku Vučić brižljivo „smišlja“ javni stava i odgovor na američke primedb sa potrebom da po svaku cenu Srbija i njena vlast ostanu „izvan“ Trapovog radara, a da se pri tome zadrži minimum nacionalnog dostojanstva. Vlada Srbije i Predsednik Srbije bi trebali jasno da kažu stranim diplomatama od uticaja koji dolaze u Srbiju, da je Srbija ipak suverena država (ako jeste?), i da neprimerne izjave o tome na „kojim stolicama sedi Srbija“ ili treba da sedi je stvar srpskih institucija i volje građana. Vlasti u Srbiji bi hteli da Srbija do 2025 uđe u EU, ali znaju da to ne može da se desi bez izbacivanja Kosova iz Ustava Srbije, „mekog“ priznanja Kosova kao države i odvajanja od interesa sa Ruskom federcijom. Biće postavljen i dodatni uslov oko „vojne neutralnosti“. Pošto na ova pitanja državni vrh sada nema jasne odgovore mogući su novi izbori parlamentarni izbori kao „dimna zavesa“ i na unutrašnjem i spoljnjem planu da bi dodatno homogenzovala vlast u Srbiji. Izbori su uvek šansa za dodatno vreme donošenja bitnih odluka i stvaranja klime političkei društvene krize.

Srbija „tone“ na Kosovu?

Srbija brižno ispunjava uslove iz „Briselskog sporazuma“, tako da „srpske“ sudije i tužioci na Kosovu i Metohiji više nisu deo pravnog sistema Srbije već države Kosova. Na ovaj način se Srbi na Kosovu oblikuju u državni sistem Kosova i po Slobodanu Jovanoviću obeležje jedne države su „teritorija, vlada i stanovništvo“. Sudska vlast je jedna od poluga vlasti i tu polugu su Srbi institucionalno uvezali u pravni sitem Kosova. Srbi na Kosovu dobili su svoje predstavnike lokalne vlasti koji će raditi po zakonima Kosova i Ustavu Kosova, a posredno će biti „političko sredstvo“ vlade Srbije i vladajuće koalicije koja će ispunjavati sve ono što se vlada Srbije i Predsednik Srbije dogovore sa Briselom i Prištinom.Mali su prostori za tz srpsku autonomiju na Kosovu i Metohiji kroz Zajednicu srpskih opština, koji će zapravo biti posredno mehanizam između vlasti u Prištini i Beogradu .

Da Vas podsetimo:  Srbijanski patriotizam

Unutrašnji dijalog,promena Ustava i očuvanje vlasti!

Unutrašnji dijalog dobija smisao samo kako i na koji način izbeći nacionalno i državno poniženje pred pritiskom SAD i dela EU oko Kosova i „nove realnosti“ i kako dobiti podršku za dvotrećinsku većinu u paralamentu Srbije za promenu Ustava i „izbacivnjem „ Kosova iz Ustava Srbije. Postoje dva moguća scenarija.Prvi je da dvotrećinski ne bude formran za tražene izmene Ustava Srbije, ili da se do njega dođe uz dodatno vreme na novim izborima i da d o ne bude volja samo SNS i Predsednika Aleksandra Vučića već i šire poliitčke većine i većeg dela nacionalnih institucija pre svega SANU .Sada se oko Kosova lomi i SPC ,vladike i postoji oštro krilo oko penzionisanog episkopa Atanasija Jeftića koji je „opozcija“ u SPC oko odnosa prema Kosovu i sadašnjoj vlasti u Srbiji.Po Atanasiju Jevtiću SPC preko Sinoda i Sabora nema stav oko Kosova , već to rade vladike bliske vlastima u Srbiji računajući i Patrrijarha SPC.Kosovo može biti predmet novog raskola u SPC „po dubini“ i na tu kartu igraju i spoljni i unutrašnji faktori Predstoji teško i burno vreme u Srbiji oko Kosova i promene Ustava Srbije , ali i odnosa vlasti u Srbiji sa moćnim administracijama u SAD, EU i Rusiji. Ukoliko dođe do bitnih raskola oko Kosova treba očekivati značajnu političku unutrašnju krizu ali moguće „aktiviranje“ bivšeg Predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji će biti na strani političkog „Istoka“ u odnosu na pritisak političkog „Zapada“ na Srbiju.

Sve je u Srbiji moguće !

Tomislav Kresović

vidovdan.org

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm…pokusao sam,da na youtube,nadjem,zapis i ton,kako jauce Aleksandar Lukasenko,dok mu amerikani zavrcu ruku,nema,ima samo jedansnimak,suskav ton,neke smetnje “ jesam,dozvolio sam Rusima,da prelecu i slecu,neka rade“ A,sto se tice, Srbije,zavrcu joj ruku,da nadoknadi troskove,za promasenu investicju,posto se neotvaraju linkovi,kucaj te pa kliknit “ Moravcani,ocerupali americki bombarder“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime