Ivica i enklavice

4
1241

Veliš, Dačiću, da Srbi u enklavama odavno znaju kako nisu sastavni deo Srbije?!

Sastavni nisu, nije Srbija rastavna, već su suština, čvorište našeg korenja, pupčanika, prve stope i poslednjeg udaha- sve to u jednom, spleteno baš tamo gde će Srbija doveka biti nerastavna, no šta vi o enklavama znate?!

Nisu Goraždevac, Orahovac, Gračanica, Velika Hoča… geta u koje je saterani Srblje, već delovi raja iz kojih niko Srbiju prognati ne može!

Znaš li, Dačiću, kako je divno zorom stići u Veliku Hoču a ona ne spava- sabrala se čitava u porti crkve, kraj oca Milenka, pa kolko je glasa u njoj peva “Udade se, Jagodo…”, a pesma bije o Šar- planinu pa ko talas preplavi čitavu Metohiju, nadođu od ponosa, prkosa i radosti Prizrenska i Pećka bistrica, rasedla se Drim, propne i zarže ko vranac cara Dušana!
Ne znaš, da išta znaš, da si kad ozorio u Golemoj Oči budan bi sanjao ta blagoslovvena jutra doveka!

Znaš, pitah oca Milenka jedared: “Koliko vas je u Hoči, oče”, a on pogleda preko mene, pretrča pogledom čitav metoh nemanjićki pa kaza: “Mnogo, sine, mnogo! Nešto nad zemljom, mnogo više pod njom, ali mnogo! Sve je to živo srpstvo, sine, vaskrslo i mi koji se radujemo vaskrsenju…”!

Jesi li kada stao pred ostatnke vinovoda što je od Hoče vodio do carskog dvora u Prizrenu?
Jesi li kad bio na liturgiji u ruševinama manastira u Zočištu (obnovljen je, Bogu hvala)?
Jesi li se kad zapitao zašto se zove Golema Oča, Dačiću?
Golema Oča- mnogo otaca, sveštenika i monaha!

Znaš li koliko je temelja crkava u Oči i koliko još živih zvonika, Bogu hvala?!
Previše za jedno selo, ali i nisu podizane za jedno selo već Srbiju čitavu, da zna gde su joj zavetna tamjaništa i oltari!
Znaš, i danas se čitavom Metohijom razležu ti mirisni oblaci tamjana, na daleko mirišu Hoča, Orahovac, manastir Svetog Kozme i Damjana, još klopara vino stromoglavo ka Prizrenu i…

Da Vas podsetimo:  Kako je šizofrenija savladala Srbiju?

Jel to zato što znaju da odavno nisu sastavni deo Srbije, ili ono što besramno potirete izdajom- nerastavna je Srbija, NERASTAVNA doveka, pa i kad vekova više ne bude trajaće država i narod kojeg je pod zemljom više negoli na njoj!
Shvatite, mizerije ljudske, premalo je vas nevera na zemlji da biste izdali veru pod njom!
Što su za vas puke humke za nas su manastiri! Zadužbine svakog doma u Golemoj Oči, Orahovcu, Goraždevcu, Gračanici, Budisavcima, Belom polju, Čaglavici, Starom grackom…da se svako može napiti sa bistrica, Ibra, Sitnice, Laba, ali da bistrice, Ibar, Drim, Sitnicu, Lab niko ne može poneti u vedra!

U vašim glavama su enklave- geta, vi ste najstrašniji tamničari sebe samih u izdaji, ali enklave na presvetom Kosovu i Metohiji nisu vaš miraz za brak s krvnicima, već povoj u koji je Gospod privio Srbiju po rođenju! Nigde ne sviće kao nad njima, nigde!
Date li te zore vaš plamen izdaje nikada neće razgoniti mrak nad Srbijom!
Večni mrak, jer u tunelu izdaje nema svetla na kraju, niti mu ima kraja…

Mihailo Medenica
dvaujedan.wordpress.com

4 KOMENTARA

 1. Zasto je vase politicko ponasanje ipak saobrazno provincijalnom ? Zato sto aktuelni ministre spoljnih poslova, vasa gosca, gospodja Marija Zaharova, jos nije ni zavrsila poslednji zalogaj torte „Moskva“ a vi ste vec stigli da novinarima opricate stav SAD koje su netom uvele nove sankcije Rusiji zbog jos neutvrdjenog slucaja „Skripalj“. To je, najblaze receno politicka neuvidjavnost. I ono najvaznije: najavili ste da ce odluka o statusu Humanitarnog Ruskog Centra u Nisu biti doneta u Avgustu ove godine. Da li ste i o tome razgovarali sa goscom ? Ako niste onda ste licemer, ne samo politicki, vec i ljudski. Najposle da shvatite da ste takozvanu srpsku politiku vi i aktuelni predsednik Srbije preselili u vama adekvatne prostore ; izmedju smotre govedjih polutki u Sidu i svadbarskog kupusa u Guci. Kako je davno rekao Aleksandar tisma: – „na kraju se sve to mora zavrsiti sa svinjskim pecenjem.“ Nedostaje samo ona crvena jabuka u celjusti glavudze praseta sa raznja.

 2. Kako bilo da bilo,1920 je stvorena KRALJEVINA SRBA HRVATA I SLOVENACA,koja se graničila sa današnjim zapadnim zemljama.Kako bilo da bilo,da nije banda sovjetska organizovala crvene komunističke teroriste,da započnu građanski rat u Srbiji,ta država bi opstala.Jedno je neosporno,Jugoslaviju su razbili oni koji su u njoj vladali od 1944.To su fakti,jer su samo oni vladali od 1944,jer su samo komunisti vladali,kao i danas u Srbiji.Ko to neće da prizna,ili je slep ili bolesni komunistički podrepaš.Beograd je 1974 sa titom proglasio KIM pokrainom,niko u toj njinoj skupštini nije bio osim komunista,ne znam ko je drugi razbijao Srbiju osim njih.Oni su vladali jugoslavijom,drugih nekih nije bilo,ne znam ko je drugi krivac.Kako to eto taj mali dačić,ne upita svog tatu koji je bio titov policajac,i to nagrađivan,a zna se koji je policajac u komunističkoj vlasti mogao biti nagrađen,ŠTO TATA PRISTASTE DA SE 1974 IZGLASA ODVAJANJE KIM, od Srbije.Eto,za titove su privilegije bili spremni sve da učine.Nekada su se jano hvalili,kako je pravi komunista,samo onaj koji je spreman da za partiju ubije i oca i majku.Tito je u Srbiji odabirao samo one naj gore da bi izvršavali njegovu volju,a ona se danas toliko slikovito vidi,da je to jasno svakom iole pismenom Srbinu,ali komunisti nisu Srbi,oni samo sebe nazivaju tako po ličnoj karti,a i to bi u beogradu bilo daleko drugačije,da ih titi nije doveo iz svih drugih krajeva van Srbije.Ovde 1945 nije imao dovoljno bagre da sprovede plan iz Drezdena 1928,kako reče nekada na banjici,gde je danas kako je zovu BIA,sa drvećem u slovima tito,MI SE U SRBIJI MORAMO POSTAVITI KAO U OKUPIRANOJ TERITORIJI,a đilas u centru beograda,SRBIJI NIJE DOVOLJNO PUŠTENA KRV.Ovo je istina,sve ostalo je zamajavanje naroda,do potpunog brisanja Srba sa ove teritorije,koje je u završnoj fazi.

 3. Svi koji imalo mozga imaju nikad nece prihvatiti niti potpisati metar Kosova i Metohije siptarima.
  Srbi smo se sto godina saginjali, ponizavali cutali da bi bilo dobro onima koje su kralj i tito amnestirali nakon dva svetska rata iz kojih smo samo mi izasli kao pobednici.
  Upravu tu i u nasoj veri pravoslavnoj lezi razlog zapada sto nas mrze sto se 1995 i 1999 pola evropskih zemalja zajedno sa Amerikom obrsilo na nase zemlje i nas narod.
  Treba satrti pobednike i saterati ih u rezervat poput americkih Indijanaca, treba pravoslavni krst prekriti pecatom zweri a pravoslavne oltare izbaciti. Pogledajte sta se desilo sa nasim crkvama i manastirima u Albaniji nakon 1918, poklonjeno im je pola danasnje drzave. Ko je zidao Skadar sigurno turci pa oni tad nisu ni postojali a danas nas zapisavaju i jasu i kurta i murta i ameri koji su Ustav svoj pravili na temeljima zakonika cara Dusana. Sramotaaaaa, da srce zaboli od nepravde.
  Ako nasem narodu jos nije jasno da je spas u ujedinjenju pravoslavnih zemalja i gradnji ruskih baza u Srbiji i R.Srpskoj, neznam kad ce biti.
  Probudi se Srbije, pogledaj oko sebe shvati, niko vise svoju zemlju ne cepa i ne poklanja, dosta su nas suzavali i skracivali.

 4. Gospodine Medenica !
  Ukoliko ste ovaj tekst napisali zbog nas citalaca,cestitam Vam i zahvaljujem ! Ukoliko je namjenjen Dacicu onda je totalno promašen. To bi bilo kao da svinju hranite kolačima!
  Dacic je prvo izdao sam sebe, potom Milosevica , Drzavu Srbiju
  ,Srpski Narod,Gradjane Države Srbije , pljunuo je na USTAV Srbije i čvrsto je na vlasti bez obzira kojeg IZDAJNIKA podržava !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime