Ivona Jevtić na konkursu izabrana za direktorku Muzeja Nikole Tesle

1
234

Dosadašnja v.d. direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić je nakon sprovedenog konkursa imenovana za direktorku ove institucije, pokazuje Rešenje Vlade Srbije objavljeno u Službenom glasniku. Njen mandat trajaće četiri godine.

Na konkursu za izbor direktora bila jedini kandidat, kažu za Novu ekonomiju iz Muzeja Nikole Tesle.

Jevtić je od oktobra 2018. godine na mestu v.d. direktorke Muzeja Nikole Tesle, a pre toga je više od dve godine bila sekretarka za kulturu u gradskoj upravi Beograda.

VREME KOJE JE JEVTIĆ PROVELA U SEKRETARIJATU OBELEŽENO JE AFERAMA U VEZI SA DODELOM NOVCA NA KONKURSIMA ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROJEKATA U KULTURI.

Zbog sumnji da je prilikom raspodele sredstava na konkursima bilo zloupotreba Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Srpsko književno društvo (SKD), Srpski PEN centar i Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji su u aprilu 2018. godine tražili ostavku Jevtić i poništavanje rezultata konkursa.

Inicijativa Ne davimo Beograd je zbog toga podnela i krivičnu prijavu protiv Jevtić i drugih lica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pre rada u Sekretarijatu, Jevtić je bila v.d. direktorka Kulturnog centra Beograda u periodu od 2014. do 2016. godine. Na ovo mesto je došla nakon deset godina radnog iskustva u oblasti obrazovanja i marketinga, piše u njenoj zvaničnoj biografiji.

Ipak, kako su mediji izveštavali, a ukazivala i stručna javnost, Jevtić je u svet kulture došla iz Javnog preduzeća „Pošte Srbije“ gde je radila od 2010. godine. 

Završila je Filološki fakultet u Beogradu.

U OBRAZLOŽENJU UPRAVNOG ODBORA MUZEJA NIKOLE TESLE KOJE JE DOSTAVLJENO NOVOJ EKONOMIJI NAVODI SE DA JEVTIĆ VEĆ DUŽE OD SEDAM GODINA OBAVLJA „NAJSLOŽENIJE, RUKOVODEĆE POSLOVE U OBLASTI KULTURE“.

„Tokom rukovođenja i organizovanja programskih aktivnosti u ustanovama kulture, uporedo je davala svoj doprinos kao predsednik ili član različitih odbora za kulturne manifestacije“, piše u obrazloženju.

Da Vas podsetimo:  Blizak saradnik Brnabić i Malog imao tajni ofšor račun

Prilikom konkurisanja svi kandidati, a u ovom slučaju samo Jevtić kao jedina kandidatkinja, morali su da podnesu Predlog programa rada i razvoja Muzeja Nikole Tesle 2021-2025.

Njen predlog je u obrazloženju ocenjen kao „sveobuhvatan, realan i progresivan“.

Vlada Srbije je u decembru prošle godine donela Zaključak po kome bi Muzej Nikole Tesle trebalo da se preseli u prostor Termoelektrane „Snaga i svetlost“.

Izvor: Nova Ekonomija

1 KOMENTAR

  1. Po običaju, Vučić i njegovi vole da oko sebe imaju neki polusvet, nekada čak i kriminalce. Verovatno se sa takvima na rukovodećim mestima lakše manipuliše, otimaju finansijska sredstva za svoje džepove isl. A ova se u Teslu, njegovo stvaralaštvo i njegov život isl. razume kao ona u srpskom jeziku čuvena Marica u takođe čuvenu srpku krivu stvar!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime