Srpski narod mora konačno saznati ko je od srpskih oficira kriv za masakr Tuzlanske kolone

1
743

VIŠKOVIĆ: ZABORAVITI MLADIĆE UBIJENE U TUZLI 15. MAJA 1992. ZNAČILO BI – UBITI IH PONOVO

* Predsednik Vlade RS Radovan VIŠKOVIĆ u Bijeljini ukazao da Tuzla danas slavi „oslobođenje“, pa zapitao: „Od koga, od dece koja su pošla svojoj kući?! Ko ih je napao, od koga su se branili? Milion pitanja koja nemaju smislen odgovor. I onda se kaže BiH bi trebala biti sigurna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama – izvinite, nešto se ne osećamo sigurno“

* Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te „Zelenih beretki“. Uprkos tome što je 20-ak dana ranije u Skoplju dogovoreno da se JNA mirno povuče iz BiH i što je i tadašnje Predsedništvo BiH verifikovalo i usvojilo takvu odluku

* FAKTI: Prolivenu krv bezmalo 100 mladića njihovim porodicama i srpskom narodu do danas duguju Tuzla, bošnjačka vrhuška iz ratnog preioda i institucije BiH. Duguju i kažnjavanje zločinaca. Međutim, i Srbi povodom zločina u Tuzli sebi štošta duguju. Masakriranje Tuzlanske kolone dogodilo se 12 dana nakan masakriranja – takođe verolomnog – kolone u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Posle tog zločina, oni koji su komandovali izlaskom 600 pripadnika JNA  iz Tusle MORALI  su to organizovati po svim pravilima IZVLAČENJA IZ NEPRIJATELJSKOG OKRUŽENJA!  Sa korišćenjem za to celokupne vatrene moći kojom je kolona raspolagala. Sa trenutnim uništavanjem svake tačke u Tuzli sa koje bi se na kolonu zapucalo… Toga nije bilo, a neko je za to kriv. Među onima koji su komandovali izlaskom kolone, a i u vojnom vrhu u Beogradu, uključujući i one iz vojne obaveštajne službe – i u garnizonu „Husinska buna“  i u Beogradu – morali znati i za naoružane muslimanske formacije u gradu (3.000) i za zasedu na Brčanskoj malti. Srpski narod mora znati imena tih oficira i odlučiti hoće li im naknadno suditi…


PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da Republika Srpska nikada neće zaboraviti zločin koji su muslimanske snage počinile nad nedužnim mladićima, pripadnicima JNA 15. maja 1992. godine koji su se mirno povlačili u Tuzlanskoj koloni.

Da Vas podsetimo:  „Zajednica vrednosti“ NATO-a i bombardovanje „slovenskih podljudi (neljudi)“

„Zaboraviti takav zločin, bilo bi kao da ih ponovo ubijete. Dok je institucija Republike Srpske, dok je Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima, mi ćemo dolaziti svakog 15. maja da podsetimo zločince da bar na ovaj dan ne mogu mirno spavati“, rekao je Višković danas u Bijeljini, gde je prisustvovao obeležavanju 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni kada su muslimanske snage ubile 54 vojnika, a 44 ranila.

On je nakon polaganja vijenca na spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Bijeljini poginulim mladićima u Tuzlanskoj koloni istakao da su na današnji dan pre 29 godina život izgubili mladi ljudi, „deca koja su samo želela da idu svojoj kući i svojim porodicama“.

Premijer Srpske je podsetio da je samo 20-ak dana prije tog stradanja, u Skoplju dogovoreno da se JNA mirno povuče iz BiH, da je čak i tadašnje Predsedništvo BiH verifikovalo i usvojilo takvu odluku.

Višković je naglasio da su, međutim, zločinci tog kobnog dana ubili 54 nedužna mladića i više desetina ranili.

„Ono što je tragično, od zarobljenih pet je likvidirano, samo zato što su bili nečija deca koja nisu pripadala tom narodu. I onda dođemo do tragične rečenice – iako je 29 godina iza nas – zločin je još bez kazne! Jer skoro da niko do današnjeg dana nije odgovarao i ono što su navodno procesuirali više je bilo da nekom zamažu oči, da pokažu da kao oni nešto rade“, rekao je Višković.

Napominjući da Tuzla danas slavi „oslobođenje“, Višković je zapitao: „Od koga, od dece koja su pošla svojoj kući?!“

„Ko ih je napao, od koga su se branili? Milion pitanja koja nemaju smislen odgovor. I onda se kaže BiH bi trebala biti sigurna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama – izvinite, nešto se ne osećamo sigurno“, poručio je premijer Republike Srpske.

Da Vas podsetimo:  Kosovo na albanskom ne znači ništa, Srbi su potomci antičkih stanovnika tog područja

On je istakao večnu zahvalnost institucija Republike Srpske žrtvama Tuzlanske kolone, njihovim porodicama i onima koji su sve ove godine trpeli golgotu tog dana.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne „Husinska buna“, izvršen je iz zasede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te „Zelenih beretki“.

Izvor: Balkanska geopolitika

1 KOMENTAR

  1. Najzad pravo pitanje,ko je organizovao ovo izvlačenje vojnika…totalno laički i oficiri moraju odgovarati…nema izvlačenja bez vatrene podrške… Napad je organizovan od strane patriotske lige,zelene beretke,kokošari koje je doveo Sead Avdić u dogovoru sa Alijom Izetbegovićem,nije im odgovarala tolerantna Tuzla i oni su prvi zapucali po koloni a onda je od panike pucao ko je stligao..Procesuirati i Niku Jurića zapovednika manevarske policijske stanice…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime