Ovo se u istoriji crkve do sada nikada nije dogodilo

1
1281

Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je i definitivno da prihvati predlog prema kom bi izbor novog patrijarha SPC trebalo da bude održan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Osim toga, odlučeno je i da arhijereji koji će učestvovati u izboru novog poglavara SPC budu smešteni zajedno u hotelu „Hilton“ u centru Beograda.

Prema navodima izvora Nova.rs iz Patrijaršije, ovakva odluka Sinoda predstavlja dvostruki presedan.

Najpre, prema rečima njihovog sagovornika, izbor patrijarha će po prvi put biti obavljen ne samo izvan patrijaršijske saborske sale, nego i same Patrijaršije.

“Takođe, arhijereji koji će učestvovati u izboru po prvi put neće biti smešteni u kelijama, već će ovoga puta na raspolaganju imati luksuzne sobe u “Hiltonu”. U pitanju je, kao što je poznato, jedan od najluksuznijih hotela u prestonici. Lokacija je pretpostavlja se, izabrana i zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Hrama”, kaže on.

Prema rečima našeg sagovornika, hotel za smeštaj vladika birali su episkop bački Irinej Bulović i episkop šumadijski Jovan. Ipak, odluka o Hiltonu i o Hramu kao mestu izbora patrijarha nije donesena jednoglasno.

“Grupa episkopa je pre nekoliko dana uputila dopis Sinodu u kome protestuju zbog predloga da se Sabor održi van Patrijaršije i da vladike budu smeštene u hotelu. Sveti arhijerejski Sabor je iznad Sinoda i stoga će tome odlučivati na početku zasedanja. S druge strane, treba istaći da je episkop dabrobosanski Hrizostom, koji je do izbora patrijarha mjestobjustitelj trona SPC, bio jedini član Sinoda koji je bio protiv toga da se izbor poglavara vrši van Patrijaršije i da se arhijereji smeste u hotel”, kaže naš sagovornik.

Podsećamo, izbor za novog patrijarha SPC održaće se 18. februara u Beogradu. Sabor, koji je planiran u maju, pomeren je nakon smrti patrijarha Irineja u novembru prošle godine.

Da Vas podsetimo:  Šta je to "Zvezdina porodica" i kako se postaje "simbol srpstva"

Prema saznanjima Nova.rs, kao najozbiljniji kandidati za tron SPC figuriraju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika bački Irinej Bulović, episkop banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Izvor: Dnevno

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime