Još jedan non pejper o Kosovu: Autonomija za Sever, poseban status za SPC, priznanja, izmene ustava

1
338
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića biće održan sledećeg meseca (juna) u francuskoj prestonici – Parizu.

Albanian post je došao u posed dokumenta pod naslovom „non-pejper“ koji precizira ne samo vreme sastanka, već i teme razgovora i ciljeve ove nove runde razgovora, koja je zamišljena kao završna runda i očekuje se da će biti završena pre februara 2022.

Sve se, do konačnog sporazuma, mora realizovati u roku od godinu dana, dokument precizira.

Ovaj non pejper je nemačko-francuska inicijativa usmerena ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo i Srbiju, Miroslava Lajčaka.

Dokument pokazuje da se to radi uz podršku država članica EU i Sjedinjenih Država.

Ovo pismo, neformalno, u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije sa proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama.

„Obe strane se slažu oko uspostavljanja Atonomnog okruga severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu koja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi, uslugama, stanovanju, urbanom razvoju i evropskoj saradnji u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi“, navodi se u jednoj od glavnih tačaka dokumenta koji je obezbedio Albanian Post.

„Autonomni okrug severnog Kosova obuhvatiće teritorije Zvečana i njegovih 35 sela, Leposavića i 72 sela, Severne Mitrovice i obližnjih katastarskih zona i Zubinog Potoka i 63 okolna sela“, navodi se dalje u planu.

Ovaj autonomni okrug predstavljen u pismu „imaće guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okuga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropskog parlamenta“.

Da Vas podsetimo:  Od dve krave stvorili veliko gazdinstvo

Druga tačka predviđena nemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava.

„Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status u više od 40 glavnih crkava“.

Takođe je precizirano da bi „Crkvu i njenu utrašnju organizaciju trebalo priznati kao samoupravnu stranku političkog i ustavnog sistema Kosova, da vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status“.

„Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koja bi trebalo da ima sedište u Pećkoj Patrijaršiji“.

Ono što Kosovo dobija ovim sporazumom jeste da Srbija neće prigovarati kosovskim zahtevima za članstvo u međunarodnim institucijama.

Takođe, još jedna važna tačka ovog non pejpera je stvaranje ekonomske zone kao katalizatora i podsticaja za ekonomski razvoj u obe države.

Ovo je naznačeno „u konceptu evropskih regiona kako bi se osiguralo uspostavljanje slobodne ekonomske zone“ koja bi se protezala na region Mitrovice i Novog Pazara.

Obe zemlje nastavile bi sa idejom da „nijedna od njih ne može predstavljati drugu državu na međunarodnom planu ili delovati u ime druge države“, dodaje se u dokumentu.

Ispod je istaknuta činjenica da će ove dve države poštovati suverenitet jedna druge na svojim teritorijama.

Naravno, potpisivanje ovog dokumenta značilo bi izmene ustava obe zemlje, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Non pejper ukazuje i na neke druge tačke, o tome šta bi se primenjivalo nakon postizanja ovog sporazuma.

„Obe strane će razmeniti stalne misije. One će biti osnovane u odgovarajućem sedištu svojih vlada. Praktična pitanja vezana za uspostavljanje misije biće rešavana u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, navodi se u dokumentu.

Da Vas podsetimo:  Ćeranić: Neki „srpski zetovi“ su opasniji od Danajaca kad darove donose

„Obe strane će uspostaviti Savet za uzajamno prijateljstvo koji će svake godine sazivati vlade obe države kako bi se osigurala primena sporazuma koji je pravno obavezujući i promovisala bilateralna saradnja u svim oblastima od interesa. Zajednički će proširiti perspektivu za evropske integracije“.

Prvi sastanak između Kurtija i Vučića, na kom se očekuje da se razgovara o ovim tačkama biće održan sledećeg meseca u Parizu.

Ova faza pregovora, koja predlaže potpisivanje ovog sporazuma kulminirala bi u septembru 2022. godine, gde bi Borelj izveštavao Generalnu skupštinu pri Ujedinjenim nacijama na osnovu mandata predviđenog Rezolucijom A/64/L.65/Rev.1.

Autori non pejpera predviđaju da će, ne samo pregovore, već i svoje potpise dati dvojica aktuelnih lidera dve države, kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

O prethodnom non pejperu za Kosovo koji je objavila prištinska Koha čitajte u nastavku:

Vučić: Srbija ne sme da prihvati non pejper samo zbog priznanja ali za sve ostalo bolje nećemo da dobijemo

Kurti: Non pejper došao iz Beograda i Rusije

Borelj i Kurti nakon sastanka: Dijalog u junu, non pejperi postali moda, mape liče na lažne slike sa satelita

Vučić strahuje: Non pejper smišljena taktika podržavaoca Prištine

Fon Kramon o non pejperu za Sever: Predlog poput Južnog Tirola mogao bi da bude uspešan model

Bahtiri: Neće biti autonomije za sever i podele, Ustav je Biblija i Kuran

Kurti o non pejperu: Ne možemo da dozvolimo oživljavanje ideje razmene teritorija

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Stojanović: Non pejper dokument o Kosovu nije prihvatljiv za građane Srbije:

Mas negira da nemačka vlada stoji iza „non-pejpera“

Iz Prištine o non-pejperu: Izvor je Srbija; Autonomija za sever značila bi nemiri na Kosovu

Jeremić: “Non-pejper” probni balon za Srpsku pravoslavnu crkvu

EU: Nonpejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju

Urednik Koha Ditore: Non-pejper nikad ne dobije potvrdu

Vučić o non pejperu: Priznanje Kosova neprihvatljivo, papir možda pisala fantastično upućena žena

Vučić na revakcinaciji: Ubiše me raznim non pejperima pa mi to pritisak uništi

Dajmel: Niko, uključujući i berlinske zvaničnike, ne zna za non pejper, možda probni balon

Francuska takođe demantovala da je iza non pejpera za Kosovo

Nemački ambasador o non pejperu iz Koha Ditore: „Lažna vest“

Koha objavila navodni non pejper Nemačke i Francuske o Kosovu

Kurti i Lajčak se sastali u Briselu, izostala informacija o datumu nastavka dijaloga

Petković: Kurtiju bitnije stvaranje velike Albanije od dijaloga

Kurti: Neću biti u Briselu 11. maja

Vučić: Non pejper mnogo više od Ahtisarijevog plana ali za nas i dalje užasno loše

Izvor: KoSSev

1 KOMENTAR

  1. Sve ovo najviše ima veze sa Vučićem. Njegova politička sigurnost je došla na kritični nivo, pa se zapadnjaci i Amerika boje potpunog gubitka KiMa ukoliko umjesto Vučića ne budu mogli staviti opet
    “ svog igrača “ !! Dovoljno je da ti, ili taj novi, na bilo koje pitanje o KiMu izgovori čarobnu i pobjedničku formulu……“ R1244 “ i ništa drugo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime